Katonai búvárok vették át az irányítást a Lánchídnál

Budapest, város, látkép, belváros, Lánchíd
Vágólapra másolva!
A honvédség búvárfelderítői vették át az irányítást a Dunán a Lánchíd környéki szakaszán, mert világháborús bombákat hatástalanítanak. A munka másfél hónapig fog tartani, addig hajózási zárlatot rendeltek el.
Vágólapra másolva!

A Magyar Honvédség búvárfelderítői vették át az irányítást május 12-től másfél hónapig a Duna Lánchíd környéki szakaszán.

A felderítők több évtizedes világháborús bombákat hatástalanítanak

- írja a Ripost.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi közleményében azt írta, hogy a Lánchídon és környezetében javában tartanak a felújítást előkészítő munkák.

Budapest, Lánchíd Fotó: Csudai Sándor - Origo

– A Duna érintett szakaszának medréről korábban szonárfelvételek készültek a híd tengelyétől mért 250-250 méteres távolságig. Az előzetes felmérések alapján, valamint a hatóságok által jóváhagyott terveknek és engedélyeknek megfelelően ezúttal - 50-50 méteres távolságon belül - újabb méréseket végeznek, illetve búvárfelderítők merülnek alá – olvasható a BKK közleményében.

Ezzel párhuzamosan, május 12-től a Magyar Honvédség tűzszerészei folyamatosan közreműködnek a felderítő munkákban.

Az esetlegesen talált lőszereket a honvédségi szakemberek hatástalanítják,

az egyéb, mozgatható fémtárgyakat pedig a pontos felmérés után búvárok emelik ki.

A munkavégzés idejére időszakosan hajózási zárlatot is elrendeltek, az itt közlekedő hajókat elterelik. A zárlat alól a munkában részt vevő hajók mellett a folyamfelügyeleti, valamint a mentő- és tűzoltósági hajók is mentesülnek.