1039 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak

NAGY Gabriella
Orosháza, 2021. május 14. Nagy Gabriella orvos beolt egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóhelyen 2021. május 14-én. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
1039 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 797 429 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma - közölte a kormányzati tájékoztató oldal.
Vágólapra másolva!

Meghalt 73, többségében idős, krónikus beteg, így a halottak száma 29 114 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 618 608 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 149 707 főre csökkent. 2453 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 308-an vannak lélegeztetőgépen. Már több mint 5 millióan regisztráltak oltásra, és 81%-uk meg is kapta azt.

Ma is folytatódik a regisztrált és időpontot foglalt 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon.

Őket kérik, hogy ne felejtsék otthon a szülői hozzájáruló nyilatkozatot! Az SMS-t kapott regisztráltak továbbra is tudnak online időpontot foglalni Pfizer-oltásra, emellett minden érvényes regisztrációval rendelkező személy továbbra is tud Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik oltásokat foglalni. A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal tudják folytatni az oltást. Már ingyen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására.

Nagy Gabriella orvos beolt egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty vakcina első adagjával az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóhelyen 2021. május 14-én. Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Google Play áruházban az „EESZT alkalmazás" nevű, az App Store-ban pedig az „EESZT Lakossagi" nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (pl. mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport- és egyéb rendezvények szervezőinek, vagy akár éttermek) dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól - a védettségi igazolvány felmutatása helyett - akár QR-kód-leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető, és az a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.

Azok a regisztráltak,

akik SMS-t kapnak, már Pfizer-oltást is tudnak foglalni

az online időpontfoglalóban. Emellett minden 18 év feletti regisztrált számára továbbra is nyitva van az időpontfoglaló Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik oltásra.

Ma is 101 kórházban folytatódik a regisztrált 16 és 18 év közötti fiatalok oltása Pfizer-vakcinával. Azoknak a fiataloknak is nyitva van még az időpontfoglaló, akik SMS-ben kaptak jogosultságot az időpontfoglalásra, de eddig mégis elmulasztották azt.

Kérik, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül az oltás jelenti a kivezető utat.

Az oltottak száma 4 554 679 fő, közülük 2 656 671 fő már a második oltását is megkapta.