Mit kell tudni a védettségi igazolványról, mi az, amihez mindenképpen kell?

vírus, koronavírus, járvány, április, tavasz, bolt, üzlet, nyitás, létszám, létszámkorlát, 2021.04.07., Budapest védettségi igazolvány Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés,
Magyarországi védettségi igazolvány.
Vágólapra másolva!
A járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára augusztusig biztosan fenn fognak maradni - jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.  Éppen ezért fontos, hogy aki nyaralást, utazást tervez, vagy akár koncertekre, sporteseményekre akar menni, minél előbb beoltassa magát, és ezzel kiváltsa a plasztikkártyát. A miniszteri bejelentés kapcsán összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a védettségi igazolványról.
Vágólapra másolva!

Hosszas társadalmi vitát követően februárban döntött arról a kormány, hogy az oltáson átesettek igazolására bevezeti a koronavírus elleni védettségi igazolványt.

Mit tud az igazolvány?

A kormányrendelet előírta, hogy háromféleképpen lehet igazolni a védettséget: ha valaki megkapta a védőoltást, átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de korábban nem tudott róla. Utóbbi két eset csupán átmeneti védettséget ad a vírus ellen, így

érdemes felvenni az oltást, és az ezzel járó védettségi igazolványt.

Amennyiben valakit beoltottak, nem kell igényelnie a narancssárga-zöld színű plasztikkártyát, azt az állam hivatalból, automatikusan postázza. Az igazolványok átlagosan az első oltástól számított tíz napon belül érkeznek meg. Persze, az "átfutási idő" lehet több és kevesebb idő is, mint másfél hét, nagyobb tömeg oltásánál előfordulhatnak csúszások. Ha valaki esetleg az első adagot követő tíz napon belül nem kapta meg az oltási igazolványát, ellenőrizni tudja, hogy az orvos feltüntette-e az oltás tényét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT). Ha valaki két-három hét alatt sem kapja kézhez a várt dokumentumot, akkor érdemes reklamálnia, hiszen adminisztrációs hiba történhetett.

Az első oltás után az állam automatikusan postázza a védettségi igazolványokat Fotó: Koncz Márton - Origo

A műanyag kártyán szerepel az oltakozó vezeték- és keresztneve, útlevélszáma, a személyazonosító igazolványának száma és az első oltás időpontja. Az azonosítás érdekében egy QR-kód is van az igazolványon, ez értelemszerűen a hatóságok, illetve azok dolgát könnyíti meg, akik ellenőrzik a kártya tulajdonosának védettségét. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a védettségi igazolvány kizárólag személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az nem ruházható át senkire. Továbbá azt is fontos hangsúlyozni, hogy annak nincs érvényességi ideje.

Sokakban felmerült a kérdés, hogy miért éppen az első adag vakcina után küldik ki a kártyákat, miért nem várják meg ezzel a teljes védettség kialakulását. Ennek az a magyarázata, hogy az érdemi különbség nem az első és a második oltás, hanem az oltás nélküli és az első oltás utáni állapot között van. Ugyanis a védettség már az első oltás után elkezd kialakulni, az ellenanyag szintje napról napra nő.

Mire jó a kártya?

Mint ismert, a kormány a beoltattak számához kötötte a fokozatos újranyitás különböző fokozatait. 3,5 milliónál kinyitottak a teraszok: bárki kiülhet védettségi igazolvány hiányában is egy-egy bár vagy étterem külső részére.

Ugyanakkor a nyitás következő fázisában, 4 millió beoltottnál előkerültek a plasztikkártya előnyei. A kormány ugyanis több szolgáltatást is annak bemutatásához kötött. Így akinek van védettségi igazolványa, az az új rendelkezések értelmében látogathatja

  • a színházakat,
  • a tánc- és zeneművészeti eseményeket,
  • a cirkuszokat,
  • a mozikat,
  • az edző- és fitnesztermeket,
  • az uszodákat,
  • a közfürdőket,
  • a jégpályákat,
  • az állatkerteket,
  • a vadasparkokat,
  • a kalandparkokat,
  • a vidámparkokat,
  • a játszóházakat,
  • a múzeumokat, könyvtárakat,
  • a sporteseményeket,
  • az éttermek belső helyiségeit és
  • a szállodákat.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez csak azokra vonatkozik, akik beoltatták magukat, pontosabban fogalmazva, megkapták az első oltásukat, és a plasztikártyájuk is a birtokukban van. Ellenkező esetben elesnek ezektől a szolgáltatásoktól. A napokban érkezett a hír, miszerint koncertre és fesztiválra is lehet menni, de csak védettségi igazolvánnyal.

Érdemes nyár előtt beadatni a vakcinát

Ahogy látható, akik beoltatták magukat, gyakorlatilag szinte teljes egészében visszakaphatják korábbi életüket: ugyanúgy beülhetnek egy moziba, megnézhetnek egy színházi darabot, vagy éppen leguríthatnak egy sört, mint fél évvel ezelőtt.

Közeleg a nyári szezon, így a legtöbben már most tervezik, hova utaznának el családjukkal vagy barátaikkal. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy ezek a szolgáltatások a védettséghez vannak kötve. Így annak, aki

szeretne nyaralni, külföldre utazni, illetve szállodában, vagy esetleg fesztiválon kikapcsolódni, célszerű minél előbb beoltatnia magát.

Résztvevők a Balatonfüredi Borhetek rendezvénysorozat megnyitója napján a Tagore sétányon 2020. augusztus 7-én. Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Némileg bonyolítja a helyzetet, hogy a külföldi utazásoknak bizonytalan a jogi háttere, hiszen egyelőre nem tisztázott, az uniós tagállamok, illetve a különféle országok hogyan fogadják el egymás védettségi igazolványait.

Ahogy a napokban az Origo is beszámolt róla, az Európai Parlament a napokban úgy fogadta el az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet, hogy a dokumentumban nem lesznek automatikusan elfogadottak a keleti oltóanyagok, csak az EMA által engedélyezettek. Így a tagállamok egyenként dönthetik el, hogy lehetővé teszik-e a beutazást olyan európai polgároknak, akik például az orosz Szputnyik V-t, vagy a kínai Sinopharmot kapták.

Éppen ezért a magyar kormány azonnal tárgyalni kezdett, láthatóan eredményesen. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az elmúlt napokban több bejelentést is tett arról, hogy sikerült kétoldalú megállapodásokat kötnie az oltási igazolványok kölcsönös elfogadásáról. Szlovénia, Bahrein, Szerbia, Montenegró, Románia és Horvátország - ezekbe az országokba már biztosan utazhatunk idén nyáron. Folyamatosak az egyeztetések más országokkal - többek között Izraellel és Görögországgal - is az utazási korlátozások enyhítéséről.

"Magyarország arra törekszik, hogy minél több országgal kössön kétoldalú megállapodást, így a kapott vakcina típusától függetlenül mindenki eljuthasson nyaralni ezekbe az országokba" - fogalmazta meg a célt Gulyás Gergely mai sajtótájékoztatóján.