Nyár végéig csak védettségi igazolvánnyal lehet igénybe venni szolgáltatásokat

Vágólapra másolva!
Új lendületet vett az újraindítás után a belföldi turizmus. Interjú Guller Zoltánnal, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójával.
Vágólapra másolva!

Az első szabad napok eredményeinek tükrében hogyan látja a turizmus újraindulását, milyen nyarunk lesz?

Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a belföldi turizmus új lendületet vett, amit az ágazatban dolgozók és a vendégek is nagyon vártak már. Bármerre megyünk, azt látni, hogy élettel teltek meg az utcák és a terek, egy fontos részt kaptunk vissza a szabadságunkból. Számos programlehetőség ismét elérhető, járhatunk étterembe, szállodába, várakozásokon felüli az utazási kedv az országban. Amennyiben az átoltottság továbbra is ilyen ütemben emelkedik,

minden esélyünk megvan rá, hogy az idei nyár is rekordokat dönt majd, és reménykedünk a gyors regenerálódásban.

Szerencsére van egy eszköz a kezünkben, amellyel mindezt naprakészen követni is tudjuk: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ szerint folyamatosan emelkednek a nyári hónapra szóló előfoglalások. Már mindhárom nyári hónapra több mint 1 millió vendégéjszakát rögzítettek az NTAK-ban, a legtöbbet, 1,3 milliót, júliusra.

Kik lesznek az idei nyár utazói?

Ha röviden akarnék válaszolni, azt mondanám, hogy a vakcinaigazolvánnyal rendelkezők. Hiszen augusztusig biztosan érvényben marad a jelenlegi rendelkezés, miszerint a szolgáltatók csak védettségi igazolvánnyal fogadhatnak vendégeket.

Európában az egyik elsőként újrainduló ország lettünk, erre vártunk hónapok óta, de az oltásnak köszönhető, hogy ezt elértük. Aki ma Magyarországon oltáshoz akar jutni, az megkapja, élni kell ezzel a lehetőséggel, mert ezen keresztül vezet az út ahhoz, hogy felszabadult, élményekkel teli legyen a nyaralás. A szolgáltatók ragaszkodni fognak a védettségi igazolványhoz, ez a jogszabályi kötelességük, ellenkező esetben büntetés vagy bezárás fenyegeti őket. Arra senki ne számítson, hogy a szolgáltatók elnézőek lesznek, hosszú ideig kellett zárva lenniük, és a működésük a tét ebben az esetben. Augusztus végéig tehát biztosan kell védettségi igazolvány a fürdőkbe, strandokra, szállodákba, de még a kempingekbe is.

Guller Zoltán

Mit látnak a foglalások alapján, mennyire változtak meg az utazási szokások?

Nyáron még mindig a strandok, fürdőhelyek a legkedveltebbek, de egyre népszerűbb az aktív és ökoturizmus is, az utazók szívesen választanak kevésbé zsúfolt helyeket és természetközeli programokat. Azt is látni, hogy a járvány idején megnőtt a magánszálláshelyek népszerűsége is. Az úti cél kiválasztása során azonban továbbra is fontosak maradnak a rugalmas foglalási feltételek és a higiéniai óvintézkedések.

Mit tud tenni a turizmus biztonságos talpra állásáért a Magyar Turisztikai Ügynökség?

Kampányainkkal mindenkit arra biztatunk, hogy fedezzenek fel új, rejtett kincseket, hiszen nagyon sokszínű a kínálat, Magyarország mindig tud újat mutatni. Ezt segíti az a több ezer fejlesztés is, amelynek köszönhetően országszerte európai színvonalú szolgáltatások várják a vendégeket. A biztonság fenntartása közös felelősségünk, az indulás utáni forgalomnövekedésnél nagyon fontos a látogatók bizalmának, biztonságérzetének visszaépítése. Ezt segíti a Magyar Turisztikai Ügynökség COVID-19-kézikönyve, amely a biztonságos üzemeléshez fogalmaz meg ajánlásokat a vállalkozók számára.

Mit jelent Önnek most az idei nyár?

Élményeket, utazást, családi és baráti programokat, a szabadságot, szabad életet.