Meddig lesz szükség a védettségi igazolványra?

nyitás 2021.05.01. Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, május, tavasz, terasz, nyitás, étterem, vendéglátás, kávézó, 2021. május 1.
Vágólapra másolva!
Néhány nap alatt bárkit be tudunk oltani - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A 16-18 éveseket arra kérik, hogy péntek éjfélig regisztráljanak az oltásra, mert csak érvényes regisztrációval tudnak majd időpontot foglalni a jövő héten - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Sajnáljuk, hogy a baloldal bizalmatlanságot kelt az oltásokkal kapcsolatban - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

A jövő év elejére kapaszkodhatunk vissza oda gazdaságilag, ahol a járvány előtt voltunk. A kormány 5,5 százalékos gazdasági növekedést tervez az idei évre, s a 2022-es költségvetés legfontosabb célkitűzése pedig a további dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Hozzátette:

az államadósság csökkentése is biztosított a következő időszakban.

A korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára augusztusig fennmaradnak Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezen alapul a védekezési stratégia

A miniszter arra is kitért, hogy az oltásoknak köszönhetően sikerült a járvány harmadik hullámát megtörni.

Egész Európában arról zajlik a vita, hogy hol szabad és hol nem szabad oltott és be nem oltott állampolgárok között különbséget tenni – fejtette ki a miniszter, hozzátéve: Magyarország annyiban van előnyös helyzetben ebben a vitában, hogy több mint félmillió ember mondta el a véleményét a kérdésben az internetes konzultáció során. Az emberek arról döntöttek, hogy akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, azok élvezhessenek előnyöket. Ezen alapul ma a védekezési stratégia – emlékeztetett a miniszter.

Gulyás Gergely arról is tájékoztatott, hogy

a járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára augusztusig biztosan fenn fognak maradni, ez koncertekre, szállodákra, szórakozóhelyekre, fesztiválokra, éttermekre és sporteseményekre egyaránt érvényes.

Arról is szólt, hogy a jövő héttől átlagosan hetente körülbelül 120-180 ezer Pfizer és Moderna elsőkörös vakcina áll majd rendelkezésre.

Üzleti érdekek

Az oltóanyagokkal kapcsolatos nemzetközi vitákban a gyártók részéről komoly üzleti érdekek merülnek fel, ezért Magyarországon szigorú vizsgálatot követően történik az oltóanyagok engedélyezése – közölte a miniszter. Arról is beszélt, az oltásellenességnek két formája van.

Gulyás Gergely tájékoztatott arról a múlt péntek óta érvényes intézkedésről, hogy ha valaki Magyarország területére lép, védettségi igazolvány felmutatásával mentesül a kötelező karantén alól, s nemsokára a 18 év alatti, felnőttekkel utazó fiatalokra is vonatkozik majd ez az enyhítés.

Nagyon komoly üzleti érdekek vannak a vakcinák mögött Forrás: MTI/Komka Péter

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a déli államok már most egyértelművé tették, hogy mindenkit be fognak engedni a nyári hónapok folyamán. Szavai szerint ez segíthet abban, hogy az emberek ne nyugati vakcinákra várjanak az utazás lehetősége miatti félelem okán.

Így támogatják az önkormányzatokat

A kormány döntött az önkormányzatok támogatásáról is, amivel kapcsolatban Gulyás Gergely arról beszélt, hogy jelentős adócsökkentéseket hajtottak végre, ami a kis- és középvállalkozásokat érintette kedvezően, hiszen a kkv-k iparűzési adóját egy százalékban határozták meg, ennek köszönhetően mintegy 150 milliárd forintnyi forrás maradhatott náluk.

Jelentős támogatást kapnak az önkormányzatok Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A döntésnek semmilyen politikai motivációja nem volt – fejtette ki a tárcavezető. Tájékoztatása szerint az adó-erőképesség, az adóbevételek, valamint az általános önkormányzati költségvetési helyzet alapján határoztak meg 3 kategóriát, amelyek alapján a leggazdagabb önkormányzatok fejlesztési támogatást fognak kapni. – A második kategóriába tartozó önkormányzatoknál a kieső IPA 75 százalékát térítjük meg, míg a legszegényebb településeknél ez az összeg száz százalék, tehát teljes megtérítést biztosítunk – ismertette a miniszter.

"Gyurcsány a jelölt"

Annak kapcsán, hogy Magyar György fiának az Európai Bizottság egyik főigazgatósági munkatársi pozíciójába történő kinevezésére Deutsch Tamás (Fidesz) élesen reagált, Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a baj nem azzal van, ha valakinek kritikus véleménye van a kormányról, sőt még azzal sem, ha ezek a vélemények rendkívül szélsőségesek. Az Európai Bizottság viszont kizárólag ezeknek a véleményeknek ad teret, és a magyar ügyekben is ezeket a véleményeket tartja szem előtt – mutatott rá.

Az azzal összefüggésben feltett kérdésre, hogy több önkormányzat ellen is eljárást indított a fővárosi kormányhivatal, a miniszter azt hangsúlyozta, hogy a költségek növelésének tiltása az önkormányzatokra is érvényes volt, így sem parkolási díj, sem lakbér, sem kommunális adó, sem közterület-használati díj emelésére nincs mód a járvány ideje alatt, s ha ezeket megszegték az önkormányzatok jogellenesen, akkor az eljárás jogos volt.

Gyurcsányné miniszterelnök-jelöltségéről Gulyás Gergely úgy vélte,

érdemben Gyurcsány Ferenc a jelölt.

Gulyás: Érdemben Gyurcsány a jelölt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A vakcinák ügyében a miniszter arról beszélt, hogy minden alapot nélkülöznek a Sinopharm és a Pfizer oltóanyagával kapcsolatos híresztelések, amelyek szerint egy esetleges harmadik oltás beadására van szükség. Gulyás Gergely nyomatékosította:

a vakcinák megfelelő védettséget nyújtanak, ezt a Semmelweis Egyetem kutatásai is igazolják.

Nem etikus kampányt csinálni a halottakból

Kérdésre a miniszter azt is elmondta, hogy a szennyvízben lévő vírus örökítőanyag-vizsgálatok azt mutatják, hogy a fertőzés mértéke a budapesti kerületek többségében csökken, egyelőre nem látható az, hogy a nyitásnak drámai következménye lenne.

A KSH adataira reagálva Gulyás Gergely elmondta, a spanyolnátha óta nem volt az emberiség hasonló pandémiás helyzetben. Szavai szerint

Magyarország a halálozási adatok tekintetében Európában a középmezőnyben van, ha a többlethalálozást vesszük alapul.

Kerüljük az ezzel kapcsolatos politikai vitákat, mert az egészségügyi dolgozók munkáját nem helyes kritizálni, az emberek halálából pedig nem etikus kampányt csinálni – jelentette ki a miniszter.

Újabb szabály jöhet

Arra a kérdésre, hogy miért nem ismerik el a hatóságok azokat az oltásokat, amelyeket a magyar állampolgárok külföldön vettek fel, a tárcavezető elmondta: ez nem csak magyar probléma, mivel a külföldi igazolásoknak nincs egységes rendje.

Hazánk annyival van előnyben, hogy kétoldalú megállapodásokat köt, és ahol megkötöttük a kétoldalú megállapodásokat, ott elfogadjuk a más ország által elfogadott védettségi igazolványokat is – magyarázta.

Újabb szabály jöhet a védettségi igazolvány ügyében Fotó: Koncz Márton - Origo

Arra, hogy miképpen juthat védettségi igazolványhoz az a magyar állampolgár, akit külföldön oltottak be koronavírus ellen, illetve hogyan jut védettségi igazolványhoz az a kettős állampolgár, akit külföldön oltottak be, a tárcavezető arról tájékoztatott: a kormány magyar állampolgárokat tart számon, tehát a kettős állampolgárok is ugyanolyan diplomáciai védelmet élveznek. Az oltásoknál viszont – folytatta – az számít, hogy az adott személy hol kapta az oltást,

A miniszter emlékeztetett: idehaza az első oltást követően állítják ki a védettségi igazolványt, ám jelenleg a kormány előtt van egy olyan előterjesztés is, hogy aki a második oltást nem adatja be magának, azok számára a védettségi igazolvány érvényét veszti.

Ezt nem tervezi a kormány

A magyar-ukrán viszonyról elmondta, hogy

A járvány miatt a határok lezárásával 2020-ban a migrációs nyomás csökkent, de annak lanyhulásával ez a nyomás a korábbinál is erősebben visszatérhet – mondta. Az adatok szerint idén az első négy hónapban annyian próbáltak illegálisan bejutni az országba, mint tavaly egész évben.

Erősödhet a migrációs nyomás Forrás: police.hu

– válaszolta egy kérdésre. Ezenkívül a kormány azokkal az országokkal is igyekszik megállapodni, ahol tömegesen nyaralnak magyarok, valamint mindazon országokkal, amelyeknél van erre hajlandóság.
A kormány nem tervezi, hogy pénzzel ösztönözze az oltást, többletjogokat a védettségi igazolvány biztosít – válaszolta egy kérdésre.

- tette hozzá.