Megnyerte a Magyar Kupa Női nettó I. serlegét az Origo golfozó újságírója

Kovács Noémi, az Origo vezető újságírója nyerte a 32. Magyar Kupa Női Nettó I. serlegét 2021-ben golfban
Vágólapra másolva!
A Pannónia Golf & Country Club tagjaként indította a szezont az Origo golfozó vezető újságírója, aki tavaly megnyerte a Continental Citygolf Club ötfordulós bajnokságát a saját, női kategóriájában. Kovács Noémi a Pannónia szakmai vezetőjének, Rózsa Dávidnak a kérésére igazolt a bajnokok klubjának tartott máriavölgyi csapathoz. Már élete első, április 24-én rendezett ranglistaversenyét PAR-al indította a mindössze két éve golfozó, magas hendikepes kolléganő, de akkor nem sikerült eredményt elérnie. A május 8-9-ei Pannónián tartott kétnapos szövetségi versenyen viszont volt egy nagyon jó napja, amivel elhozhatta a Női nettó I. kupát. A bruttót, vagyis a Magyar Kupát a nők közül Berkenyei Daniella nyerte, a férfiakat pedig Závaczki Bálint körözte le. Ez utóbbi playoffban tudta legyőzni a címvédő Csányi Olivért, aki az Egyesült Államokból tért haza a 32. Magyar Kupára.   
Vágólapra másolva!

- kezdi Kovács Noémi, majd hozzáteszi, hogy ő nagyon sokat ütött, Daniella pedig a legkevesebbet.

Kolléganőnk amatőr golfozóként a Női nettó I. kupát hozhatta haza a Magyar Golf Szövetség kétnapos versenyéről.

A nettó kupát a magas hendikepes kezdők tudják könnyebben megnyerni. Egy 30-as hcp-s, vagyis hendikepes amatőr golfozó a 72 ütéses pályán plusz 30 ütést kap, vagyis 102 ütésből kell azt teljesítenie. A 102 ütése ér annyit, mintha egy 0 hendikepes profi evan PAR-t, vagyis 72-t játszana.

Emellett a pálya nehézsége is számít, mert létezik pályahendikep is, ami még pluszelőnyt ad a kezdő golfozóknak.

Minél magasabb a játékos hendikepje, annál több előnye van. Az, hogy ki nyeri a nettó kupát, egy nagyon bonyolult számítási rendszer eredménye.

Kovács Noémi, az Origo vezető újságírója nyerte a 32. Magyar Kupa Női Nettó I. kupát golfban Forrás: Origo

- magyarázza Kovács Noémi, majd kiemeli, hogy magas hendikeppel nem lehet megnyerni a Magyar Kupát, csak a nettót.

"Úgy mentem oda, hogy a lehető legjobban fogok játszani, ahogy magamtól telik, legyőzöm saját magamat.

Három szakaszt leszámítva mindenhol ütöttem már PAR-t Pannónián életemben,

mivel amióta tag vagyok, hetek, tulajdonképpen hónapok óta rovom a köröket az ország legszebb golfpályáján. Ehhez képest az első napon olyan fejfájásom volt a hirtelen felmelegedés miatt, hogy semmivel nem tudtam elmulasztani. Ráadásul délután indultunk, amikor a nagy golfozók már végeztek. Őrjítő volt az ütés előtti órákig tartó várakozás. A greenek sem úgy gurultak, mint csütörtökön vagy pénteken, vagy aznap reggel, mivel addigra végigment rajta 100 ember. Persze nem akarom magyarázni a rossz bizonyítványt, rossz napom volt.

Másnap reggel viszont nagyon gyorsak voltak a tökéletes állapotban lévő, kiválóan guruló greenek. Mintha egy PGA Tour pályán lennénk, körülbelül 12-es sebességűeken puttoltunk, ahogy azt megszokhattuk a Pannónián.

8 órakor elsőként üthettem el a 10-es szakaszon, de még így sem sikerült úgy az első szakasz, ahogy akartam. Hiába ébredtem frissen és rohantam ki kora hajnalban a driving range-re kész menetfelszerelésben, 8 szakaszt elrontottam a saját elvárásaimhoz képest, de a 18-ason végre megérkezett az első PAR. Ettől annyira boldog lettem, hogy szárnyra kaptam. Néhány bogey és dupla bogey még becsúszott, mivel a 9-est nem tudom még PAR-ra játszani, de ütöttem még 5 PAR-t. Jó napom volt, szép volt az idő, kiváló a szervezés, fejben is ott voltam, jól voltam, kipihent voltam, játék közben csak magamra és az ütésekre koncentráltam, ahogy az edzőm tanácsolta. Ha jó napom van, nagyon megy, ha rossz, akkor nagyon nem. Ezt stabilizálni kellene, szóval van hová fejlődnöm" - teszi hozzá.

Kovács Noémi, az Origo vezető újságírója nyerte a 32. Magyar Kupa Női Nettó I. serlegét 2021-ben golfban Forrás: Origo

Noémi eredményén az is látszik, hogy idén már egy profi ütőkészlettel játszik, amit a tengeren túl gyártottak, itthon nem is lehet kapni, és aminek a driverével

220 méteres kezdőütése is volt már.

Emellett a caddie-je is felnőtt a feladathoz. Szabó Edina nemcsak a golftrolley-t tolja, ami már önmagában is nagy segítség a 8-9 kilométeres, 4-5 órás körökön, de hasznos tanácsokkal is ellátta a második napon.

Kovács Noémi a Pannónia Golf & Country Clubban Forrás: Origo

"A 11-es szakaszon arra kért, vegyek elő egy faütőt, mert szombaton nem ment el a labda a 6-os vassal a greenig. Majdnem PAR lett, de elrontottam, duplával zártam. A hármason is az ő tanácsára választottam a hibridet. Jól sikerült az ütés. A hirtelen feltámadó erős szembe szél nem engedte fel a labdát a greenre, de olyat chippeltem, hogy majdnem birdie lett. Ez sikerült PAR-ra. Nevettünk, lendületben voltunk. Edina tanácsai mellett az is sokat segített, hogy

rengeteget gyakoroltam a kupára, és nem csak beestem a versenyre, ahogy sokan. Csütörtökön leköltöztem Alcsútra a caddie-mmel.

Sárközi Richárddal is több órát edzettem. Ezenfelül olyan nagy golfozókkal mehettem, mehettünk egy-két kört, mint Somogyi Bence és az édesapja, Somogyi György, vagy az idei Magyar Kupa bajnoka, Berkenyei Daniella, ahogy már említettem.

Ők mind hasznos tanácsokkal láttak el.

Sőt, még a Pannónia marshallja is segített. Az első elrontott nap után elárulta, mit látott, a másodikon korrigáltam ezt a hibát. Az a típus vagyok, aki nagyon gyorsan tanul. Már nagyjából megtanultam kizárni a külvilágot. Bárki nézhet, bárki állhat előttem, mögöttem, bárhol, ami 24-én még nem sikerült, az a Magyar Kupán már igen" - magyarázza, majd hozzáteszi, hogy igyekezett úgy készülni a megmérettetésre, mint egy profi sportoló.

a 32. Magyar Kupa Női Nettó I. serlege Forrás: Origo

Berkenyi Daniella és Závaczki Bálint viszont már szinte profi golfozónak számít, amit nemcsak az alacsony hcp-jük, hanem a hétvégi teljesítményük is mutat.

A Magyar Kupa idei női bajnoka az első napon 81-ből, a másodikon 75-ből jött le a pályáról,

amivel jobbnak bizonyult a senior női válogatott szövetségi kapitányánál, vagyis az első napon 80, a második napon 78 ütéssel végző Batta Krisztinánál, és Kiss Polett Karolinánál, aki szintén nagyon közel volt ahhoz, hogy ő legyen az első, mivel szombaton ő állt az élen 79 ütéssel, a vasárnapot viszont 84-gyel zárta. A férfiaknál rájátszás döntött. Závaczki Bálint és a tavalyi győztes Csányi Olivér is egy 72-es első nap után 73-ból "oldotta meg Pannóniát" a második napon. A bruttó harmadik Stöllinger Viktor lett, aki összetettben mindössze 4 ütéssel maradt el a dobogó első két fokán álló társától.