Harmincegy éve látták utoljára szülei a 9 éves kislányt, aki boltba indult, mert limonádét szeretett volna csinálni. A hazafelé vezető úton egy szörnyeteggel találkozott, aki brutálisan megerőszakolta és meggyilkolta. A férfi sokáig nem ismerte be a gyilkosságot, magyarázatot pedig sosem adott a tettére. Kivégzését végignézték a kislány szülei is, a férfi utolsó szavai további kérdéseket hagytak maguk után.

A 9 éves Rebecca O'Connell az édesanyjával és a mostohaapjával élt a dél-dakotai, Sioux Fallsban. Egy tavaszi napon a kislány limonádét szeretett volna készíteni, ehhez cukrot kellett vennie a boltban. 1990. május 8-án késő délután, 

Becky elkéredzkedett a szüleitől a boltba, ahonnan már sosem ment haza. 

Este a szülők bejelentést tettek a rendőrségen, hogy a kislány eltűnt. Másnap az Alvin-tó és az iowai határ közelében, egy erdős területen bukkant rá két férfi Becky O'Connell meztelen holttestére. 

A kislányt brutálisan megerőszakolták, elvágták a torkát, megvágták a vállán, mellkasán, a hátán és a csípőjén. 

A boncolás során védekezésből származó sérüléseket is találtak a kislány testén, a halálát végül a nyakán ejtett seb okozhatta.

Rebecca O'ConnellForrás: Murderpedia.org

A nyomozás során több szemtanúval beszéltek a rendőrök, az elmondásukból kirajzolódott, hogy mi történhetett a végzetes napon. Az egyik szemtanú látta a kislányt a boltban, majd utána azt is, ahogy hazafelé indult a vásárlás után. Szintén annak a boltnak volt a vásárlója egy Donald Moeller nevű férfi, akit a szemtanú látott, ahogy Becky felé közeledett a hazafelé vezető úton.  Nem sokkal később két másik szemtanú arról beszélt, hogy egy elhagyott területen autózva azt látták, ahogy egy dél-dakotai rendszámú, világoskék pickup épp elhajt onnan. A személyleírásukból kiderült, hogy az autót Moeller vezette. 

Másnap ezen a helyen találták meg a kislány holttestét. 

Donald Moeller 1991-benForrás: murderpedia.org

Három nappal később a rendőrség beszélt Moellerrel a kislány eltűnéséről. A férfi tagadta, hogy bármi köze lenne hozzá, és vér- és hajmintákat adott a nyomozónak. Másnap Moeller elmenekült Dél-Dakotából, hátrahagyva beteg édesanyját és a kék pickupját. Az általa adott DNS-minta kulcsfontosságú bizonyíték volt, Donald Moellert pár nappal később kapták el Washingtonban, és letartóztatták gyilkosság miatt. 1991. július 31-én vádat emeltek ellene nemi erőszak és gyilkosság miatt, a tárgyalás egy évvel később kezdődött, majd pár hónappal később, 

1992. szeptember 1-jén bűnösnek találták és halálra ítélték. 

Moeller sokáig harcolt az ítélt ellen, és csak a 2012-es kivégzése előtt pár hónappal vallotta be a bíróságon is, hogy meggyilkolta Rebecca O'Connellt: Én öltem. Megérdemlem, hogy megöljenek  - mondta.

Becky O'Connell az édesanyjávalForrás: Murderpedia.org

Mostohatestvérének írt egy levelet a halála előtt, amiben felidézte a közös szép időket, megköszönte neki, hogy az évek során vigyázott rá, és elmondta, hogy megbékélt és készen áll a halálra. Most már vállalom a felelősséget a gonoszságért, amit tettem. Azt mondani, hogy 'hoppá, bocsánat', egyszerűen nem elég. Hogyan kérjek bocsánatot tőled, az anyádtól és a mostohatestvéremtől, nemhogy ennek a kislánynak az anyjától? Becky O'Connell édesanyja, Tina Curl és férje ott akartak lenni Moeller kivégzésén. Ehhez gyűjtést szerveztek, hogy fedezni tudják a több mint 2000 kilométeres út költségeit. A nőnek azt mondták, hogy Moeller nem tervez az utolsó szó jogán mondani semmit a kivégzésen. A férfi azt mondta, amikor feltették neki a kérdést: Nem, nem hiszem. Nem hiszem, hogy át tudom adni nekik, mennyire sajnálom. Valószínűleg többet ártanék vele, mint használnék

Donald Moeller 2012-benForrás: Murderpedia.org/Elisha Page / Argus Leader

Végül Moeller mielőtt beadták neki a halálos injekciót és megkérdezték, hogy mondana-e valamit, azt felelte: Nem, uram. De aztán felnézett, és a börtönőrök szerint megkérdezte: Ők a rajongói klubom? Ezután azt feltételezték, hogy Moeller ezzel a kivégzését végignézőkre gondolt, de a büntetés-végrehajtási minisztérium nem sokkal később kiadott egy közleményt, amiben azt írták, hogy a szemtanúk és a börtön személyzete hallotta, hogy a közeli cellákban lévő rabok valószínűleg éljeneztek.  Ebből arra következtetnek, hogy Moeller a rabtársaira utalhatott az utolsó szavaival.

 

Felhasznált források:

https://murderpedia.org/male.M/m1/moeller-donald.htm

https://www.cbsnews.com/news/south-dakota-executes-donald-moeller-for-rape-murder-of-9-year-old-girl/

https://www.mitchellrepublic.com/news/1552257-moellers-last-statement-leaves-questions