Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában a falusi, városi civilek támogatásáról, az egyházi szervezetekről beszélt.

A politikus beszélt a Falusi Civil Alapról, amit a kormány indított el. Mint kiemelte, ez a Magyar falu program része, ebbe ötmilliárd forintot tett be az állam. Az alapja az a felismerés volt, hogy a falusi civil szervezetek hátrányban voltak a nagyobbakhoz képest, ezért őket is támogatni kell. Mindezek mellett a Városi Civil Programot is elindították, de az államtitkár megjegyezte azt is, a magyar kormány még a megyei jogú városokban, a fővárosban működő civileket is támogatja. Teszi ezt többek között azért – tette hozzá, mert a kormányzat mindig is fontosnak tartotta, hogy a különböző területekről érkező gondolatokat beépítse, hasznosítsa a társadalom minden tagja számára, azaz itt sem tesznek különbséget a falusiak és a városiak között.

Ami a szervezetek aktivitását jellemzi, Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta, a városi civilek aktívabbak, de persze a kettőt nehéz összehasonlítani, egy vidéki szervezetnek mások a léptékei, kisebb mértékben tudnak gondolkodni. Egy városi szervezet tud más forrást találni, magánadományozókat, vállalkozásokat, egy falusi szervezetnél ez nehezebb.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.