A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten éri el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, és az oltások számától függetlenül május 28-tól megtarthatók a lakodalmak. A miniszter elmondta, terveik szerint minden magyar állampolgár, aki külföldön, azaz az Európai Unió, az OECD, vagy a NATO tagállamában, továbbá Oroszországban és Kínában kapott oltást, az igazolások kormányhivatali bemutatása után kaphat magyar védettségi igazolványt.

Az oltások száma közelít az ötmillióhoz, 4 millió 420 ezren kapták meg eddig a vakcinát – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón, és hangsúlyozta, hogy megkezdődik a 16-18 év közöttiek oltása is csütörtökön. A fiatalok közül 96 ezren regisztráltak, ők Pfizer-vakcinát kapnak majd keddig. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is kifejtette, hogy a fiatalok oltása után megmaradó 144 ezer adag Pfizer-oltóanyagot is eloltják keddig, ezeket időpontfoglalással lehet igénybe venni, és a legrégebben regisztráltak kapnak erről a lehetőségről sms-ben értesítést.

Folytatódik az oltások beadásaForrás: MTI/Krizsán Csaba

Újabb enyhítések

A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten fogjuk elérni az ötmillió első oltást, ezért a korlátozó intézkedések további enyhítéséről hozhat döntést a kormány - közölte Gulyás Gergely. Az esküvők megrendezhetőségéről merült fel a legtöbb kérdés, és az már most látszik, hogy május 27-én éjféltől a lakodalmak megtartására is van lehetőség. 

Mostantól a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, a terv az, hogy minden magyar állampolgár, aki külföldön kapott oltást, ha ezt OECD-, NATO- vagy EU-országban, illetve Oroszországban vagy Kínában kapta, a kormányirodákban bemutatva kaphat védettségi igazolványt. A részletes szabályokat hamarosan nyilvánosságra hozzák.

Ekkor érhetjük el az 5 millió beoltottat

A héten fontos esemény volt a járvány elleni védekezés kapcsán, hogy a WHO döntött a kínai Sinopharm vakcina engedélyezéséről, ez igazolja a magyar álláspontot, hogy minden hazánkban igazolt vakcinával lehet oltani.

Magyarország ötödik vakcinaként vette nyilvántartásba a kínai oltóanyagot, amelynek a világban való elismerését a WHO döntése elő fogja segíteni. 

Az Európa-bajnokságra jó esélyünk van, Magyarországon mintegy 56 százalékát beoltják addigra a 18 év fölötti lakosságnak.

Május 28-tól lehet lakodalmakat tartaniForrás: Photononstop/Claudio Beduschi

Gulyás Gergely tájékoztatott, az oltás mindenkinek elérhető közelségben van. Az oltás továbbra is önkéntes, az emberek eldönthetik, melyik oltóanyaggal kívánják az oltást felvenni. Az ötmillió oltást május 26-27-28-a környékén elérjük, és egy idő után elfogynak a regisztráltak, a kormány bízik benne, hogy egyre többen fognak ezután is regisztrálni. 

Eddig 5260 ezren igényeltek Magyarországon oltást. 

Azt látjuk, hogy június elejére, legkésőbb június közepére mindenkit be tudnak oltani, és az ötmillió oltást el tudjuk érni – tette hozzá a miniszter. Gulyás Gergely szerint az 5 millió beoltottat 2 héten belül elérjük, és ekkor jöhet a lazítás következő szakasza – amelyről a kormány a jövő héten dönt. A miniszter emlékeztetett: csökken a fertőzöttek száma és minden adat kedvező tendenciát mutat, ám továbbra is arra kér mindenkit, hogy tartsák be a védőintézkedéseket. 

Uniós helyreállítás

Magyarország benyújtotta a helyreállítási tervét az Európai Bizottsághoz, ami részletesen is megismerhető lesz néhány napon belül. Bár a terv a tárgyalási szakaszban módosult, a legfontosabb célkitűzések nem változtak: az egészségügyet, az oktatást, és a környezetbarát közlekedési megoldásokat részesíti előnyben a kormány. Digitalizációs és környezetvédelmi zöldcéloknak is megfelel a terv, amelyet várhatóan egy hónapon belül jóváhagynak. A gazdasági növekedést, és a fenntarthatóságot tartják szem előtt. A Bizottság is rögzítette, hogy konstruktív és intenzív tárgyalások folytak.

A bizottság is elismerte a konstruktív tárgyalástForrás: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Augusztusig maradnak a korlátozások

Annak köszönhetően, hogy Magyarországon nyugati és keleti vakcinákkal is oltottunk, két hónappal hamarabb állhat helyre a mindennapi élet. Augusztusig a korlátozások mindenképp maradnak - jelentette ki Gulyás Gergely.

A Bértámogatással kapcsolatban elmondta, megbízhatóan folytatódott a program: 87 milliárd forintot igényeltek, 86 milliárdot már folyósított a kabinet. A legutóbbi időszakban 138 ezer munkavállalót támogattak a programon keresztül, május 31-ig lehet benyújtani a bértámogatási igényeket.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte: a gyerekek nyári táboroztatására lesz lehetőség, június 1-től megtarthatóak a táborok. Kiemelte még, hogy hamarosan indul a védettségi applikáció, amellyel igazolni tudjuk koronavírus elleni védettségünket: az applikáció tartalmazni fogja az oltott nevét, az oltás idejét, a védettség tényét, az oltás fajtáját. Az EESZT-ben kell majd regisztrálni hozzá, ahol egy hat számjegyű PIN-kódot megkapva tudunk belépni az alkalmazásba.

A kormány az ország sikeréért szorít

A baloldali előválasztásról elmondta, a kormánynak nincs hivatalos véleménye, ők legfőképp az ország sikeréért szorítanak. Szintén az előválasztással kapcsolatban elmondta, a választójogi törvényen nem terveznek változtatni, ezt a jogszabály tartalma szerint jelenleg nem is tehetik meg.

Egy újabb kérdés azt firtatta, hogy a magyar igazolványokat elfogadják-e majd külföldön, amire Gulyás Gergely elmondta, egyelőre Horvátországgal, Szerbiával, Montenegróval, Bahreinnel, Észak-Macedóniával és még néhány egyéb országgal állapodtak meg az oltási igazolvány kétoldalú elfogadásáról. Mint mondta, ez segít majd, hogy a turistaforgalom ne legyen akadályozva a nyári időszakban. A miniszter felhívta a figyelmet, Horvátországban továbbra is igazolni kell, hogy a második oltás után eltelt már 14 nap, ezért az oda utazók az ezt igazoló papírt is vigyék magukkal. A szabad határátlépésekről egyébként továbbra is tárgyal a kormány a külföldi országokkal.

Az AstraZeneca vakcinája esetében a két oltás között hivatalosan 12 hétnek kell eltelnie, ha valaki szeretné, négy hét után megkaphatja második oltását, ilyenkor a háziorvosnál, vagy a korábban igénybe vett oltópontnál kell jelentkezni.

A baloldal szerint nem fogadják el a külföldi országok a szerződések ellenére sem a védettségi igazolványt. Gulyás Gergely hangsúlyozta, ez csak Horvátországra érvényes a fentiek szerint.

Czeglédy is beleállt az oltásellenes kampánybaForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Oltásellenes kampányt folytat Czeglédy

Czeglédy Csaba szerepéről a miniszter elmondta, hogy a baloldal vagy teljesen oltásellenes, vagy csak félszívvel támogatja az oltásokat, azonban hiába ő az, aki a legnyíltabban áll ki az oltásokkal szemben, mégis a baloldal támogatását élvezi. 

A miniszter arról is beszélt, hogy ötszázalékos recessziót volt kénytelen elszenvedni Magyarország, a jövő évre 4,2 százalékos növekedési becslés van, ha ezt kicsit túl tudjuk teljesíteni, vissza tudunk kapaszkodni, majd utána dinamikus, gyors növekedést vár a kormány.

Gulyás Gergely szerint a sajtónak való válaszadás jogos elvárás, mindenki meg tudja ítélni, hogy mit jelent, ha Karácsony Gergely főpolgármester tart a neki nem tetsző sajtóorgánumoktól, akik nem csak pozitívan nyilatkoznak róla.

A főpolgármester nagy port kavart Economist-interjúja kapcsán érkező kérdésre kifejtette, az Európai Unióban kevesen vannak, akik ne beszélnének valamilyen idegen nyelvet, ez egy ki nem mondott elvárás a képviselők felé. A cikk mellett megjelent ábrázolással kapcsolatban, amelyben Karácsony Gergely átvágta a határkerítést, Gulyás Gergely elmondta: Az Economist is ugyanazt gondolja a baloldalról, mint mi, hogy lebontanák a határkerítést.

A miniszter kiemelte, hogy eredményesnek látszik az oltásra buzdító kampány, amelybe igyekeznek ismert embereket is bevonni. Azon kérdésre, hogy nem problémás-e, hogy a választások előtt kilenc évre nevezik ki az Országos Atomenergia Hivatal vezetőjét, Gulyás Gergely elmondta, hogy az intézmény élére szakember kerül, így nem tartja ezt problémásnak. Hozzátette: még nem tudják, ki fogja vezetni az intézményt - érzékeltette, hogy a jelöltek között nincsenek esetleges politikai kinevezettek.

Nincs előrelépés az uniós vakcinaútlevél ügyében

A miniszter kiemelte: az uniós vakcinaútlevél nem fogja felváltani a magyar védettségi igazolványt. Elmondta: az unió védettségi igazolványának sem a gyártása, sem az előkészítése, sem pedig az erről szóló jogszabályok előkészítése nem kezdődött el.

Azon kérdésre, hogy lehet-e a Fudan-egyetemről helyi népszavazást kezdeményezni, úgy válaszolt, hogy nem akarja megelőlegezni a Nemzeti Választási Bizottság döntését, de emlékeztetett: az önkormányzat hatáskörébe tartozó és nemzetközi szerződéseket nem érintő kérdésekben lehet helyi referendumot kezdeményezni. 

A tárcavezető beszámolt arról is: a kormány tárgyal a bankokkal, a bankszövetséggel a hitelmoratóriumról.

A kormány tárgyal a bankokkal a hitelmoratóriumrólFotó: Csudai Sándor - Origo

Bocsánatkéréssel tartozik a baloldal

A DK-s Varjú László tagadja, hogy határozatban tiltották volna be a kínai vakcinát. Gulyás Gergely szerint jobb igazat mondani, mint valótlanságot, pláne ha bizonyíték is rendelkezésre áll, a szóban forgó határozatot a mai napig nem vonta vissza a baloldal.

Kérdésként elhangzott, hogy a WHO döntése után felszólítja-e a kormány bocsánatkérésre a baloldalt. Gulyás Gergely elmondta, 

a baloldal mindazért, amit a járvány alatt csinált, bocsánatkéréssel tartozik, hiszen akkor sem volt képes nemzeti egységben gondolkozni, amikor erre szükség lett volna. – Nincsenek olyan illúzióink, hogy tisztességesen fog eljárni a baloldal, csupán néhány korrekt ellenzéki megnyilvánulásról tudunk - jelentette ki a miniszter.

Sokak szerint ideje lenne új oltási tervet készíteni. Gulyás Gergely úgy véli, a lassulás oka, hogy sokan válogatnak a vakcinák között, ezért százezer helyett 30-40-50 ezer fővel tudunk naponta haladni, de a lényeg az, hogy a felnőtt lakosság közel 56 százaléka már megkapta a vakcinát, amely hamarosan a 60-65 százalékot is eléri majd. Jó, hogy egyre kevesebb olyan ember van Magyarországon, aki megfertőződhet.

Az Izraelnek nyújtandó humanitárius segítségről a miniszter elmondta, a Hungary Helps az utóbbi években hat projekt keretében támogatta Izraelt, ha a mostani helyzetben igény érkezik, akkor a kormány arról hamar dönteni fog.

Nőhet a Magyarországra nehezedő migrációs nyomásForrás: AFP/Alberto Pizzoli

Nőhet a migrációs nyomás

Gulyás Gergely arról is beszélt, a koronavírus-járvány alatt a határok zárása gátolta a migrációt, ez most meg fog változni, két-három hónap múlva a migrációs nyomás újra érzékelhető lesz, Európában újra lesz egy vita, hiszen nem tud az Unió egységes álláspontot kialakítani. 

– Mi azt tudjuk mondani, hogy 2015-ben Európa átélte a migrációt és annak következményeit, amíg Magyarországnak polgári kormánya van, addig ettől meg fogjuk védeni az állampolgárokat – fogalmazott a miniszter.

A kormány eddig is tiszteletben tartotta a főváros hatáskörébe tartozó ügyeket, de nem a kormánynak, hanem elsősorban a főváros vezetésének kell elszámolniuk ezekkel. 

A paksi bővítés elmaradása két szempontból is tragikus lenne: a rezsiköltség növekedne, és atomenergia nélkül nem valósítható meg a párizsi klímaegyezményben rögzített cél - válaszolta kérdésre Gulyás Gergely.

Nem csatlakozunk az uniós ügyészséghez

A vakcinaigazolványok vizsgálata kapcsán leszögezte: arra van lehetőség, az igazolvány elkérhető, a QR-kód pedig igazolja, hogy az oltást megkapták-e vagy sem. Az üzleti célú rendezvényekkel kapcsolatban közölte: a jövő héten tárgyalja a kormány az ötmillió oltás kapcsán a tilalmak feloldását, ez is szóba kerülhet.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kapcsán kijelentette:  nem tervezik sem a következő évben, sem hosszú távon. Hozzátette: a szervezet vezetője jelenleg egy olyan román jogász, aki több magyarellenes eljárást folytatott le romániai karrierje során.

Korábban szóba került, hogy a kabinet átalakítaná az élelmiszer-kiskereskedelmi piacot. Gulyás Gergely kiemelte: jelenleg hetvenszázalékos a magyar élelmiszerek aránya a kiskereskedelmi hálózatokban, és technológiai fejlesztésekkel képesek leszünk az árversenyben helyt állni, amellyel tovább javítható majd ez az arány. A tárcavezető arról is beszélt: a közétkeztetésben a beszerzett termékek legalább hatvan százaléka helyi élelmiszerből származik, és ez az arány hamarosan tovább fog növekedni.

A vakcina csökkenti a megbetegedés és a fatális kimenetel kockázatátForrás: MTI/Vasvári Tamás

Csökkenti a kockázatokat a vakcina

Kijelenthető, hogy a megbetegedés és a továbbfertőzés kockázatát is csökkenti a vakcina – mondta a tárcavezető. Gulyás Gergely arra is kitért, hogy az oltottak és beoltatlanok közötti különbségtétel a zárt helyeken levő szolgáltatások igénybevétele kapcsán addig tart, amíg a szakemberek ezt hatékonynak tartják. Mi senkit nem minősítünk önmagában azért, ha valaki nem oltatja be magát - mondta.

Hová tűnt az egy számjegyű SZJA terve? – kérdezték a minisztert, aki elmondta, igaz, hogy csak részben, de megvalósult, hiszen a 25 év alattiaknak nem kell adót fizetniük. Jelentős adócsökkentés ment végbe. Úgy gondoltuk, hogy hasznosabb, ha a meglévő erőforrásokat a munkáltatói terhek csökkentésére fordítjuk – fogalmazott a miniszter. 

A minimálbér emelését a szociális hozzájárulási adóhoz kötötték, a reálbér-emelkedés mértékétől függ az, hogy lesz-e szociális hozzájárulási adó csökkentés, ez megnyithatja a kaput a minimálbér emelése előtt, de a mostani számítások szerint ez nem fog ebben az évben megvalósulni 

- jelezte a minimálbér növekedését firtató kérdésre Gulyás Gergely.

Júniusban már reális, hogy személyesen találkoznak az újságírókkal a Kormányinfó és az operatív törzs tájékoztatóinak résztvevői.

Folyamatos monitorozás

Arról, hogy mikor tervez megalkotni a kormány olyan jogszabályt, ami meghatározza a sürgős eseteken túl, mikor nyújthatnak ellátást magánszolgáltatásban résztvevőknek állami egészségügyi intézményben, Gulyás Gergely elmondta, a monitorozás folyamatosan tart, az új szabályozásban sikerült kompromisszumot kötni, a válságidőszak után most lesz arra lehetőség, hogy normális üzemmódban teszteljék, és ha kell, javítsák ezt a szabályozást.

Fog-e Magyarország vakcinákat felajánlani más országok számára? – hangzott el az újabb újságírói kérdés, amelyre a miniszter válaszában elmondta, hazánk csak azután nyitott erre, ha minden magyart beoltottak már, akik igényelték a vakcinát, illetve arra is gondolni kell, hogyha újabb vírushullámok jelennek meg, legyen elég vakcinánk. 

A kormányhivatalban külön van a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés, hogy a lehető leghamarabb az adott kormányablak jelzésére az igazolvány minél hamarabb elkészüljön. Még mindig vannak olyan beoltottak, akiknek nem érkezett meg időben az igazolványuk, a miniszter ezeknek a személyeknek azt tanácsolja, mindenképp a kormányablaknál érdeklődjenek.