A magyarok elsöprő többsége szerint egy kormányfőnek tudnia kell angolul

KARÁCSONY Gergely; V. Naszályi Márta ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ Közéleti személyiség foglalkozása közgyűlés polgármester politikus rendkívüli ülés SZEMÉLY
Budapest, 2018. június 13. V. Naszályi Márta, a Párbeszéd képviselője és Karácsony Gergely, Zugló polgármestere a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városháza dísztermében 2018. június 13-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, Budapest baloldali főpolgármestere, Karácsony Gergely semmilyen idegen nyelven nem beszél. A Nézőpont Intézet országos reprezentatív közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy a magyarok elsöprő többsége (83 százalék) szerint Magyarország mindenkori kormányfőjének kell tudnia angolul, ez a hiányosság így komoly veszélyt jelenthet Karácsony miniszterelnök-jelölti esélyeire.
Vágólapra másolva!

A teljes felnőtt népesség 83 százaléka várja el, hogy a magyar miniszterelnök tudjon angolul ahhoz, hogy „az ország érdekeit tudja képviselni", s csak a megkérdezettek 15 százaléka gondolja úgy, hogy ez nem szükséges. Mivel az elmúlt napokban Karácsony Gergely nyelvtudásának hiányától volt hangos a bal- és a jobboldali média is, az egyértelmű társadalmi elvárás megnehezíti számára az előválasztáson való indulásának bejelentését. Utoljára a szocialista Magyarországnak voltak olyan kormányfői, akik nem beszéltek legalább egy idegen nyelvet, márpedig Karácsony aligha akar közös platformra kerülni velük - írja honlapján a Nézőpont Intézet.

Forrás: Nézőpont Intézet

Figyelemre méltó, hogy a jelenlegi kormányfő munkájával szemben kritikusok körében is négyből hárman (73 százalék) nem hajlandóak elfogadni, ha egy miniszterelnök nem tud angolul. Márpedig az előválasztáson résztvevők ebből a körből fognak kikerülni. Az Orbán Viktor angoltudásában biztos kormányfőpártiak körében még ennél is magasabb, 90 százalékos a mindenkori kormányfő angoltudásával szembeni elvárás. Ritkán ért egyet közéleti kérdésekben ez a két tábor - írják.

A társadalmi csoportok közül leginkább a fiatalok követelnék meg egy kormányfőtől a tárgyalóképes angoltudást: a 18-29 évesek körében tízből kilencen (89 százalék) vélekednek így. Még a leginkább megengedő demográfiai csoportok (férfiak, szakmunkások, 60 évnél idősebbek) esetében is 4-ből 3 ember úgy látja, hogy a nyelvtudás fontos eleme egy miniszterelnök tárházának.