Pénteken a WHO feltételek nélkül jóváhagyta a 18 éven felülieknek a Sinopharm alkalmazását, ezzel végképp beigazolódott, amit eddig is tudni lehetett: a kínai oltóanyag hatékony és biztonságos a vírus ellen. Mivel a hazai baloldali politikusok hónapok óta mindenféle alap és szakmai háttértudás nélkül támadják a keleti oltást, ezért a nemzetközi szervezet döntése után többüket is megkérdeztük, hajlandóak-e bocsánatot kérni a magyar közvéleménytől. Cikkünk megjelenéséig csak Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, és Hadházy Ákos, Momentum-közeli képviselő reagált a megkeresésünkre, de érdemi választ nem kaptunk tőlük. A baloldal emberéleteket kockáztatva próbálta meg lebeszélni a magyarokat a Sinopharmról, amikor pedig nyilvánvalóvá vált, hogy ez teljes felelőtlenség volt, nem hajlandóak bocsánatot kérni.

Pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyta a kínai Sinopharm alkalmazását. A hírnek azért is volt kiemelten nagy jelentősége, mert a nemzetközi szervezet eddig még egyáltalán nem "engedett át" nem nyugati gyógyszercég által kifejlesztett oltóanyagot, a Sinopharm volt az első.

A keleti oltóanyag eddig is kifejezetten népszerűnek bizonyult: világszerte már több százmillió embernek beadták, Magyarországon például már több hónapja oltanak vele, szombaton 1,2 millió adag érkezett belőle Ferihegyre. Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács ülésének helyszínéről üdvözölte a döntést, és úgy fogalmazott, az oltásokon "múlik minden".

Megbukott a baloldali kampány

A hazai baloldal a kezdetek óta látványosan támadja a keletről érkező vakcinákat, mindenféle szakmai érv nélkül. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a magyar szakemberek hozzáértését és munkáját is megkérdőjelezték, hiszen a hazai hatóságok már hónapokkal ezelőtt engedélyezték a Sinopharm használatát. Céljuk teljesen egyértelmű volt: politikai okokból megpróbálták lebeszélni az embereket az oltás felvételéről, amit a bizonytalanság keltésével próbáltak meg elérni.

Az Egészségügyi Világszervezet döntésével azonban nemzetközi szinten is beigazolódott: a kínai oltóanyag maximálisan biztonságos és hatékony. Ezzel összedőlt a baloldalnak az oltásellenességre épülő kampánya, és az ezzel kapcsolatos kommunikációs stratégiája.

Éppen ezért a WHO-döntés után több olyan baloldali politikusnak is kérdéseket tettünk fel, akik korábban élesen bírálták a Sinopharm hazai alkalmazását. Azt szerettük volna megtudni, hogy mi a véleményük a WHO-határozatról, és tervezik-e, hogy bocsánatot kérnek a magyar közvéleménytől, amiért korábbi nyilatkozataikban megkérdőjelezték a kínai vakcina biztonságosságát.

Felelőtlenség után hallgatás: megbukott a baloldal oltásellenes kampányaForrás: MTI/Máthé Zoltán

Nem kérnek bocsánatot

Így megkerestük a Demokratikus Koalícióból (DK) Gyurcsány Ferenc pártelnököt, Komáromi Zoltán egészségügyi szakpolitikust, Arató Gergely és Varga Zoltán képviselőket; a Jobbikból Jakab Péter pártelnököt és Gyöngyösi Márton elnökhelyettest; a Momentumból Fekete-Győr András pártelnököt és Hadházy Ákost (a párt színeiben indul az előválasztáson); az MSZP-ből Tóth Bertalan társelnököt és Burány Sándor képviselőt; továbbá a Párbeszédből Szabó Tímea társelnököt. 

Cikkünk megjelenéséig Gyöngyösi Márton és Hadházy Ákos reagált megkeresésünkre. Előbbi érdemi válasz helyett az Origót kezdte el támadni. "(...) Nem áll módomban válaszolni a kérdéseire. Ne vegye zokon!" - írta a jobbikos politikus, aki azzal indokolta elutasító válaszát, hogy szerkesztőségünkben "nem cél" a szövegértelmezés. Hogy ezzel mire akart célozni, csak találgathatjuk: valószínűleg azt próbálta állítani, hogy korábban nem kampányolt a keleti vakcinák ellen. Csakhogy ez nem igaz: Gyöngyösi baloldali politikustársaihoz hasonlóan aktív részese volt az emberéleteket veszélyeztető oltásellenes kampánynak.

Hadházy Ákos is reagált megkeresésünkre, azonban ő sem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy bocsánatot fog-e kérni a közvéleménytől. A baloldali képviselő azt sugalmazta, hogy a WHO döntése még nem perdöntő, mert az unióban az EMA engedélyezi a vakcinákat, és sok a bizonytalanság az oltóanyag körül.

Hadházy azt írta: csak a teljes válasza közléséhez járul hozzá, íme:

Tisztelt Bordács Úr!

A feltett kérdéseivel kapcsolatban az alábbiakat válaszolom, de kizárólag a teljes terjedelmű közléshez járulok hozzá:

1. Az Európai Unióban nem a WHO engedélyezi a gyógyszereket, hanem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

2. A WHO maga is leírta, amit én többször kifejtettem, hogy nincs tudományos bizonyíték a Sinopharm vakcina hatékonyságáról a 60 év feletti korcsoportban.

3. A magyar kormány még mindig adós az adatokkal, amelyek a hatékonyságot bizonyítanák. Ha jók az eredmények, de visszatartják azokat, az bűn. Ha rosszak, és visszatartják, az szintén bűn.

4. A kormány adós még azzal az adattal is, hogy ki és mennyi pénzt keres a kínai vakcinabizniszen.

5. Továbbra is az a véleményem, hogy helyes dolog oltásra biztatni embereket. Az oltás iránti bizalom azonban nem a milliárdos hirdetésekkel javítható, hanem az adatok teljes átláthatóságával és
ellenőrizhetőségével.

A radikális baloldali képviselő láthatóan megpróbálta a WHO döntését relativizálni. Állításai azonban finoman szólva is pontosításra szorulnak. Egyrészt - ha már az Európai Unió szabályairól beszél, akkor -  elfelejti hozzátenni, hogy

az EU-ban nemcsak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezheti a vakcinákat, hanem a nemzeti hatóságok is - a magyar hatóság ezt meg is tette. Ezt az uniós szabályokon alapuló jogot vonták kétségbe Hadházyék - miközben most az uniós szabályokra próbál hivatkozni. Másrészt: a WHO a 18 év fölöttiek számára korlátozás nélkül engedélyezte a vakcina használatát. Vagyis szó sincs arról, amit sugall, vagyis hogy ne lehetne 60 évnél idősebbeknek beadni. 

Az is tény, hogy a magyar kormány nyilvánosságra hozta a vakcinák hatékonyságát (oltás utáni megbetegedéseket) mutató táblázatot, a Sinopharm-vakcina szerződése pedig nyilvános: ismert, hogy mennyibe kerül, és az is, hogy ki a szállító.

Jól látható, hogy

a baloldali politikusok nem hajlandóak bocsánatot kérni azért, hogy egy biztonságos és hatásos oltóanyag ellen hergeltek. 

Forrás: MTI/Mónus Márton

Megállás nélkül támadták

A fent megemlített baloldali politikusok azonnal teljes pályás letámadásba kezdtek a keleti oltóanyagok ellen úgy, hogy semmiféle tudással nem rendelkeztek ezeknek a hatékonyságával, illetve biztonságosságával kapcsolatosan. De nem is ez volt a cél: tudatosan arra játszottak, hogy az emberek elbizonytalanításával lassítsák a vakcináció ütemét.
Az oltásellenes kampány egyik főszereplője a Demokratikus Koalíció volt. Tavaly novemberben online konzultációt indítottak az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm-oltóanyag ellen, idén január közepén pedig petíciót indítottak annak érdekében, hogy ne lehessen kínai vakcinával oltani Magyarországon. Később egyébként a Sinopharm betiltását is követelték. Komáromi Zoltán aktív egészségügyi dolgozóként azt mondta, bizonyos oltásoknál még a koronavírus is jobb.
Arató Gergely januári sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, hogy "fejezze be a rendkívül káros kínaivakcina-kampányt." Gyurcsány Ferenc február végén még azon az állásponton volt, hogy az orosz és a kínai vakcina káros lehet, az ezekkel az oltóanyagokkal beoltott magyarokat pedig "kísérleti nyúlként" nevezte meg. Varga Zoltán pedig február végi sajtótájékoztatóján egyenesen azt mondta a keleti oltóanyagokra, hogy azok bevizsgálatlanok, innen-onnan összeszedettek és "talán hamisítottak" is. 
Gyurcsányék a baloldal oltásellenes kampányának a motorjaiForrás: MTI/Kovács Tamás
A Jobbik is igyekezett felzárkózni Gyurcsány Ferencékhez. A baloldali párt elnöke, Jakab Péter arról beszélt az év elején, hogy a kínai oltóanyag elavult technikájú, és "ki tudja, milyen eredetű". "Tehát, hogy ha magyarán van valami kínai cucc, amivel beoltottak egymillió afrikait vagy egymillió kínait, az ön szerint jó kell, hogy legyen a magyaroknak is? Ez nem más, mint emberkísérlet" - folytatta a Sinopharm elleni támadássorozatát februárban. Az Origót sértegető Gyöngyösi Márton főnökéhez hasonlóan januárban "emberkísérletként" értékelte az orosz és a kínai vakcinák használatát. 
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke pedig azt követelte, hogy előbb a kormánytagok oltassák be magukat a Sinopharmmal, és a magyar hatóságok csak ezután adják meg rá az engedélyt. Értelemszerűen ezzel azt sugalmazta, hogy a kínai oltás nem biztonságos. Az oltások elleni hergelésben partnere volt Hadházy Ákos, aki független képviselőként a Momentum színeiben indul az előválasztáson. A radikális baloldali politikus még a WHO döntését követően közzétett posztjában is lealacsonyítóan beszélt a keleti vakcináról, aminek a használatát korábban gyógyszerkísérletnek nevezte. 
"Egy teljesen vizsgálat nélküli, szakemberek által meg nem erősített hatékonyságú oltóanyagról bejelentik, hogy több millió idős ember beoltására alkalmas" - Tóth Bertalan, az MSZP elnöke is nekiesett az életmentő gyógyszernek, az ATV januári műsorában mondta ezt. A Párbeszéd parlamenti frakciójában ülő párttársa, Burány Sándor pedig egy napokban írt facebookos hozzászólásban azt közölte a Sinopharmról, hogy "mi örülnénk a legjobban, ha kiderülne, hogy hatékony oltásról van szó, de egyelőre ezt felelősen nem lehet kijelenteni."