Védettségi igazolvány nélkül lehet rövidesen strandra menni

Budapest, strand, Paskál strand
Budapest, 2020. május 30. Strandolók a budapesti Paskál strandon 2020. május 30-án. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Az Origo úgy tudja, Gulyás Gergely miniszter a mai Kormányinfón bejelenti, hogy a szabadtéri strandokat védettségi igazolvány nélkül lehet majd látogatni.
Vágólapra másolva!

Védettségi igazolvány nélkül lesznek látogathatók nyáron a strandok - tudta meg az Origo. Információink szerint ezt ma jelenti be Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón. A strandok - mivel szabadtéren vannak - nem jelentenek járványveszélyt.

Védettségi igazolvány nélkül lehet majd strandra menni Forrás: MTI/Mónus Márton

A védettségi igazolvány az újraindítás egyik legfontosabb kelléke. Azt igazolja, hogy birtokosa megkapta valamelyik koronavírus elleni vakcinát, vagy átesett a fertőzésen. Ahhoz, hogy minél hamarabb visszatérhessünk a járvány előtti életünkhöz, rendkívül fontos, ezért is szükséges, hogy minél többen beoltassák magukat.

Ugyanakkor szabadtéren a vírus fertőzőképessége jóval kisebb, erről tudományos konszenzus van. Ezért látogathatók védettségi igazolvány nélkül az éttermek teraszai is. Úgy tudjuk, mindezeket figyelembe véve értelmezte az erre vonatkozó jogszabályt úgy a kormány, hogy

a szabadtéri strandok is védettségi igazolvány nélkül lesznek látogathatók.

Így haladt az újraindítás

Magyarország a fokozatos újraindítás lépéseit az átoltottak számához kötötte. Az első enyhítő intézkedések hazánkban már április 7-én életbe léptek, miután a beoltottak száma elérte a 2,5 milliót. Az üzletek kinyithattak azzal a feltétellel, hogy 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben.

A második körben – miután már 3,5 millió beoltott volt – április 24-től kinyithattak a vendéglátóipari létesítmények teraszai, kerthelyiségei. A harmadik fázis – 4 millió beoltottnál – május 1-jén lépett hatályba: az esti kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, ettől kezdve az üzletekben már este 11 óráig lehet vásárolni,

a múzeumok, a színházak, a mozik, a könyvtárak, az edzőtermek és az uszodák is újra látogathatók védettségi igazolvánnyal.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés.

A világ élvonalában Magyarország

Mindez a sikeres magyar vakcinarendelési és oltási programnak volt köszönhető. Magyarország a második az Európai Unióban az átoltottság tekintetében. Eddig közel 4,4 millió ember kapta meg legalább az első oltást, ez a lakosság 45 százaléka, miközben az uniós átlag 28,9 százalék.

Ha a kormány nem rendelt volna keleti vakcinákat, akkor 2 millió emberrel kevesebb lenne beoltva, és az eddig végrehajtott újraindítási lépéseket sem lehetett volna megtenni.

Ennek köszönhető az is, hogy - információink szerint - a szabadtéri strandok védettségi igazolvány nélkül látogathatók lesznek.