Megvan a Borászok Borásza verseny idei öt döntőse

Borászok Borásza 2021
Vágólapra másolva!
Lezárult a Borászok Borásza szavazás első fordulója, öten jutottak a legjobb öt közé - írja csütörtöki közleményében a díjat gondozó Vinum Praemium alapítvány. MInt írják a szavazás folytatódik, és június 4-én kiderül, hogy ki lesz a 15. Borászok Borásza.
Vágólapra másolva!

A Vinum Praemium alapítvány április elején hozta nyilvánosságra a Kárpát-medence ötven legjobb magyar borászának listáját, amelyet a Borászok Borásza díjat már elnyertek közössége állított össze. Ez az ötven borász a díj jelöltje.

A lista kihirdetésével egyidőben az érintetteket is tájékoztatták, és hivatalosan elindították az elsőkörös szavazást. A díj roppant egyszerű szabályai szerint ugyanis

a díjra jelöltek döntenek a végső győztesről egyszerű, de kétfordulós szavazás alapján.

Az első forduló most zárult le, mindenki leadta szavazatát. A voksokat az alapítvány ellenőrizte és összesítette, és ez alapján Bárdos Sarolta, Bodó Judit, Ipacs Szabó István, Kiss Gábor és Liptai Zsolt jutott a döntőbe.

Borászok Borásza verseny idei döntősei Forrás: Vinum Praemium

A borászok barátját is díjazzák

A Borászok Borászai azonban nem csak a „kollégák" teljesítményét díjazzák, megválasztják a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is.

A közleményben emlékezetnek, hogy hogy a 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját.

Idén a következő személyiségeket jelölték a díjra:

  • Ambrus Lajos (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője),
  • Bányai Gábor Botond (borszakíró, a Borigo főszerkesztője),
  • Fiáth Attila (nemzetközi borakadémikus, a Corvinus Egyetem tanára),
  • Kovacsik Tamás (az Aszú Étterem borértő tulajdonosa),
  • Matt Kramer (amerikai borszakíró)
  • és Ripka Gergely (borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője).

A Jövő Borásza Ösztöndíjra borász hallgatók pályázhatnak és többek között egy millió forintot lehet nyerni külföldi szakmai gyakorlatra.