Hétfőtől már a regisztrált 16-18 évesek is tudnak online időpontot foglalni az oltásra

koronavírus, vakcina, oltás, maszk, oltópont, Balassagyarmat, Szputnyik V
Balassagyarmat, 2021. május 3. Nagy Lászlóné szakápoló beolt egy nőt az orosz Szuptnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház oltópontján 2021. május 3-án. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Hétfő reggeltől már az érvényes regisztrációval rendelkező 16-18 évesek is tudnak online időpontot foglalni az oltásra. Több mint 84 ezer érvényesen regisztrált fiatal számára nyílt meg mától az időpontfoglaló. A jogosultak erről ma SMS-értesítést is kapnak. Az oltásukra május 13., csütörtöktől - május 18., keddig hirdettek időpontokat a kórházak. Az oltás Pfizer-vakcinával fog történni. Az oltásra kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell vinniük, amely a koronavirus.gov.hu honlapról letölthető. A szülői hozzájáruló nyilatkozat nélkül nem adható be az oltás - olvasható a kormány tájékoztató honlapján.
Vágólapra másolva!

Azt írják, hogy az időpontfoglalásra és az oltásra azok a fiatalok jogosultak, akik érvényesen regisztráltak, május 18-ig betöltik a 16. életévüket, illetve idén betöltik a 18. életévüket.

Felhívják a figyelmet, hogy

a Pfizer-vakcinára most kizárólag ez a korosztály tud időpontot foglalni,

a többi regisztrált továbbra is Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik oltásokat tud jelenleg foglalni.

Az SMS-ben értesített fiatalokat arra kérik, hogy mielőbb foglalják le az oltási időpontokat a www.eeszt.gov.hu oldalon, ahová a tajszám és a születési dátum megadásával tudnak belépni, majd ki tudják választani az oltás időpontját és helyszínét. A véglegesített foglalásról visszaigazoló e-mailt kapnak, a visszaigazolást ki kell nyomtatni és elvinni az oltópontra.

A fiatalok a Pfizer vakcináját kapják Forrás: MTI/Rosta Tibor

Amennyiben tanítási időszakra sikerül csak időpontot foglalni, akkor az oltás igazolt hiányzásnak számít a középiskolákban, amelyet az oltási időpont visszaigazolásával és az oltáskor kapott papír bemutatásával lehet igazolni.

Mit kell vinni az oltásra?

Azok a 16-18 évesek, akik eddig nem regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, ezután is megtehetik, az ő oltásukra a későbbiekben, a többi regisztrált között lesz lehetőség.