Az ismert baloldali tanácsadó szerint Karácsony indulása Gyurcsány érdeke

Gyurcsány Ferenc, Demokratikus Koalíció, DK, 2018
Budapest, 2018. március 27. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke lakossági fórumot tart a budapesti K11 Művészeti és Kulturális Központban 2018. március 27-én. MTI Fotó: Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Reménytelennek tartja Karácsony Gergelyt az előtte álló feladatokra Nagy Attila Tibor baloldali tanácsadó, aki korábban a gyászoló családok manipulálására vette rá a baloldali pártokat. Az egyik baloldali újságban megjelentetett írásában lényegében arról értekezett, hogy a főpolgármester indulása egyértelműen Gyurcsány Ferenc érdeke.
Vágólapra másolva!

Időzítését és mondanivalóját tekintve is érdekes írás jelent meg a minap Nagy Attila Tibortól a Magyar Hangban.

Erős üzenet

A baloldali tanácsadó gondolataira azért érdemes odafigyelni, mert azok az elmúlt időszakban jól láthatóan táptalajra leltek a baloldalon, elég csak a gyászoló családok megszólításával kapcsolatos eszmefuttatására gondolni. Nagy most újra megszólalt, ezúttal egy teljesen más témában. Írásával egyfajta iránymutatást adott a baloldalon belül uralkodó viszonyokról - nemcsak a közvéleménynek, hanem "befelé" is. Lényegében azt járta körbe, hogy

a baloldalon pontosan tisztában vannak azzal, hogy Karácsony reménytelen az előtte álló feladatra, egy számukra kedvező fordulat esetén is azonnal megbukna.

A tanácsadó azt is elmagyarázza, miért gondolja így. A jelenlegi mérések szerint Karácsony pártja, a Párbeszéd a leggyengébb láncszem a hatpárti összefogásban, lévén, hogy 0 és 2 százalék közötti eredménnyel nekik a legkisebb a támogatottságuk. Ez pedig a parlamentben erősen visszaüthet, hiszen egy esetleges választási győzelem esetén "partnerei nagyobb parlamenti részaránnyal rendelkeznek majd, mint ő maga, illetőleg a pártja".

Reménytelennek tartják Karácsony Gergelyt a baloldalon Fotó: Koncz Márton - Origo

A politikai ereje tehát meglehetősen csekély lesz a többi párthoz képest, hiszen jó eséllyel a legkisebb pártot fogja irányítani. Ez pedig - Nagy megfogalmazása szerint - azt jelenti, hogy "nem lesz a maga ura", és szövetségesei foglyaként végzi.

- összegezte a korábbiakat.

Gyurcsány ereje

Elemzésének azonban van egy másik, legalább ennyire érdekes vonulata: bár nem írja le, közvetve Gyurcsány Ferenc baloldalon meglévő hatalmáról értekezik.

Felvezetésként úgy értékelt, hogy az elmúlt évtizedekben csak az a politikus volt sikeres, amelyik "uralta a parlament mandátumainak többségét, vagy legalábbis jelentős erővel bíró kormánypártot vezetett." Ez a gondolatmenet egyetlen baloldali párthoz passzol: a Demokratikus Koalícióhoz. Mint ismert, a közvélemény-kutatók hosszú hónapok óta Gyurcsányéknak mérik a legmagasabb támogatottságot a baloldalon, így nem is kérdés, Nagy mit akart mondani. Okfejtéséből az következik, hogy

egyértelműen Gyurcsány érdeke Karácsony indulása.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Ahogy beszámoltuk róla, a DK elnöke február környékén a főpolgármestert jelölte ki a baloldal közös kormányfőjelöltjének. Ez racionális döntésnek bizonyult a részéről: Karácsony közel két évtizede segíti a volt kormányfőt, régóta lojális hozzá, egyértelműen az ő embere. Ezt mutatja, hogy annak idején politikai tanácsadóként dolgozott Gyurcsány kormányával, cégével pedig sorra nyerte el az állami megbízásokat.

Hallgatnak a szavára

Emlékezetes, a most a baloldali viszonyokról értekező Nagy volt az, aki ízléstelen módon azt javasolta a baloldali pártoknak, hogy népszerűségük növelése érdekében szólítsák meg a járványban közvetlenül érintett, gyászoló családokat. A felvetés erkölcsi értelemben véve erősen megkérdőjelezhető volt, ennek ellenére a baloldali pártok azonnal megfogadták azt - jól mutatva a tanácsadónak a baloldali pártokra gyakorolt befolyását.

Előbb a Gyurcsány házaspár, majd Jakab Péter Jobbik-elnök és Gyurcsányné közös, végül Tordai Bence párbeszédes képviselő kezdte el a tüzelni a tanácsadó által kijelölt társadalmi réteget.