Milyen vakcinákra és kik foglalhatnak időpontot a következő napokban?

koronavírus, vakcina, oltás, maszk, oltópont, Székesfehérvár, Szputnyik V
Székesfehérvár, 2021. május 3. Egy férfit beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. május 3-án. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
Ma kezdődött a regisztrált és időpontot foglalt 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon, ők a Pfizer vakcinájához juthatnak majd hozzá. Elmondjuk a legfrissebb részleteket az oltással, a vakcinákkal, az időpontfoglalással, valamint a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Kik tudnak időpontot foglalni, és milyen vakcinák leszek elérhetőek a következő napokban?

A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint a mai naptól kezdve összesen 144 ezer, jellemzően március elejéig regisztrált kap SMS-üzenetet. A Sinopharm, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett ők mától már Pfizer-oltást is tudnak foglalni az online időpontfoglalóban. Szintén kiderült, hogy a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból valamennyi első körös oltásra felhasználható oltóanyag lefoglalható.

Milyen időszakban lehet Pfizerre időpontot foglalni?

A legfrissebb tájékoztatás szerint a kórházi oltópontok május 14. péntek és május 18. kedd közötti napokra hirdettek foglalható Pfizer-oltási időpontokat. Azonban fontos, hogy kizárólag csak az SMS-értesítést kapók tudnak foglalni Pfizer-oltást. Az időpontfoglalás tehát ma, az oltás pénteken indul.

Illusztráció Forrás: MTI/Vajda János

Időpontfoglalás nélkül is lehet oltást felvenni?

Csak azokat fogják fogadni a kórházi oltópontok, akik az időpontfoglalásról visszaigazolást tudnak felmutatni. Azt kérik, hogy az oltópontokon ne jelenjenek meg olyanok, akik nem jogosultak az oltásra, vagyis nem regisztráltak, vagy ugyan regisztráltak, de nem kaptak most jogosultságot az időpontfoglalásra, vagy ugyan kaptak SMS-t, de mégsem foglaltak időpontot.

Mit tehet az, aki nem tudott Pfizer-vakcinára időpontot foglalni?

Várhatóan a közeljövőben is lesz online is foglalható Pfizer-oltás, a beérkező vakcinaszállítmányok és az abból első körös oltásra kiosztható oltóanyagoktól függően. Addig is minden regisztrált számára elérhető az időpontfoglalóban a Sinopharm-, a Szputnyik V és az AstraZeneca-vakcina, amelyek közül az összes biztonságos, hatásos és hatékony a koronavírus ellen.

Az is kaphat védettségi igazolványt, akit külföldön oltottak be?

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy a tervek szerint minden magyar állampolgár, aki külföldön, azaz az Európai Unió, az OECD, vagy a NATO tagállamában, továbbá Oroszországban és Kínában kapott oltást, az igazolások kormányhivatali bemutatása után kaphat magyar védettségi igazolványt.

Illusztráció Fotó: Koncz Márton - Origo

Milyen vakcinaszállítmányok érkeznek Magyarországra?

Gulyás Gergely ma elmondta, hogy 64 800 Moderna-szállítmány érkezett tegnap, valamint 30 ezer Janssen-szállítmány. Mindezek a háziorvosokhoz kerülnek. Mindemellett a mai napon 67 ezer AstraZeneca-szállítmány érkezett második körös oltásra.

Hogyan regisztráljanak a kiskorúak az oltásra, és mit vigyenek magukkal?

A Kormányzati Tájékoztatási Központ bejelentése szerint a regisztrációt a fiatalok maguk nem végezhetik el, helyettük a szüleiknek kell megcsinálni, és az oltás beadásához is magukkal kell vinniük a szülői hozzájárulási nyilatkozatot, valamint a tajkártályukat és a személyi igazolványukat.

A 16 évnél fiatalabbakat egyelőre nem lehet regisztrálni, az ő oltásuk még nem engedélyezett. Fontos, hogy azoknak a 18 év alattiaknak, akik korábban, a fiatalok oltásának engedélyezése előtt regisztráltak, most ezt meg kell ismételniük.

Hiányozhat a diák az iskolából, ha oltásra megy?

Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn elmondta, hogy ha valaki olyan időpontot tud csak foglalni magának, ami tanórával esik egybe, akkor az igazolt hiányzásnak fog számítani.