Hogyan hatott a járványra a teraszok nyitása?

nyitás 2021.05.01. délután Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, május, tavasz, terasz, nyitás, étterem, vendéglátás, kávézó, 2021. május 1.
Vágólapra másolva!
Változott a várandós kismamák számára az oltási ajánlás - derült ki az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Szerdán 64 ezer Moderna-, csütörtökön 67 ezer 200 AstraZeneca-vakcina érkezik Magyarországra. Ma még a regisztrált 16 és 18 év közötti fiatalok is tudnak időpontot foglalni.
Vágólapra másolva!

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese szavaiból kiderült, kedden 477-en még mindig nem viseltek maszkot, egy esetben pedig a rendőröknek üzletbezárással kellett élni. A kijárási tilalom megszegése miatt 104 személlyel szemben intézkedtek, s volt egy V. kerületi csendháborításos ügy is, 15 külföldi állampolgár bulizott egy norvég illető partiján.

Hatósági házi karanténban már kevesebb mint 20 ezer fő van, 1461 új karanténos lett kedden. Mobilon 1004 ember ellenőrizhető.

Közel 5 millióan regisztráltak már

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta,

Szerdán 64 ezer Moderna-, holnap 67 ezer 200 AstraZeneca-vakcina érkezik Magyarországra – tette hozzá.

Praktikussága miatt az egydózisú Janssen-vakcinával oltanak.

A teraszok nyitása nem okozott többletfertőzést Fotó: Polyák Attila - Origo

Kedvező hírek

Az országos tisztifőorvos kiemelte: jól alakulnak a járványügyi adatok, ez köszönhető egyrészt az oltások beadásának, másrészt a járványügyi intézkedéseknek. Az oltópontokra továbbra is lehet időpontot foglalni, amennyiben érvényesen regisztráltak.

Sinopharm-, AstraZeneca- és a Szputnyik-vakcinára lehet időpontot foglalni

- hangsúlyozta Müller Cecília. Ma még a 16 és 18 év közötti fiatalok is tudnak foglalni, akik regisztráltak, és visszaigazoló üzenetet is kaptak. A regisztráltak többsége már időpontot is foglalt.

Az országos tisztifőorvos a jövő keddig tartó kampánnyal kapcsolatban az kérte, hogy mindenki vigye magával a kinyomtatott visszajelző e-mailt az időpontfoglalásról.

Müller Cecília kiemelte: jelenleg egyedül a Pfizer-vakcina alkalmas a 16-18 év közötti korosztály oltására. Csütörtöktől zajlik ezen oltások beadása, és jövő keddig tart. Hangsúlyozta:

A jövőben sem kell emelkedéssel számolni a fertőzöttek számában, ezért kimondható, hogy a teraszok megnyitása nem okozott többletfertőzést – mondta Müller Cecília.

Újabb változások vannak a várandósak oltásában Forrás: MTI/Balázs Attila

Újabb fontos információ a kismamáknak

Továbbra is fontos hangsúlyozni, mérlegelni kell a védőoltások előnyeit és hátrányait, az oltás beadásáról továbbra is a háziorvos dönt. Egy új ajánlást fogalmaztak meg, eszerint a várandós nőknek és a szoptató nőknek az mRNS alapú Pfizer és Moderna vakcináját ajánlják továbbra is.

A várható szülés előtti 4. hétig javasolják a második oltást, ha ezt nem sikerült beadni, akkor a szülést követő második héten ajánlják annak pótlását. Minden esetben az oltóorvos mérlegel az oltás beadásáról, minden körülményt figyelembe véve.

Az országos tisztifőorvos kiemelte: május 12-én tartják az ápolók nemzetközi napját. Magyarországon 1982 óta ünnepeljük ezt a napot. Ezen a napon külön is köszönetet kell mondanunk nekik – hangsúlyozta, hozzátéve: példaértékű helytállásukkal minden elismerésünket kivívták.