30 százalékkal kevesebb új fertőzöttet regisztráltak a múlt héten a korábbi héthez képest - hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján.

482 ember nem viselt maszkot szerdán - mondta Gál Kristóf. Az ORFK szóvivője közölte, hogy 86-an szegték meg a kijárási tilalmat. 

Egyre kevesebb az új fertőzött

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta, hogy 30 százalékkal kevesebb új fertőzöttet regisztráltak a 17. héten a korábbi héthez képest. Sem az életkori, sem a nemek közötti megoszlás nem változott - tette hozzá. A fertőzöttek 23 százaléka a 40-49 éves korcsoportba tartozik.

Egyre kevesebb az új fertőzöttFotó: Polyák Attila - Origo

Pest megyében és Budapesten regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet - mondta Galgóczi. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Heves megyében csökkent az új fertőzöttek száma a legnagyobb mértékben a mögöttünk hagyott héten - közölte. Ahhoz, hogy ezek a tendenciák megmaradjanak, ahhoz egyrészt be kell tartani a védelmi szabályokat, másrészt fel kell venni az oltást.

Galgóczi elmondta, hogy több mint 64 ezer Moderna-vakcina érkezik csütörtökön. A Janssen oltóanyaggal is megkezdődött az oltás az oltóbuszokon, majd a jövő héten a háziorvosok is használhatják. 

Péntek éjfélig regisztráljanak

Néhány nap alatt bárkit be tudunk oltani - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A 16-18 éveseket arra kérik, hogy péntek éjfélig regisztráljanak az oltásra, mert csak érvényes regisztrációval tudnak majd időpontot foglalni a jövő héten - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Sajnáljuk, hogy a baloldal bizalmatlanságot kelt az oltásokkal kapcsolatban - tette hozzá. 

Már több mint 4,1 millió ember megkapta az első oltásátFotó: Csudai Sándor - Origo

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 153 038 fő, közülük 2 315 428 fő már a második oltását is megkapta. 1680 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 787 647 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 124, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 28 297 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 546 246 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 213 104 főre csökkent. 4104 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 485-en vannak lélegeztetőgépen. Már több mint 4,7 millióan regisztráltak oltásra, és 80 százalékuk meg is kapta azt.