Ostobaságot terjesztett az oltásokról a Facebookon egy nagykanizsai férfi, hogy felhívja magára a figyelmet

koronavírus korona vírus  covid-19 betegség fertőzés járvány maszk
Vágólapra másolva!
Egy nagykanizsai férfire csaptak le a rendőrök, mert rémhírt terjesztett a koronavírus-elleni védőoltásról - hangzott el Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Egy nagykanizsai férfi ellen rémhírterjesztés miatt büntetőeljárás indult - jelentette be Kiss Róbert.

Az érintett azt állította, hogy egy Nyíregyháza melletti településen mindenki meghalt a védőoltás miatt.

Kiderült, hogy az illető saját maga találta ki a hírt, semmilyen bizonyítéka nem volt erre - tette hozzá. Az eljárás alá vont személyt azonosították, és május 11-én előállították, házkutatást tartottak nála. Szabadlábon védekezik jelenleg - mondta Kiss Róbert.

Kiss Róbert közölte, hogy 120 személy szegte meg a kijárási tilalmat, és 438-an nem viseltek maszkot szerdán. 1790 hatósági házi karantént rendeltek el szerdán.

Kedvező járványügyi adatok

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője azt mondta, hogy folyamatosan csökkent a kórházban lévők száma. Nagyon kedvezően alakultak a múlt heti járványügyi adatok.

A korábbi héthez (17. hét) képest 35 százalékkal kevesebb új esetet regisztráltak, a fertőzöttek átlagéletkora továbbra is 43 év.

Kedvezőek a hazai járványügyi adatok Fotó: Koncz Márton - Origo

A szakember elmondta, hogy a legtöbb fertőzöttet Budapesten és Pest megyében regisztrálták, 12-12 százalékot. A legnagyobb csökkenés Tolna megyében volt 50 százalékkal, míg Csongrád-Csanádban 40 százalék feletti csökkenést regisztráltak.

Magyarország az első olyan milliós ország, ahol megkezdődött a 16-18 évesek oltása. 144 ezer ember kap ma SMS-t, hogy időpontot foglalhat Pfizer-vakcinára.

Ekkor érhetjük el az 5 milliót

A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten éri el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, és az oltások számától függetlenül május 28-tól megtarthatók a lakodalmak. A miniszter elmondta, terveik szerint

minden magyar állampolgár, aki külföldön, azaz az Európai Unió, az OECD, vagy a NATO tagállamában, továbbá Oroszországban és Kínában kapott oltást, az igazolások kormányhivatali bemutatása után kaphat magyar védettségi igazolványt.

Tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma Fotó: Koncz Márton - Origo

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 420 767 fő, közülük 2 584 879 fő már a második oltását is megkapta. 1416 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 795 200 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 82 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 28 970 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 600 461 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 165 769 főre csökkent. 2782 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 354-en vannak lélegeztetőgépen.

Már több mint 5 millióan regisztráltak oltásra és 80 százalékuk meg is kapta azt.

Csütörtökön kezdődött a regisztrált és időpontot foglalt 16-18 évesek oltása kórházi oltópontokon. Csütörtökön 144 ezer regisztrált kap SMS-t arról, hogy ők már Pfizer-oltást is tudnak foglalni az online időpontfoglalóban péntek és kedd közötti napokra.