Nem sírt fel egy kisbaba szerda délelőtt egy budaörsi dúlalakásban. Az otthonszülést pártoló Csilla a második gyermekével vajúdott, amikor autóba ült Miskolcon. A 200 kilométeres úton még érezte a kisfia mozgását, ám a szülés tragédiával zárult - számolt be a történtekről a Bors.

Mint írták, Csilla és élete párja néhány napja még fürdött a boldogságban. Berendezték az újszülött fogadására alkalmas gyerekszobát, és készen álltak a kisfiuk fogadására. Az asszonyt mindenben támogatta a kedvese, és önfeledten készültek életük megváltozására. Az egész rokonság vidáman várta a kisbaba érkezését, ám szerdán futótűzként terjedt köztük a hír: Csilla babája meghalt.

200 kilométert autózott vajúdás közben

A Bors megbízható forrásból származó információi szerint a miskolci 35 éves nőnél szerdán hajnali 4 órakor jelentkeztek a szülési fájások. Azonnal felhívta az általa választott két dúlát, akik igyekeztek őt megnyugtatni. A kismama 5 óra körül beült az autóba, és a 200 kilométerre levő Budaörsig hajtott, ahol már várták a segédek.

Amikor Csilla megérkezett, lefektették egy ágyra. Néhány órával később, délelőtt fél 10-kor, a második tolófájásra megszületett a gyerek. Mivel az újszülött nem sírt fel, már rosszat sejtettek. Az ilyenkor szokásos eljárást alkalmazva a dúlák igyekeztek a babát a várt reakcióra sarkallni, de kudarcot vallottak. Ekkor értesítették az egyik koraszülött-mentésre szakosodott céget. A szolgálat természetesen rövid időn belül ki is vonult a helyszínre, de

már csak a kisfiú halálának beálltát tudták megállapítani.

A gyermeket nem lehetett újraéleszteni, pedig egy neve elhallgatását kérő szakember szerint a szóban forgó cég minden szükséges eszközzel rendelkezik a kocsikban, amire hasonló esetben szükség lehet.

IllusztrációForrás: AFP/Hans Wiedl

Gyászol az egész család

Ekkor vált világossá, hogy most már csak az anyán lehet segíteni. Hozzá riasztották az Országos Mentőszolgálatot. A gyászoló, sokkos állapotban levő kismamát be is szállították az egyik fővárosi kórház szülészetére, ahol megkapta az alapvető ellátást.

A Bors újságírója megpróbálta elérni Csillát a kórházban, de csütörtök délutánra már elhagyhatta az intézményt.

A lapnak sikerült viszont elérnie Csilla egyik testvérét, aki ugyan nem kívánt bővebben nyilatkozni, de annyit elmondott, hogy az egész család Csilla mellett áll.
Ez egy szörnyű tragédia, de nem az én feladatom, hogy a testvérem ügyében megszólaljak. Osztozunk a fájdalmában - mondta röviden.

Csütörtök kora délután a budaörsi dúlalakásnál is jártak. A társasházban senkit nem találtak, az épületen pedig semmilyen információs tábla nem utalt arra, hogy ott milyen tevékenység zajlik. A szomszédok azonban tisztában voltak vele, hogy szerdán tragédia történt az utcában.

Több mentőautót is láttam az adott épület előtt, de amikor érdeklődtem, hogy mi történt, közölték, hogy semmi közöm hozzá. Alapvetően elítélem az otthonszülést, mert úgy vélem, igazán biztonságosan elsősorban kórházi körülmények között lehet egy babát a világra hozni

- mondta az egyik szomszéd férfi.

Nyomoz a rendőrség

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a Borsnak elmondta: ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt. A nyomozók szakértők bevonásával keresik a választ többek között arra a kérdésre, hogy kórházi körülmények között megmenthették-e volna a kisfiú életét, illetve pontosan mi okozta a gyermek halálát.