Néhány nap alatt bárkit be tudunk oltani - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A 16-18 éveseket arra kérik, hogy péntek éjfélig regisztráljanak az oltásra, mert csak érvényes regisztrációval tudnak majd időpontot foglalni a jövő héten - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Sajnáljuk, hogy a baloldal bizalmatlanságot kelt az oltásokkal kapcsolatban - tette hozzá.

A jövő év elejére kapaszkodhatunk vissza oda gazdaságilag, ahol a járvány előtt voltunk. A kormány 5,5 százalékos gazdasági növekedést tervez az idei évre, s a 2022-es költségvetés legfontosabb célkitűzése pedig a további dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Hozzátette: az államadósság csökkentése is biztosított a következő időszakban.

A korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára augusztusig fennmaradnakFotó: Polyák Attila - Origo

Ezen alapul a védekezési stratégia

A miniszter arra is kitért, hogy az oltásoknak köszönhetően sikerült a járvány harmadik hullámát megtörni. Ez tette lehetővé, hogy az újraindítás folytatódjon, és hogy újra igénybe lehet venni a szolgáltatásokat. Hazánk Európában elsőként kaphatta vissza a szabadságát, ami még nem teljes, de aki beoltatja magát, az visszakaphatja a megszokotthoz közeli életét. Egész Európában arról zajlik a vita, hogy hol szabad és hol nem szabad oltott és be nem oltott állampolgárok között különbséget tenni – fejtette ki a miniszter, hozzátéve: Magyarország annyiban van előnyös helyzetben ebben a vitában, hogy több mint félmillió ember mondta el a véleményét a kérdésben az internetes konzultáció során. Az emberek arról döntöttek, hogy akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, azok élvezhessenek előnyöket. Ezen alapul ma a védekezési stratégia – emlékeztetett a miniszter.

Gulyás Gergely arról is tájékoztatott, hogy a járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára augusztusig biztosan fenn fognak maradni, ez koncertekre, szállodákra, szórakozóhelyekre, fesztiválokra, éttermekre és sporteseményekre egyaránt érvényes.Arról is szólt, hogy a jövő héttől átlagosan hetente körülbelül 120-180 ezer Pfizer és Moderna elsőkörös vakcina áll majd rendelkezésre.

Üzleti érdekek

Az oltóanyagokkal kapcsolatos nemzetközi vitákban a gyártók részéről komoly üzleti érdekek merülnek fel, ezért Magyarországon szigorú vizsgálatot követően történik az oltóanyagok engedélyezése – közölte a miniszter. Arról is beszélt, az oltásellenességnek két formája van. Vagy az oltóanyagok valamelyikével szemben merül fel, a másik formája generálisan utasítja el az oltást, de a végeredmény mindig ugyanaz: aki nincs beoltva, az a vírusnak ki van téve.

Gulyás Gergely tájékoztatott arról a múlt péntek óta érvényes intézkedésről, hogy ha valaki Magyarország területére lép, védettségi igazolvány felmutatásával mentesül a kötelező karantén alól, s nemsokára a 18 év alatti, felnőttekkel utazó fiatalokra is vonatkozik majd ez az enyhítés.

Nagyon komoly üzleti érdekek vannak a vakcinák mögöttForrás: MTI/Komka Péter

Magyarország arra törekszik, hogy minél több országgal tudjon kétoldalú megállapodást kötni, így a kapott vakcina típusától függetlenül mindenki eljuthat nyaralni ezekbe az országokba  – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a déli államok már most egyértelművé tették, hogy mindenkit be fognak engedni a nyári hónapok folyamán. Szavai szerint ez segíthet abban, hogy az emberek ne nyugati vakcinákra várjanak az utazás lehetősége miatti félelem okán.

Így támogatják az önkormányzatokat

A kormány döntött az önkormányzatok támogatásáról is, amivel kapcsolatban Gulyás Gergely arról beszélt, hogy jelentős adócsökkentéseket hajtottak végre, ami a kis- és középvállalkozásokat érintette kedvezően, hiszen a kkv-k iparűzési adóját egy százalékban határozták meg, ennek köszönhetően mintegy 150 milliárd forintnyi forrás maradhatott náluk.

Jelentős támogatást kapnak az önkormányzatokForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az állam az önkormányzatok megkeresésére tárgyalt a 25 ezer főnél nagyobb lélekszám fölötti települések vezetőivel, így ezen települések esetében a kieső iparűzési adóbevétel összegével megegyező támogatást kaptak. A nagyobb települések számára a kormány arányos és méltányos módon majdnem 23 milliárd forintnyi támogatásról döntött. A döntésnek semmilyen politikai motivációja nem volt – fejtette ki a tárcavezető. Tájékoztatása szerint az adó-erőképesség, az adóbevételek, valamint az általános önkormányzati költségvetési helyzet alapján határoztak meg 3 kategóriát, amelyek alapján a leggazdagabb önkormányzatok fejlesztési támogatást fognak kapni. – A második kategóriába tartozó önkormányzatoknál a kieső IPA 75 százalékát térítjük meg, míg a legszegényebb településeknél ez az összeg száz százalék, tehát teljes megtérítést biztosítunk – ismertette a miniszter.

"Gyurcsány a jelölt"

Annak kapcsán, hogy Magyar György fiának az Európai Bizottság egyik főigazgatósági munkatársi pozíciójába történő kinevezésére Deutsch Tamás (Fidesz) élesen reagált, Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a baj nem azzal van, ha valakinek kritikus véleménye van a kormányról, sőt még azzal sem, ha ezek a vélemények rendkívül szélsőségesek. Az Európai Bizottság viszont kizárólag ezeknek a véleményeknek ad teret, és a magyar ügyekben is ezeket a véleményeket tartja szem előtt – mutatott rá.

Az azzal összefüggésben feltett kérdésre, hogy több önkormányzat ellen is eljárást indított a fővárosi kormányhivatal, a miniszter azt hangsúlyozta, hogy a költségek növelésének tiltása az önkormányzatokra is érvényes volt, így sem parkolási díj, sem lakbér, sem kommunális adó, sem közterület-használati díj emelésére nincs mód a járvány ideje alatt, s ha ezeket megszegték az önkormányzatok jogellenesen, akkor az eljárás jogos volt.

Gyurcsányné miniszterelnök-jelöltségéről Gulyás Gergely úgy vélte, érdemben Gyurcsány Ferenc a jelölt.

Gulyás: Érdemben Gyurcsány a jelöltForrás: MTI/Kovács Tamás

A vakcinák ügyében a miniszter arról beszélt, hogy minden alapot nélkülöznek a Sinopharm és a Pfizer oltóanyagával kapcsolatos híresztelések, amelyek szerint egy esetleges harmadik oltás beadására van szükség. Gulyás Gergely nyomatékosította: a vakcinák megfelelő védettséget nyújtanak, ezt a Semmelweis Egyetem kutatásai is igazolják.

Nem etikus kampányt csinálni a halottakból

Kérdésre a miniszter azt is elmondta, hogy a szennyvízben lévő vírus örökítőanyag-vizsgálatok azt mutatják, hogy a fertőzés mértéke a budapesti kerületek többségében csökken, egyelőre nem látható az, hogy a nyitásnak drámai következménye lenne.

A KSH adataira reagálva Gulyás Gergely elmondta, a spanyolnátha óta nem volt az emberiség hasonló pandémiás helyzetben. Szavai szerint Magyarország a halálozási adatok tekintetében Európában a középmezőnyben van, ha a többlethalálozást vesszük alapul. Kerüljük az ezzel kapcsolatos politikai vitákat, mert az egészségügyi dolgozók munkáját nem helyes kritizálni, az emberek halálából pedig nem etikus kampányt csinálni – jelentette ki a miniszter.

Újabb szabály jöhet

Arra a kérdésre, hogy miért nem ismerik el a hatóságok azokat az oltásokat, amelyeket a magyar állampolgárok külföldön vettek fel, a tárcavezető elmondta: ez nem csak magyar probléma, mivel a külföldi igazolásoknak nincs egységes rendje. A különböző országok egyelőre jellemzően csak az általuk kiállított védettségi igazolványokat fogadják el. Hazánk annyival van előnyben, hogy kétoldalú megállapodásokat köt, és ahol megkötöttük a kétoldalú megállapodásokat, ott elfogadjuk a más ország által elfogadott védettségi igazolványokat is  –  magyarázta.

Újabb szabály jöhet a védettségi igazolvány ügyébenFotó: Koncz Márton - Origo

Arra, hogy miképpen juthat védettségi igazolványhoz az a magyar állampolgár, akit külföldön oltottak be koronavírus ellen, illetve hogyan jut védettségi igazolványhoz az a kettős állampolgár, akit külföldön oltottak be, a tárcavezető arról tájékoztatott: a kormány magyar állampolgárokat tart számon, tehát a kettős állampolgárok is ugyanolyan diplomáciai védelmet élveznek. Az oltásoknál viszont – folytatta – az számít, hogy az adott személy hol kapta az oltást, így védettségi igazolványt egyelőre annak tudunk adni, aki Magyarországon kapott oltást, függetlenül attól, hogy magyar vagy nem magyar állampolgár.

A miniszter emlékeztetett: idehaza az első oltást követően állítják ki a védettségi igazolványt, ám jelenleg a kormány előtt van egy olyan előterjesztés is, hogy aki a második oltást nem adatja be magának, azok számára a védettségi igazolvány érvényét veszti.

Ezt nem tervezi a kormány

A magyar-ukrán viszonyról elmondta, hogy Magyarország harcolt az ukrán vízumliberalizációért, amelyre a válasz a nemzetiségi jogokat súlyosan sértő ukrán nyelvtörvény lett. A kormány addig blokkolni fogja Ukrajna NATO-val való kapcsolatát, ameddig a nyelvtörvény életben van.

A járvány miatt a határok lezárásával 2020-ban a migrációs nyomás csökkent, de annak lanyhulásával ez a nyomás a korábbinál is erősebben visszatérhet – mondta. Az adatok szerint idén az első négy hónapban annyian próbáltak illegálisan bejutni az országba, mint tavaly egész évben.

Erősödhet a migrációs nyomásForrás: police.hu

Azt reméljük, hogy az összes környező országgal sikerül kétoldalú megállapodást kötni a magyar védettségi igazolványok elfogadásáról  – válaszolta egy kérdésre. Ezenkívül a kormány azokkal az országokkal is igyekszik megállapodni, ahol tömegesen nyaralnak magyarok, valamint mindazon országokkal, amelyeknél van erre hajlandóság.
A kormány nem tervezi, hogy pénzzel ösztönözze az oltást, többletjogokat a védettségi igazolvány biztosít – válaszolta egy kérdésre.

5 millió oltott alatt az esküvők kockázata lényegesen nagyobb, mint afölött. Ez május vége felé fog bekövetkezni - tette hozzá.