Vágólapra másolva!
Rendben zajlottak az érettségi vizsgák, melyeket a tavaly bevált egészségügyi szabályok mellett tartottak meg - közölte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. A felső tagozatok és középiskolák hétfőtől térnek vissza a hagyományos, jelenléti oktatáshoz. Újraindulnak a tervezett ellátások is május 13-tól. Rugalmasan fogják megszervezni, előre egyeztetett időpontban történnek majd a beavatkozások - hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Az oltást kérő 16 és 18 év közötti fiatalok május 7., péntek éjfélig regisztrálhatnak.
Vágólapra másolva!

– mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki felelősségteljesen állt hozzá.

Április 19-től megkezdődött az óvodák és iskolák fokozatos megnyitása. Az óvodákban 75, az iskolákban 86 százalékos volt a gyerekek részvételi aránya. A felső tagozatok és középiskolák május 10-től térnek vissza a hagyományos, jelenléti oktatáshoz.

Felhívta a figyelmet, az oltást kérő 16 és 18 év közötti fiatalok május 7., péntek éjfélig regisztrálhatnak az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

– hívta fel a figyelmet.

Minden 16-18 éves fiatal oltassa be magát! Forrás: MTI/Mónus Márton

Nem lehet lazítani

Gál Kristóf elmondta, 465 ember nem viselt maszkot, és bejelentés érkezett egy társasházban tartott 17 fős szülinapi buliról is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, napról napra csökken az aktív fertőzöttek száma. Az elmúlt napon 1541 aktív fertőzöttet regisztráltak. Továbbra is csökken a kórházban ápoltak száma.

– hívta fel a figyelmet.

Jelentősen nőtt a második adag vakcinák beadásának száma is – mutatott rá. Hozzátette, mindenképpen vegyük fel a második adag vakcinát is, semmiképpen se hanyagoljuk el.

A Janssen egydózisú vakcina háziorvosi praxisokban is elérhető lesz.

Újfent kiemelte, hogy a lakosság éljen az oltakozási lehetőséggel. Jelenleg a Sinopharm-, az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcinákra lehet időpontot foglalni.

Már több mint 4,8 millió ember regisztrált. Hozzátette, a 16–18 éves korosztálynak péntek éjfélig van lehetősége regisztrálni a Pfizer-oltásra.

A szennyvízminták adatai szerint a koronavírus örökítőanyaga országosan csökkenni kezdett, de Budapest agglomerációjában még látható mozgás.

Újraindulás

Jelenleg is zajlik a második adag oltása a tanároknál. Ha valaki nem tud elmenni rá, akkor jelezze az orvosának.

A betegek felvételének feltétele, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezzenek, vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszteredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel rendelkeznek – magyarázta.

Az óvodások és iskolások május 10-től mehetnek közösségi sportlétesítményekbe az osztályukkal.