Kiderült, megjelent-e már az indiai mutáns Magyarországon

koronavírus korona vírus covid-19 fertőzés betegség járvány vírus Budapest maszk
Vágólapra másolva!
Kedden is érkezett 200 ezer Szputnyik 2-es vakcina, és ezzel teljesült az Oroszországgal való szerződés - hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. Müller Cecília felhívta a figyelmet, még most lehet időpontot foglalni az orosz vakcinára, a továbbiakban azonban már csak korlátozottan lesz elérhető. Csütörtöktől indul az oltások beadása a 16-18 éves korosztály számára, összességében 90 ezer fiatal kaphat majd védőoltást. Kiderült, hogy még nem detektálták Magyarországon az indiai mutánst.
Vágólapra másolva!

444 személy nem viselt maszkot hétfőn – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes elmondta, hogy 432-en a közterületen nem viseltek maszkot. Kiss Róbert elmondta, hogy 64-en szegték meg a kijárási tilalmat. 57 intézkedés volt a korridorokon. A rendőr alezredes közölte, hogy 2002 hatósági házi karantént rendeltek el hétfőn. 555 büntetőeljárás indult tavaly tavasz óta a járványüggyel összefüggésében.

Egymillióan választották a Szputnyikot

A járványügyi adatok továbbra is kedvezőek – mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy csak az oltások segítségével lehet a járványt megfékezni.

Kedden is érkezett 200 ezer Szputnyik 2-es vakcina, és ezzel teljesült az Oroszországgal való szerződés. Müller Cecília arról is beszélt, hogy még most kell időpontot foglalni az orosz vakcinára, mert ettől kezdve csak korlátozottan lesz elérhető, mivel a szerződés teljesült.

A Szputnyik-vakcináról már korábban minden szakértő kimondta, hogy hatásos és biztonságos vakcina. Egymillió ember vette fel ezt a vakcinát

- tette hozzá.

Nagyon sok fiatal regisztrált a koronavírus elleni oltásra Fotó: Koncz Márton - Origo

Fiatalok

Müller Cecília köszönetet mondott a fiataloknak a magas aktivistás miatt. A 193 ezer fős 16-18 éves korosztályból 84 ezer fő regisztrált érvényesen – tette hozzá. Most már el tudják ők is végezni az időpontfoglalást, és 80 százalékuk már foglalt időpontot. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a szombaton és vasárnap regisztrált hatezer fiatal számára is lehetőség lesz az időpontfoglalás. Szerdáig nyitott az időpontfoglalás, mert csütörtöktől indul az oltások beadása.

Összességében 90 ezer 16-18 éves fiatal kaphat majd védőoltást

- mondta Müller Cecília.

Az egész világban folytatódik a védőoltási kampány, a pandémia továbbra is zajlik. A történelem legnagyobb oltási kampánya zajlik. Már több mint 1,3 milliárd adag védőoltást adtak be – tette hozzá. Müller Cecília arról is beszélt, hogy a háziorvosi rendelőkben is zajlik az oltások beadása. 334 ezer adag Pfizer-vakcinával folytatódik az első és a második körös oltások beadása. Továbbra is arra kért mindenkit Müller Cecília, hogy aki eddig nem tette, az regisztráljon.

Ők is kaphatnak védőoltást

Azok is beoltathatják magukat, akik 3 hónapon belül estek át a koronavírus-járványon, de konzultálniuk kell a háziorvosukkal – mondta Müller Cecília. Napról napra nő az esélyünk arra, hogy visszakapjuk a megszokott életünket – tette hozzá.

Müller Cecília elmondta, hogy nagyon fontos a felelős hírfogyasztás, mivel rengeteg álhír kering az interneten. Senki ne engedjen teret azon híreknek, amelyek nem engedik, hogy felszabaduljunk – tette hozzá. Fontosnak nevezte, hogy aludjunk eleget, de mindezek mellett fizikai aktivitást is végezzünk – mondta az országos tisztifőorvos.

Hamarosan közzéteszik a poszt-Covid ambulanciák elérhetőségét

- mondta Müller Cecília. Mindezek mellett a szakrendelések is állnak rendelkezésre.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy keddig nem azonosítottak indiai mutánsból származó megbetegedést Magyarországon, de a vírus nem ismer országhatárokat, így az bármikor megjelenhet hazánkban is.

- mondta az országos tisztifőorvos.