Az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója összegezte a mentősök eddigi munkáját a mentőszolgálat 73. születésnapja alkalmából. Elmondta, csak a világháborúk és az 56-os forradalom állította hasonló terhelés, kihívás alá a mentőket. A háziorvosokhoz ezen a héten a Sinopharm- mellett Janssen és Moderna-vakcina is érkezik, így ezekkel az oltóanyagokkal is olthatnak. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a 16-18 évesek még szerdáig kaphatnak időpontot, ha pedig a kapott időpont az oktatási időszakra esik, akkor igazoltnak tekintendő a hiányzás. 

Dr. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója a sajtótájékoztató elején felolvasott egy levelet a több ezerből, ami hozzájuk érkezett. Ma ünnepli az OMSZ a 73. születésnapját. Csak a világháborúk és az 56-os forradalom állította hasonló terhelés, kihívás alá a mentőket.

Az Országos Mentőszolgálat az elmúlt egy évben több mint egymillió esetet látott el, és ugyanennyi koronavírus-mintát vettek le, valamint a járvány bő egy éve alatt 155 ezer koronavírus-fertőzöttet vittek kórházba. Komoly szervezési kihívás volt, de az OMSZ megbirkózott a feladattal – jelentette ki Csató Gábor. Az elmúlt több mint egy év alatt emberfeletti munkát nyújtottak az OMSZ munkatársai, amellett, hogy az alapfeladataikat is ellátják - tette hozzá. 

A kezdetektől is megkaptak minden felszerelést – jelentette ki az OMSZ vezetője, aki hosszasan mondott köszönetet mindenkinek, aki segítette a munkájukat. Arról is beszámolt, hogy miközben 20 százalékkal nőttek életmentési feladataik, a kiérkezési időt így is csökkenteni tudták. Boldog születésnapot, OMSZ! - zárta mondandóját.

Kiss Róbert, a járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője közölte, a hétvégén 1496 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. Kifejtette: 1450-en közterületeken, 28-an tömegközlekedési eszközökön, illetve azok várakozóhelyein, 19-en bevásárlóközpontok, üzletek területén szegték meg a szabályokat.

Az üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt eddig 1263 rendőri intézkedés történt, ebből az üzemeltető és a tulajdonos felelőssége 353 esetben volt megállapítható. Az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve a bent tartózkodás tilalmára vonatkozó szabályok megszegése miatt 910 rendőri intézkedésre volt szükség.

Egy férfit beoltanak a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron, 2021. május 3-ánForrás: MTI/Vasvári Tamás

A kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, a gyülekezési tilalomra vonatkozó rendelkezések megszegése miatt a hétvégén 363 ember ellen intézkedtek, a szabályozás hatályba lépése óta az ilyen esetek száma elérte a 68 ezret. 

Péntek hajnalban a rendőrök kimentek egy házibuliba, ahol 17 külföldit vettek eljárás alá. A főszervező francia volt. Szombaton hajnalban magyarok buliztak, a rendőrség ezúttal is lépett. Vasárnap hajnalban egy belvárosi szórakozóhelyen és egy Airbnb-lakáson is intézkedtek a rendőrök.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette, hogy folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 305 775 fő, közülük 2 503 575 fő már a második oltását is megkapta. A második adagot követően kialakul az a védettségi szint, amit a gyártók ígérnek – tette hozzá.

Fontos az, hogy az egyéni védelmen kívül a közösségi védelmet is előtérbe helyezzük – hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy hétfő reggeltől már az érvényes regisztrációval rendelkező 16-18 évesek is tudnak online időpontot foglalni az oltásra. A 200 ezer fiatalból több mint 84 ezer érvényesen regisztrált – ismertette, hozzátéve, hogy szerda estig van erre módjuk, mert csütörtöktől indul az oltás.

A járványügyi helyzet egyre kedvezőbb, az adatok ezt mutatják – húzta alá. A gyógyultak száma immár háromszorosa az aktív betegeknek – hozzátéve, hogy fontos tudni, még mindig vannak súlyos esetek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette továbbá az elmúlt nap járványügyi adatait. E szerint 677 újabb esetben mutatták ki a koronavírust, ezzel 792 386 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma itthon. A tájékoztatóból kiderült az is, hogy meghalt 91, többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 28 693 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 575 610 fő, az aktív fertőzöttek száma 188 083 fő. 3384 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tisztifőorvos arra kért mindenkit, hogy regisztráljanak az oltásért. Ismét elmondta, hogy AstraZenecára, Szputnyikra és Sinopharmra lehet időpontot foglalni. A háziorvosok Sinopharm-, Janssen és Moderna-vakcinákkal tudják folytatni az oltást.A 16-18 éves korosztály, ha olyan időpontot kap, ami az oktatási időszakra esik, akkor igazolást kap a hiányzásra.

Ha betegség vagy bármi más miatt nem tudják felvenni az oltást a 16-18 éves fiatalok a most meghirdetett csütörtöktől kezdődő és keddig tartó kampányidőszakban, akkor a későbbiekben is foglalhatnak időpontot.

Felkészülten érkezzen mindenki az oltópontra, hogy megkönnyítse az oltások beadását. Szükséges a  hozzájáruló nyilatkozat, a személyi igazolvány és a tajkártya – mondta el.

A beoltott lakosság aránya elérte a 40 százalékot. Az elmúlt héten lassabban haladt a vakcináció, de most új lendületet veszünk – emelte ki.

19 ezer adag Janssen vakcinát kap 1900 háziorvosi praxis, amiből egy adagot kell beadni. Müller Cecília a bizonytalankodókhoz is szólt: sok százmillió ember kapott már oltást a világon, ez a járványból kivezető egyetlen út, ha minél többen védettek leszünk.

Ismertette a WHO pénteki döntését, miszerint a 18 év felettieknek engedélyezték a kínai Sinopharm vakcináját. Az egészségügyi világszervezet munkacsoportja alaposan megvizsgálta az oltóanyagot, és azt javasolta, hogy aki teheti, az vegye fel ezt a vakcinát is.

Ez a döntés megerősítette a magyar szakembereket – húzta alá Müller Cecília, aki megdicsérte kollégáit és a szakértőket. Számunkra ez egy bizonyíték és megerősítés – tette hozzá. Müller Cecília szerint nem volt meglepetés, a WHO döntése nem érte váratlanul a magyar orvostársadalmat.

Magyarország az egyik legjobban felkészült ország a világon, már ami a járvány elleni fellépést illeti – húzta alá.

Az országos tisztifőorvos hosszasan méltatta, hogy a magyar orvostudomány mit adott eddig a világnak. Fontos, hogy ilyen elődeink vannak – tette hozzá Müller Cecília, kiemelve, hogy a magyar szakemberek már hónapok óta mondják, hogy a keleti vakcinák biztonságosak.

Dr. Takácsi Gyula az 1968-69-es honkongi influenzajárvány idején olyan készítményt állított elő, amely elősegítette azt, hogy mire Magyarországra ért a járvány, már jelentősen tudták csökkenteni annak súlyos hatásait. Dr. Farkas Elekkel együttműködve kidolgozták a kiütéses tífusz elleni vakcinát.

Müller Cecília is köszönetet mondott az OMSZ 73. születésnapján a mentősöknek. Rengeteget segítettek a mintavételezésekkel, a lakásoknál végzett PCR-tesztekkel – ismertette érdemeiket. Isten éltesse sokáig őket! - zárta mondandóját.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy az AstraZeneca esetében továbbra is javasolt, hogy 12 hét teljen el a két adag beadása között. Azonban a gyártó lehetővé teszi, hogy ennél kevesebb idő alatt kapja meg a második kört, aki ezt szeretné (4-12 hétnek kell eltelnie a két oltás között). Azon a helyen, ahol beadták az első oltást, jelezni kell ezt az igényt. Az oltópontoknak kell összefogni a kéréseket – ismertette.

A 16-18 éves krónikus betegségben szenvedőknek is módjuk van oltakozni. Sőt, az Operatív Törzs kifejezetten erre biztatja őket, hiszen ők jobban ki vannak téve a járványnak – reagált az újabb sajtómegkeresésre.

Korábban írtuk: 

A kormányzati oldalon ismertették a legfrissebb járványügyi adatokat. Ebből kiderült, hogy a hatóságok 677 új megbetegedést regisztráltak, így a járvány kezdete óta 792 386-an kapták el igazoltan a koronavírust. A hivatalos adatok szerint meghalt 91, többségében idős, krónikus beteg, viszont a gyógyultak száma folyamatosan nő (575 610 fő), az aktív fertőzöttek száma pedig folyamatosan csökken (188 083 fő). Jelenleg 3384 embert ápolnak koronavírussal a kórházakban, akik közül 394-en vannak lélegeztetőgépen. 

Az adatszolgáltatás szerint folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 305 775 fő, közülük 2 503 575 fő már a második oltását is megkapta. Fontos az is, hogy hétfő reggeltől már azok a 16-18 évesek is tudnak online időpontot foglalni az oltásra, akik érvényes regisztrációval rendelkeznek. A hivatalos összesítés szerint ezzel 84 ezer érvényesen regisztrált fiatal számára nyílt meg mától az időpontfoglaló.