Nőket rabolt ki két férfi az M5-ös autópályán

Vágólapra másolva!
Elrendelte a bíróság annak a román állampolgárságú férfinak a letartóztatást, aki egy társával együtt kirabolt három nőt az M5-ös autópályán Lajosmizsénél.
Vágólapra másolva!

A Németországban táncosnőként dolgozó három román nő 2019. április 22-én éjfél után az M5-ös autópályán egy autóval Röszke felé tartott.

A nőket ismerő, szintén román állampolgárságú két férfi Lajosmizse közelében egy bérelt autóval mögéjük sorolt.

A rendőrökéhez hasonló fényjelzést használtak, ezért az autót vezető nő lehúzódott a leállósávba, leállította az autót és lehúzta az ablakot, hogy a rendőrnek hitt férfinak és társának át tudja adni az okmányait.

A rendőrségihez hasonló láthatósági mellényt, maszkot és fejfedőt viselő - korábban elfogott - 25 éves férfi az autóhoz lépve megpróbálta kinyitni a vezető oldali első ajtót, de az zárva volt.

Ekkor egy gázpisztollyal legalább négy lövést adott le a földre és benyúlt az autóba, hogy az indítókulcsot kihúzza. A rablók az első ülésen ülő nőket kirángatták az autóból, megverték őket, pénzt követeltek tőlük.

A harmadik, hátul ülő nő az autóból kiszállva a szalagkorláton át menekült el.

A két férfi mintegy 13 ezer eurót, telefonokat, ékszereket, ruhákat és egyéb dolgokat zsákmányolt, összesen több mint 7 millió forint értékben. A kár nem térült meg, a két megvert nőnek 8 napon belül gyógyuló sérüléseik lettek.

A rablók azonosításában és a rablás bizonyításában az Europol és az Eurojust is segített.

A 25 éves román férfit 2019 októberében Romániában fogták el és az európai elfogatóparancs értelmében átadták a magyar hatóságoknak.

A 2019 novemberében letartóztatott férfi ellen a főügyészség három rendbeli fegyveres rablás, jármű önkényes elvételének minősített esete és egyedi azonosító jellel visszaélés miatt emelt vádat idén januárban.

A szökésben lévő 35 éves társát a spanyol hatóságok a magyar bíróság által kiadott nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján 2021. március 12-én Madridban fogták el,

majd május 7-én adták át a magyar rendőrségnek, kihallgatását követően kezdeményezték a letartóztatását.

Az ügyészség a bűncselekmény súlyossága, a külföldi kötődése és a büntetés várható mértéke miatt javasolta a román férfi letartóztatását. A bíróság ezzel egyetértve elrendelte a letartóztatását. A végzés ellen a férfi és a védője fellebbezett.