A bajai ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett embercsempészés miatt vádat emelt azzal egy ukrán férfi ellen, aki október végén egy embercsempész bűnbanda megbízásából, pénzért öt alkalommal összesen 26 migránst szállított Bécs felé.

Az ukrán férfi október 25-én azért utazott Ukrajnából Magyarországra, hogy egy embercsempészettel foglalkozó bűnbanda megbízásából, rendszeres fizetségért cserébe szállítson migránsokat a szerb-magyar határ közeléből Nyugat-Európába.

A férfi megbízói utasítására október 27-én autót bérelt Budapesten. A megbízóitól két mobiltelefont és SIM kártyákat is kapott a kapcsolattartáshoz. A megbízók GPS koordinátákat küldtek neki, így adták meg a migránsok felvételének helyét és az úticélokat.

A férfi az úticél sikeres elérése után videófelvételt készített az általa szállított migránsokról, ezzel igazolta a megbízói felé, hogy a feladatát teljesítette.

Október 27. és 31. között 26 migránst vett föl. Négyszer eljutott velük Bécsig, de az ötödik alkalommal a rendőrök Baján elfogták őket.

A megbízók a szállításokért többször utaltak eurót és ukrán hrivnyát a férfi számlájára, így az ukrán férfi összesen 400.000 forinttot keresett.

Az ügyészség a letartóztatásban lévőférfit üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett embercsempészettel vádolja. Az ügyész végrehajtandó börtön és kiutasítás kiszabását javasolta vele szemben, emellett az embercsempésethez használt telefonok elkobzását, és a megszerzett pénzzel egyenértékű vagyonelkobzást.