Így működik majd a védettségi igazolvány applikációja

koronavírus korona vírus covid-19 fertőzés betegség járvány védettségi igazolvány illusztráció
Vágólapra másolva!
Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az illető koronavírus elleni védettségét. Az alkalmazás az oltott nevét, az érintett taj-számát, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg, az adatok hitelesítése pedig QR-kóddal történik, aminek az érvényességét egy erre a célra kifejlesztett másik alkalmazással lehet majd ellenőrizni.
Vágólapra másolva!

„Aki a koronavírus elleni védőoltását megkapta, oltottságát – az oltási igazolvány mellett – elektronikus applikációval is igazolhatja majd" – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont, hangsúlyozva: az EESZT-mobilalkalmazás célja, hogy minden magyar állampolgárnak egyszerű és kényelmes megoldást nyújtson a koronavírus elleni védőoltások igazolására akár androidos, akár iOS-es okostelefont használ.

A tájékoztatás szerint az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az illető koronavírus elleni védettségét. Az alkalmazás az oltott nevét, az érintett taj-számát, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg, az adatok hitelesítése pedig QR-kóddal történik, aminek az érvényességét egy erre a célra kifejlesztett másik alkalmazással lehet majd ellenőrizni (EESZT Covid Control).

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az alkalmazás használatáról szólva közölték azt is: az applikációt az első használat során az EESZT-ben regisztrálni kell. Ehhez elsőként be kell lépni az EESZT lakossági portáljára KAÜ-azonosítással (ügyfélkapu, e-személyiigazolvány, telefonos azonosítás), ahol a regisztráció néhány lépését elvégezve az alkalmazás használatra kész.

A regisztráció során továbbá meg kell adni egy hatjegyű PIN-kódot, a mobileszközön az alkalmazás használatához csak ezt a PIN-kódot kell használni.

Amennyiben a regisztrált felhasználó ezt elvégezte, az applikáció használata a következő lépésekből áll:

  • a bejelentkezés a hatjegyű PIN-kóddal;
  • a Covid-oltásigazolás nevű menüpont kiválasztása;
  • amennyiben van megfelelő oltás, megjelennek az arról szóló információk.

A Koronavírus Sajtóközpont végül kiemelte, hogy mind a plasztikkártya, mind a mobilapplikáció alkalmas az oltás tényének az igazolására, de a korábbi betegségből eredő védettséget – az érvényes jogszabályok szerint – csak a plasztikkártya jelzi, hozzátéve, hogy abban az esetben pedig, ha az állampolgár egyáltalán nem rendelkezik védőoltással, úgy az alkalmazás egyértelműen jelzi majd annak hiányát.