Szibériai tigriskölykök (Panthera tigris altaica) születtek a Kecskeméti Vadaskertben - közölte az állatkert vezetése az MTI-vel.

Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert ügyvezető igazgatója elmondta: a tigris faj kilenc alfaja közül három már kipusztult, a ma élő hat közül Kecskeméten a legnagyobb testű szibériai tigris alfaj egyedei láthatóak.

Emlékeztetett, a szibériai tigrisek is majdnem a kihalás szélére kerültek. Az 1930-as években már csak 50-60 állat élhetett vadon. Az ekkor elkezdődött védelmi programnak köszönhetően azonban ma már 400-500 példány él szabadon.

A legnagyobb nagymacska

Az igazgató kiemelte:

a szibériai tigris a legnagyobb nagymacska a világon, megelőzve az oroszlánt. A hímek tömege akár a 300 kilogrammot is elérheti. A tigris Ázsia nagy részén, a Közel-Kelettől a Távol-Keletig megtalálható volt. Mára azonban számuk és elterjedési területük tragikusan lecsökkent, jelenleg már csak Kínában, Tibetben, Szibériában, Mongóliában, Malajziában, Thaiföldön, Nepálban és Indiában lelhetőek fel.

Az 1930-as években már csak 50-60 szibériai tigri élhetett a vadonban, mára 400-500 nőtt a számukForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul

Megritkulásuk legfőbb oka a tigrisekre és táplálékállataikra, zsákmányaikra, a szarvasokra, antilopokra, bivalyokra és vaddisznókra irányuló vadászat, orvvadászat, valamint a természetes élőhelyek pusztulása - sorolta az igazgató.

Egy hónap múlva már a közönség is láthatja a kicsket

Zomboryné Polyák Irén, a Kecskeméti Vadaskert igazgatóhelyettese elmondta: a szülőpár három éves kora óta lakik a vadaskertben, és hét év után, idén március 31-én jött világra a három egészséges tigriskölyök. A tigrisek az állatkertben télen egyedenként 10-12 kilogramm húst kapnak, ez a mennyiség nyáron a felére csökken. Az étrendjük változatos módon csirkehúst, pulykahúst, egész nyulat, marhát és lovat, növényevő vadak húsát tartalmazza. Az öthetes kölykök azonban még kizárólag anyatejet fogyasztanak - sorolta.

A kis tigrisek és az anya is jól vannak, a kicsik szépen fejlődnek, a születéskori 900-1000 gramm súlyuk öt hetes korukra 4700 és 5100 grammra gyarapodott - tette hozzá az igazgatóhelyettes. Zomboryné Polyák Irén kiemelte, a stresszhatások miatt és az egyedi érzékenységek okán a vadállatok utódgondozása igen kockázatos. Mint mondta, főként az első napok kritikusak, kérdéses, hogy az anya elfogadja-e a kölyköket, ha igen, akkor lesz-e elég teje a kicsik neveléséhez.

Mindez sokkal nagyobb nyugalmat, zavarásmentes környezetet igényel, mint egyébként. Az állat kizárólag az eddig megszokott gondozóit viseli el maga körül rövid ideig. A kölykök védelmezése miatt az anya igen érzékeny bármilyen stresszhatásra, ami ideges, feszült viselkedést, "tombolást", a kölykök indokolatlan hurcolását válthatja ki az állatnál - tette hozzá.

A Kecskeméti Vadaskertben az anyaállatot, illetve a két hím és a nőstény kölyköt az apától egyelőre elzártan helyezték el, de rácson keresztül látják és szokják egymást. A szülőpár napi néhány órát már együtt tölt a kifutóban, a kicsiket addig elkülönítik. Az apaállat és a tigriskölykök összeszoktatása hosszabb folyamatot igényel, ezt fokozatosan végzik majd az állatok gondozói. A kis tigriseket a közönség várhatóan egy hónap múlva láthatja először.