Ma van a családok nemzetközi napja. Magyarországon a 2010-es családbarát fordulat óta a kormány elkötelezett a családok támogatásában, és kiemelt figyelmet fordít a munka és a családi élet összeegyeztethetőségére. Az elmúlt évtizedben megduplázódott a házasságkötések száma, és emelkedett a születések száma is.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatalának közleménye szerint a jövő évi költségvetésben csaknem háromszor akkora összeget fordítanak a magyar családok támogatására, mint 2010-ben.

Kiemelték, a kormány 2010 óta a széles körű családtámogatási rendszerrel kedvező feltételeket teremtett a családalapításra, a munka és a családi élet összeegyeztethetőségére. Az elmúlt évtizedben megduplázódott a házasságkötések száma, csökkent a válások száma, és - ellentétben az európai uniós tendenciákkal - Magyarországon emelkedett a születések száma is. Utoljára 1986-ban kötöttek több házasságot, mint 2020-ban, a válások száma pedig hat évtizedes mélyponton van - írták.

Hozzátették, 2020-ra 25 éves csúcsra emelkedett a gyermekvállalási kedv, és visszaállt a Bokros-csomag előtti szintre. Tíz éve öt tervezett gyermekből három született meg, ma már négy. Egyre több gyermek születik házasságban, és egyre többen döntenek a nagycsaládos életmód mellett.

Május 15-e világszerte a családokról szól a család nemzetközi napja alkalmábólForrás: MTI/Mónus Márton

"A szülők a családtervezéstől a gyermekeik felnőtté válásáig minden életszakaszban számíthatnak a kormány támogatására terveik, döntéseik megvalósításában" - hangsúlyozták, jelezve, a többi között családi adókedvezménnyel, új bölcsődei férőhelyekkel, gyed extrával, ingyenes tankönyvekkel, ingyenes és kedvezményes gyermekétkeztetéssel, családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok), jelzáloghitel-csökkentéssel és családvédelmi akciótervvel segíti a kormány a magyar családokat.
Kitértek arra, hogy a járvány okozta nehézségek ellenére Magyarországon újabb lehetőségek nyílnak a családok előtt. Az idősebb családtagokra tekintettel a kormány idén megkezdte a 13. havi nyugdíj visszaépítését. Elindult az Otthonteremtési Program, és július 1-jétől a csecsemőgondozási díj (csed) mértéke is jelentősen emelkedik.

Emellett 2022-től 50 ezer forintra nő az árvaellátás minimuma, a 25 év alatti fiatalok pedig személyijövedelemadó-mentesen juthatnak a munkából származó jövedelmükhöz.
"Amíg Magyarországnak polgári kormánya van, a családok kiszámíthatóságra és közösségi megbecsülésre számíthatnak" - áll a közleményben.