Magyarország továbbra is éllovasnak számít a beoltottság tekintetében - hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy túl vagyunk a harmadik hullám nehezén 

A délelőtt folyamán elértük a 4,5 millió beoltottat – mondta György István államtitkár. A keleti vakcináknak köszönhetően Magyarországon már a 16-18 éveseket is oltani tudjuk. A legtöbb uniós országban még mindig a nyugdíjasokat oltják. 

Csütörtökön elkezdődött a 16-18 évesek oltása. Ugyancsak 144 ezer, jellemzően március elejéig regisztrált kapott csütörtökön SMS-t arról, hogy a Sinopharm, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett ők már Pfizer-oltást is tudnak foglalni az online időpontfoglalóban. Az országos oltási munkacsoport döntése nyomán így a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból valamennyi első körös oltásra felhasználható oltóanyag lefoglalható.  A kórházi oltópontok május 14. péntek és május 18. kedd közötti napokra hirdettek foglalható Pfizer-oltási időpontokat. Felhívták a figyelmet, hogy kizárólag csak az SMS értesítést kapók tudnak foglalni Pfizer- oltást. A közeljövőben újabb Pfizer-oltások várhatóak.

Túl vagyunk a harmadik hullám nehezénFotó: Csudai Sándor - Origo

81 százalék

Emellett minden érvényes regisztrációval rendelkező továbbra is tud Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik-oltásokat foglalni. A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal tudják folytatni az oltást. Elmondta, az orosz vakcinából már csak korlátozott számban van oltóanyag, mivel az orosz fél leszállította a leszerződött kétmillió vakcinát. Már több mint ötmillióan regisztráltak az oltásra, 81 százalékuk már meg is kapta az oltást. 

434 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes. 55 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, 1588 hatósági házi karantént rendeltek el, és 18 488 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

Folyamatos az oltások beadásaForrás: MTI/Balázs Attila

Túl vagyunk a nehezén

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a járvány harmadik hullámának nehéz szakaszán már túl vagyunk. Lassan visszaérünk ahhoz a természetes állapothoz, ami a járvány előtt jellemezte az általános közegészségügyet. Országos szinten elkezdett csökkenni a vírus szennyvízben mért örökítőanyagának mennyisége. 

A védőoltás a lehetőség, és a kivezető út a járványból, hiszen ha minden lehetséges személyt beoltunk, akkor a vírus nem talál már gazdasejtet, így el fog tűnni.

A kedvező járványügyi adatok azt is lehetővé tették, hogy újraindítsák a szűrővizsgálatokat. Müller Cecília arra kér mindenkit, aki meghívást kap a szűrővizsgálatokra, menjen el. Hozzátette, előre veszik azokat a személyeket, akiknek az időpontja arra a két hétre esett, ameddig szüneteltették ezeket a vizsgálatokat. A napokban több mint 310 ezer meghívót küldenek ki a méhnyakrákszűrésekre – emelte ki.