Karácsony Gergely: 17 éve teljesíti, amit Gyurcsány Ferenc kér

Vágólapra másolva!
Jó másfél évtizede szolgálja ki Gyurcsány Ferencet Karácsony Gergely, aki 2004-ben a Miniszterelnöki Hivatalon belül lett a politikai tanácsadója a volt miniszterelnöknek. Ekkor cégén keresztül több tízmilliós megbízást kapott. Ezt önéletrajzában megpróbálta eltitkolni. Hiába múltak az évek, Karácsony azóta is Gyurcsány embere. A kedvéért még az LMP-t is szétrobbantotta. Szombaton pedig bejelentette, hogy indul a baloldali előválasztási komédián. Mivel 99 néven indított mozgalmat, ezért azóta a közösségi médiában arról beszélnek, hogy ez azt jelenti: 99% Gyurcsány, 1% Karácsony. Ahogy azt az Origo megmutatta, főpolgármesterként is Gyurcsány embere, Gál J. Zoltán felügyeli Karácsony Gergelyt. Minden eddiginél részletesebben mutatjuk be Gyurcsány és Karácsony közös múltját!
Vágólapra másolva!

"A szövetségeseimet nyilvánvalóan méltányolom, és semmiféleképpen sem gyűlölöm" - ezekkel a szavakkal írta körbe Gyurcsány Ferenccel, és pártjával, a Demokratikus Koalícióval (DK) való kapcsolatát Karácsony Gergely egy tavalyi interjújában, amikor éppen szövetségesének nevezte a volt miniszterelnököt, aki valójában az elmúlt több mint másfél évtizedben Karácsony főnöke.

Így lett Gyurcsány embere

Karácsony mielőtt pártpolitikusnak állt volna, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetnél helyezkedett el, ahol előbb a kétezres évek elejétől kutatásvezetőként, majd 2007-től kutatási igazgatóként dolgozott. Arról, hogy bejáratos volt az MSZP-SZDSZ-féle, 2010 előtti baloldali világba, egy Beszélőnek adott interjújában beszélt.

Szavaiból kiderült, hogy a közvélemény-kutató céggel már bedolgoztak az SZDSZ 2002-es kampányába is. A főpolgármester ekkor elmondása szerint megismerkedett az SZDSZ vezető politikusaival.

A kampányban kiépített kapcsolatok jól jöttek, hiszen amikor Horn Gábor 2002 júniusában a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) politikai államtitkára lett, egyből tanácsadónak nevezte ki Karácsonyt. Fontos megemlíteni, hogy a főpolgármester ekkor már nem a Medián kutatási igazgatójaként, hanem saját jogán dolgozott politikai tanácsadóként, egyébként a MeH koordinációs államtitkárságán. Ezzel

Karácsony a kormányzati rendszeren belül közvetett módon Gyurcsány Ferenc irányítása alá került.

Karácsony Gergely már nagyon fiatalon Gyurcsány Ferenc mellé szegődött Forrás: Origo

Gyurcsány hasznos embere

Horn Gábor ugyanis annak a Miniszterelnöki Hivatalnak volt az egyik legfontosabb tisztségviselője, amely a kormányzati struktúrában központi szerepet kapott, mondhatni, a kormány legfőbb hivatali szerve volt. Az SZDSZ-es politikus előbb Medgyessy Péter, majd miután egy közös MSZP-SZDSZ-akcióval 2004-ben puccsot követtek el ellene, Gyurcsány Ferenc tanácsadója lett.

Nem véletlen, hogy túlélte a váltást: Horn komoly szerepet játszott Medgyessy megbuktatásában, tagja volt annak a szocialista-szabad demokrata körnek, amelyik a színfalak mögött a váltáson ügyködött. A korábbi kormányfő támogatója, Battonya volt polgármestere, Karsai József az Origónak adott korábbi nyilatkozatában úgy emlékezett vissza a történtekre, hogy Horn Gábornak kulcsszerepe volt Gyurcsány puccsában. Ebből jól látszik:

Horn Gábor már akkor egyértelműen Gyurcsány bizalmi embere volt, a tanácsadói között helyet kapó Karácsony pedig Gyurcsány rendszerének hasznos és fontos szereplője lett.

Gyurcsány kapcsolata a kormányzati kudarcok és az SZDSZ gyengülésének hatására megromlott a szabad demokratákkal (elég csak Horn híressé vált "nem azt mondták Feri, hanem azt, hogy menjél a p.csába" mondatára gondolni. Így végül a volt kormányfő egy évvel bukása előtt, 2008-ban leváltotta Hornt.

Szövetségesek: Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, Horn Gábor exállamtitkár és Kóka János korábbi miniszter Fotó: Hajdú D. András [origo]

Ez a két párt megromlott kapcsolatára vezethető vissza, Gyurcsány és Horn Gábor kapcsolata bizalmi maradt, az egykori szabad demokrata politikus a háttérből igyekszik segíteni a baloldali pártokat. Ez úgy derült ki, hogy márciusi karambolozása előtt autójával Bige László Nyíregyháza melletti birtokáról hajtott ki. Ezzel pedig világossá vált: a baloldali kormányok alatt meggazdagodó milliárdos oligarcha beszáll a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal finanszírozásába.

Megérte Karácsonynak Gyurcsány szolgálata

Karácsonynak a Gyurcsány-rendszerben betöltött szerepének teljes körű megítélésekor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ez az időszak anyagilag kifejezetten kifizetődő volt a számára.

Amellett, hogy a politikai tanácsadásért havonta fix összeget vihetett haza, cége is kifejezetten jól járt: a Social Report Bt. tíz alkalommal, összesen mintegy 21,5 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól, egész pontosan a Horn által vezetett államtitkárságtól. Ez értelemszerűen erősen korrupciógyanús volt: ugyanis

Karácsony munkahelye kiszervezett megbízásokat Karácsony nemrégiben alakult cégének.

A Social Report többek között arra kapott kormányzati támogatást, hogy nyomon kövesse a hazai politikai történéseket a sajtóban és a médiában, továbbá kommunikációs tippeket adjon a 2009-es kormányválság kezelésével kapcsolatban. Érdekes módon Gyurcsány lemondásával a cég is távozott, ami jól mutatja, hogy Karácsony nem a baloldali kormány, hanem személyesen Gyurcsány embere volt.

Forrás: Origo

Az sem mellékes, hogy Karácsony mindemellett a Medián kutatási igazgatója is volt 2007-2010 között. Ez azért fontos, mert a baloldali közvélemény-kutató cég ekkoriban sorra nyerte az állami megbízásokat: legalább 716 millió forint közpénzhez jutottak a Gyurcsány-korszakban, de vélhetően a teljes összeg ennél jóval nagyobb volt. Szintén jól mutatja az akkori baloldali kormányok működési mechanizmusát, hogy a Medián a legtöbb megbízást éppen Karácsony másik munkahelyétől, a MeH-től kapta. Tehát nem túlzás azt állítani, hogy

a főpolgármester a 2010 előtti baloldali kormányok, de leginkább a Gyurcsány-kabinetek kedvezményezettje volt. Ezt a múltját azonban - ahogy az Origón tegnap megírtuk - hivatalos életrajzából törölte.

Ehhez képest 2009-ben egy elsőre váratlannak látszó, de nyilvánvalóan tudatos fordulat következett.

Zöld fordulat

Ekkoriban alakult meg a Lehet Más a Politika (LMP), amely a jobboldaltól (Fidesz-KDNP) és a baloldaltól (MSZP) való egyenlő távolságtartást hirdette meg. Karácsony a kormányzati múltjával egyáltalán nem illett ide, rejtély, hogy került a pártba. Az azonban hamar kiderült, itt is a baloldal érdekeit képviseli.

Egy, az LMP-ből kikopott, a párt korábbi vezetőit jól ismerő forrásunk szerint a jelenlegi főpolgármesteren az elejétől fogva látszott, hogy nem a harmadik utas politika sikerén, hanem sokkal inkább a baloldali egység létrehozásán dolgozik. Szerinte nem kizárt, hogy

a mostani városvezetőt a Gyurcsány-Bajnai-érdekkör küldte a pártba.

Karácsony a belépésekor elhallgatta, hogy korábban Gyurcsány alatt dolgozott, és a cégét kitömték közpénzzel. Mindenesetre karrierje szépen emelkedett az LMP-n belül: a 2010-es parlamenti választás előtt a párt kampányfőnöke lett, majd bekerült az Országgyűlésbe, ahol megválasztották frakcióvezető-helyettesnek.

Ekkor még az LMP távolságot akart tartani a baloldaltól, és annak vezetőjétől, Gyurcsány Ferenctől. Csakhogy a párton belül volt egy akkor még kisebbségben lévő blokk, amely ennek szöges ellentétét akarta. Ennek a csoportnak az egyik vezetője Karácsony Gergely volt.

Ez volt az összefogás kérdése. Gyurcsány Ferenc, miután az MSZP-ből kiválva 2011-ben megalapította a Demokratikus Koalíciót (DK), meghirdette a baloldali pártok együttműködésének politikáját. Erre kezdetben nem igazán mutatkozott igény, de az évek előrehaladtával a felvetésről megváltozott a pártok véleménye. Mint ismert, a pártelnök 2014-ben konkrét programot hirdetett arra, hogy a vezetésével egységesíteni kell a baloldalt. Nem sokan emlékeznek rá, de Karácsony a kezdetektől fogva követte egykori főnökét: meghökkentő módon már 2010 nyarán (!) "technikai összefogást" javasolt a Jobbikkal és az MSZP-vel a Fidesszel szemben.

Ezek után nem volt váratlan, hogy rövid időn belül szakadt az LMP. A Gyurcsány-Bajnai-érdekkör emberei ugyanis két évvel a soron következő parlamenti választás előtt a formálódó baloldali együttműködéshez való csatlakozást követelték. Ebből pártszakadás lett: miután a különutas politika hívei voltak többségben az erről döntő kongresszuson, 2013 elején az összefogáspártiak Karácsony vezetésével távoztak. Arról, hogyan robbantotta szét Karácsony az LMP-t, itt írtunk.

Előre eltervezett akcióra utal az is, hogy a főpolgármester pillanatok alatt megalapította a Párbeszéd Magyarországért (PM) nevű pártot, ami aztán legalább ilyen gyorsan beállt a baloldali összefogásba. Gyurcsány Ferenc nem hagyta viszonzatlanul Karácsony manőverét, és megsegítette az LMP-t szétszakító politikust. Nem először, és nem utoljára tett ilyet.

Itt még nincs vége. Lapozzon a további részletekért!