Apáti Bence: A Gyurcsány-show

Vágólapra másolva!
Íme, a baloldal porondmestere, a bukott miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Ugyan múlt vasárnap Karácsony Gergely a saját miniszterelnök-jelöltségéről szóló bejelentést kifinomult humorérzékről tanúbizonyságot téve bizonytalan időre elhalasztotta, ami egy gyenge trollkodás volt csupán, és amin 42 tanácsadója, vagy 43 - komolyan kezdem elveszteni a fonalat - biztosan jót röhögött, de szemernyi kétség sem férhet hozzá, hogy a nyelvi kihívásokkal küszködő főpolgármester lesz a Gyurcsány-show valódi sztárvendége.

És ebben az esetben a vendég szón van a hangsúly.

A vendégek ugyanis már csak olyanok, hogy jönnek, de leginkább mennek.

Volt már egy ilyen figura, akkor is Feri volt a porondmester, és az a vendég is csak rövid ideig élvezhette a sikert és fürödhetett a reflektorok fényében.

Csak addig tapsolták a reformok és szocialista politikusok iránt gyengéd érzelmeket tápláló baloldali újságírók, amíg a cirkuszi előadást a háttérből igazgató Gyurcsány elérkezettnek nem látta az időt a főszereplő lecserélésére.

Talán kevesen tudják, de egy új darab szereposztásának kiírása esetében mindig ott van a papíros alján egy mondat.

Amely így szól:

"A szereposztás-változtatás jogát a színház fenntartja."

Feri is élni fog ezzel a joggal.

Ebben biztos lehet mindenki, de addig is, amíg ez megtörténik, Gyurcsány állítja össze a műsort és jelöli ki a szereplőket.

A Gyurcsány-show új felfedezettje, Karácsony egy olyan Medgyessy 2.0, aki már kicsit fiatalabb az elavult és lecserélt prototípusnál, és az erős Orbánhoz képest jól hozza az ügyefogyott és félszeg karaktert is, egy tipikus mamakedvence ő, ami azért fontos, mert az érzékeny lelkűbbek hajlamosak megsajnálni és megkedvelni az ilyen típusú embereket, hogy aztán titkon eljátsszanak a gondolattal, hogy mint egy kidobott, logófülű, kajla kiskutyát hazavigyék és betakargassák a nyavalygó főpolgit.

Geri pedig ügyesen rá is játszik az áldozati szerepre: reggeltől estig panaszkodik, árulkodik, nyafizik.

(Más kérdés, hogy ami akkor működött - a szoclibek egy öltönyös hivatalnokot, egy dadogó bankárt állítottak csatasorba -, most nem fog. Ugyanis járvány van, azaz háború van, háborúkban pedig tudvalevő, hogy határozott és erős vezetőkre szokott igény mutatkozni.)

A baloldali előválasztásnak elnevezett Gyurcsány-show egy igazi hungarikum, cirkusz csupán, hiszen a látványos előadás a választásnak az illúziójával kecsegtető "parasztvakítás" csupán.

Ismert, hogy kis túlzással szinte minden körzetben elindultak a visszalépések/visszaléptetések, a taktikázások, tehát szó sincs arról, hogy a baloldali szavazóknak mind a 106 helyen lehetőségük fog majd állni kiválasztani a számukra legszimpatikusabb jelölteket.

Ahogyan a végső miniszterelnök-jelölt személye sem az előválasztáson fog eldőlni.

Az ugyanis egy megbundázott meccs lesz.

Karácsony hatalmas stábja most is a leendő országvezető imázsát építgeti - idejük mint a tenger, a főváros ügyeivel ugyanis nem foglalkoznak -, ráadásul eddig minden egyes új versenyző (Jakab, Fekete-Győr, Gyurcsány felesége) agyondicsérte, és egyben támogatásáról biztosította a főpolgármestert.

Ezzel az a furcsa helyzet állt elő, hogy a nyelvtudás hiányán lebukott főpolgármesteren kívül - aki mint egy szűz kislány, egyelőre még szégyenlősen és átlátszó módon kéreti magát - a Gyurcsány-show összes szereplője kimondta, hogy Karácsony is el fog indulni a miniszterelnök-jelölti előválasztáson.

Azt pedig már én mondom, hogy természetesen toronymagasan meg is fogja nyerni.

A rutinos porondmester pedig egy ideig támogatni fogja tanítványát, hogy aztán egy "váratlan" pillanatban, sajnálkozva és töprengve, bejelentse az ATV-ben, hogy "Gergő mögül sajnálatos módon elfogyott a támogatás".

Majd jön a puccs.

Pont úgy, ahogy Medgyessy esetében is.

Ebben a legjobb Gyurcsány.