Az utóbbi pár hétben egyre több olyan bejegyzés jelent meg az interneten, ahol hamis védettségi igazolványt vennének. Akit azonban hamisítás miatt tetten érnek, akár 5 év börtönre is számíthat.

A kormányrendelet szerint 4 millió beoltott után enyhítettek a koronavírus-járvány megfékezéséért elrendelt korlátozásokon, de több szolgáltatás igénybevételét védettségi igazolványhoz kötötték.

Így folyamatosan nőtt az igény a kártyára, ami miatt üzletszerűen beindult a kártyahamisítás. A Facebookon is egyre többen keresnek hamis védettségi kártyát.

Ilyen egy igazi védettségi igazolványFotó: Csudai Sándor - Origo

Többen a háziorvosukat próbálták megvesztegetni ennek érdekében, leginkább azok, akik oltásellenesek. Mivel a legtöbb ampullában több dózis vakcina van a hivatalosan jelzettnél, a háziorvosoknak lehetősége van, hogy a regisztráltakon kívül mások nevét is leadják a Nemzeti Népegészségügyi Központnak.

Egy forrás szerint 

a kártya ára változó lehet, de a legtöbb esetben 100-200 ezer forintért már hozzá lehet jutni egy hamisított kártyához. Akit hamisításon érnek, akár öt évre is börtönbe kerülhet 

- írja a Bors.