Kiárusítja Pécs vagyonát a baloldali vezetés

vihar pécs
Viharfelhők Pécs kertváros városrésze felől fotózva 2020. augusztus 31-én.
Vágólapra másolva!
A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. a honlapján közzétette azt a 81 ingatlant tartalmazó listát, amelyet az MSZP-DK-Jobbik-Momentum vezette önkormányzat áruba kíván bocsátani. Köztük igazi értékek is vannak, de már önmagában a hatalmas tétel óriási vagyonkiárusítást jelent.
Vágólapra másolva!

A lista helyrajzi számok és házszámok alapján mutatja meg, hogy mely ingatlanokra várnak a baloldaliak jelentkezőket, ehhez egy elektronikus „űrlap" kitöltését kérik. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a beérkezett igények alapján az önkormányzat – állításuk szerint – elkészítteti az „ingatlanforgalmi szakvéleményt, továbbá az esetlegesen szükséges Pécs Építési Szabályzata szerinti telekalakításokat". Már idén ősszel liciteljárás keretében kerülhet sor az ingatlanok értékesítésére, melyről az űrlap kitöltői értesítést kapnak - írta a bama.hu.

A 81 eladó vagyontárgy között ott van a Munkácsy Mihály utcai volt terrárium épülete, ahol maga a neves festő is megfordult többször, hiszen itt élt nagybátyja – erről emléktábla is tanúskodik a homlokzaton.

Az 1860 körül épült ház alatt középkori pincerendszer is húzódik.

Eladnák a volt Bóbita Bábszínházat is a Mária utcában, amellyel kapcsolatban a városvezetés regnálásának első időszakában komoly terveket dédelgettek, könnyűzenei ifjúsági központot álmodtak oda, amiből aztán a hangzatos híreszteléseken kívül semmi nem lett.

A Mária utcában egy másik, a pécsi iparosmúlthoz kapcsolódó ingatlant is értékesítenének, ugyanis az egykori Angster Orgonagyár épületére várják az érdeklődőket, amely műemléki védelem alatt áll.

Rengeteg ingatlant akar eladni a pécsi baloldal Forrás: MTI/Sóki Tamás

A Mandulás kempingben ugyan nem lesz lakópark egyelőre – ha hinni lehet a baloldalnak –, miután a nemzeti oldal a tervezett többmilliárdos haszonnal kecsegtető projektre felhívta a pécsiek figyelmét, de az attól nem messze fekvő volt Vidámparkot most értékesítenék, amely szintén a Mecsek fái között bújik meg. A 47 ezer négyzetméteres mecseki ingatlant a listában „közhasználatú építmény" besorolással jelölték meg. A Vidámpark eladása azért is érdekes, mert az állatkert igazgatójának a prémiumkiírásában szerepelt – a városházi nyilatkozatok szerint – a terület fejlesztése, a cél ugyanis az volt állítólag, hogy kiderüljön, „milyen további olyan szórakoztatási és ismeretterjesztő fejlesztéseket lehet megvalósítani a területen azért, hogy az állatkertbe látogatók még több élménnyel gazdagodjanak".

Ezek mellett eladnák a Littke utcánál található 27 ezer négyzetméteres zöldterületet, amelyet a pécsiek kutyafuttatóként is használnak, de a szintén ilyen célokat szolgáló 36 ezer négyzetméteres Szaturnusz utcai telket is elpasszolnák.

Ezeknél is nagyobb tétel a Cinege dűlőben található 68 ezer négyzetméteres terület, és a dupla ekkora, 125 ezer négyzetméteres Kemény Zsigmond utcai lakóterület, amelyekre szintén várják a vevőket.

Összességében több ezer négyzetméter körüli telek található meg a 81 ingatlant tartalmazó listában, de számosan akadnak több ezer, valamint 10 ezer négyzetméteres ingatlanok köztük, amelyek kalapács alá kerülhetnek.

Szocialista kiárusítás

Az ingatlanos árverési elképzelés kapcsán érdemes megemlíteni, hogy 2008-ban éppen a szocialista önkormányzat adott el egy nagyobb ingatlancsomagot, amelynek része volt a Magasház mellett az egykori Munkácsy utcai rendelőintézet, az Áper-laktanya, a Lánc utca előtti terület, valamint még három telek.

A volt MSZP-s önkormányzat adta el az Ágoston téri iskola épületét is annak az érdekkörnek, amelyik most biztosítási alkuszként dolgozik a városnak, a nemzeti oldal szerint nem éppen előnyös ötleteket adva.

Ezt megelőzően pedig a szocialista vezetésű megyei önkormányzat értékesítette közel félmilliárdért – az akkori híradások szerint – a becslések alapján 1,6 milliárdos vagyonnal rendelkező Mecsek Toursot, amelynek része volt a közelmúltban a luxus lakóparkos botrány miatt a figyelem középpontjába került pécsi Mandulás kemping is, amely Puch László, volt MSZP-s pénztárnok érdekeltségébe került. Puch Lászlót jelenleg a pécsi városvezetésre egyik legnagyobb befolyással bíró embernek tekintik a baloldalon is.