Rendben zajlottak az érettségi vizsgák, melyeket a tavaly bevált egészségügyi szabályok mellett tartottak meg - közölte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. A felső tagozatok és középiskolák hétfőtől térnek vissza a hagyományos, jelenléti oktatáshoz. Újraindulnak a tervezett ellátások is május 13-tól. Rugalmasan fogják megszervezni, előre egyeztetett időpontban történnek majd a beavatkozások - hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Az oltást kérő 16 és 18 év közötti fiatalok május 7., péntek éjfélig regisztrálhatnak.

Rendben zajlottak az érettségi vizsgák. A tavaly bevált egészségügyi szabályok mellett tartották meg azok. Túlvannak a legtöbb diákot megmozgató vizsgákon. Szinte 100 százalékos volt a jelenlét – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki felelősségteljesen állt hozzá.

Április 19-től megkezdődött az óvodák és iskolák fokozatos megnyitása. Az óvodákban 75, az iskolákban 86 százalékos volt a gyerekek részvételi aránya. A felső tagozatok és középiskolák május 10-től térnek vissza a hagyományos, jelenléti oktatáshoz.

Az egyetemeknél, főiskoláknál új szabály lép életbe hétfőtől. A rektor dönti el, hogyan zajlanak majd le a vizsgák. Tanulmányi kirándulások csak ottalvás nélkül rendezhetők. Május végén esetlegesen pótolhatók majd az elmaradt ballagási ünnepségek.

Felhívta a figyelmet, az oltást kérő 16 és 18 év közötti fiatalok május 7., péntek éjfélig regisztrálhatnak az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. No vakcina, no party – hívta fel a figyelmet.

Minden 16-18 éves fiatal oltassa be magát!Forrás: MTI/Mónus Márton

Nem lehet lazítani

Gál Kristóf elmondta, 465 ember nem viselt maszkot, és bejelentés érkezett egy társasházban tartott 17 fős szülinapi buliról is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, napról napra csökken az aktív fertőzöttek száma. Az elmúlt napon 1541 aktív fertőzöttet regisztráltak. Továbbra is csökken a kórházban ápoltak száma.

Nem lazíthatunk, minden szabályt be kell tartanunk, hiszen csak így tudjuk megtartani azt a kedvező tendenciát, amit a harmadik hullám leszálló ágában látunk  – hívta fel a figyelmet.

Jelentősen nőtt a második adag vakcinák beadásának száma is – mutatott rá. Hozzátette, mindenképpen vegyük fel a második adag vakcinát is, semmiképpen se hanyagoljuk el.

A Janssen egydózisú vakcina háziorvosi praxisokban is elérhető lesz.

Újfent kiemelte, hogy a lakosság éljen az oltakozási lehetőséggel. Jelenleg a Sinopharm-, az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcinákra lehet időpontot foglalni.

Már több mint 4,8 millió ember regisztrált. Hozzátette, a 16–18 éves korosztálynak péntek éjfélig van lehetősége regisztrálni a Pfizer-oltásra.

A szabad nyárhoz ez elengedhetetlen. Most az a fontos, hogy megvédjük magunkat és egymást is.

A szennyvízminták adatai szerint a koronavírus örökítőanyaga országosan csökkenni kezdett, de Budapest agglomerációjában még látható mozgás.

Újraindulás

Jelenleg is zajlik a második adag oltása a tanároknál. Ha valaki nem tud elmenni rá, akkor jelezze az orvosának.

Újraindulnak a tervezett ellátások is május 13-tól. Rugalmasan fogják megszervezni, előre egyeztetett időpontban történnek majd a beavatkozások.

A betegek felvételének feltétele, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezzenek, vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszteredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel rendelkeznek – magyarázta.

Az óvodások és iskolások május 10-től mehetnek közösségi sportlétesítményekbe az osztályukkal.