Belehalt a baba az otthonszülésbe

terhes diéta, terhesség, illusztráció
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Nem sírt fel egy kisbaba szerda délelőtt egy budaörsi dúlalakásban. Az otthonszülést pártoló Csilla a második gyermekével vajúdott, amikor autóba ült Miskolcon. A 200 kilométeres úton még érezte a kisfia mozgását, ám a szülés tragédiával zárult - számolt be a történtekről a Bors.
Vágólapra másolva!

Mint írták, Csilla és élete párja néhány napja még fürdött a boldogságban. Berendezték az újszülött fogadására alkalmas gyerekszobát, és készen álltak a kisfiuk fogadására.

Az asszonyt mindenben támogatta a kedvese, és önfeledten készültek életük megváltozására.

Az egész rokonság vidáman várta a kisbaba érkezését, ám szerdán futótűzként terjedt köztük a hír: Csilla babája meghalt.

200 kilométert autózott vajúdás közben

A Bors megbízható forrásból származó információi szerint a miskolci 35 éves nőnél szerdán hajnali 4 órakor jelentkeztek a szülési fájások. Azonnal felhívta az általa választott két dúlát, akik igyekeztek őt megnyugtatni.

A kismama 5 óra körül beült az autóba, és a 200 kilométerre levő Budaörsig hajtott, ahol már várták a segédek.

Amikor Csilla megérkezett, lefektették egy ágyra. Néhány órával később, délelőtt fél 10-kor, a második tolófájásra megszületett a gyerek. Mivel az újszülött nem sírt fel, már rosszat sejtettek. Az ilyenkor szokásos eljárást alkalmazva a dúlák igyekeztek a babát a várt reakcióra sarkallni, de kudarcot vallottak.

Ekkor értesítették az egyik koraszülött-mentésre szakosodott céget.

A szolgálat természetesen rövid időn belül ki is vonult a helyszínre, de

már csak a kisfiú halálának beálltát tudták megállapítani.

A gyermeket nem lehetett újraéleszteni, pedig egy neve elhallgatását kérő szakember szerint a szóban forgó cég minden szükséges eszközzel rendelkezik a kocsikban, amire hasonló esetben szükség lehet.

Illusztráció Forrás: AFP/Hans Wiedl

Gyászol az egész család

Ekkor vált világossá, hogy most már csak az anyán lehet segíteni. Hozzá riasztották az Országos Mentőszolgálatot.

A gyászoló, sokkos állapotban levő kismamát be is szállították az egyik fővárosi kórház szülészetére, ahol megkapta az alapvető ellátást.

A Bors újságírója megpróbálta elérni Csillát a kórházban, de csütörtök délutánra már elhagyhatta az intézményt.

A lapnak sikerült viszont elérnie Csilla egyik testvérét, aki ugyan nem kívánt bővebben nyilatkozni, de annyit elmondott, hogy az egész család Csilla mellett áll.

- mondta röviden.

Csütörtök kora délután a budaörsi dúlalakásnál is jártak.

A társasházban senkit nem találtak, az épületen pedig semmilyen információs tábla nem utalt arra, hogy ott milyen tevékenység zajlik.

A szomszédok azonban tisztában voltak vele, hogy szerdán tragédia történt az utcában.

- mondta az egyik szomszéd férfi.

Nyomoz a rendőrség

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a Borsnak elmondta:

ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt.

A nyomozók szakértők bevonásával keresik a választ többek között arra a kérdésre, hogy kórházi körülmények között megmenthették-e volna a kisfiú életét, illetve pontosan mi okozta a gyermek halálát.