Előválasztási komédia: Karácsony Gergely bejelentette, elindul

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Színpadias módon, a szülőfalujából küldött videóban jelentette be Karácsony Gergely, amit eddig is mindenki tudott: elindul a nem véletlenül Gyurcsány-show-nak nevezett előválasztáson. Eddig Gyurcsány Ferenc tervei szerint haladnak a dolgok: az általa választott főpolgármester is színpadra lépett.  
Vágólapra másolva!

Nyírtassról, "gyermekkorának színhelyéről" jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, hogy miniszterelnök-jelöltként elindul a baloldali előválasztáson.

Feltűnő, hogy a főpolgármester Gyurcsány Ferenc szónoklataihoz hasonló módon teátrális szavakat használt a közel tízperces felvétel során. "Az ember néha fontos döntések elé kerül", és "ilyenkor alaposan mérlegel", "egy életünk van és egy hazánk", és "életem elmúlt tíz évét igyekeztem a hazám szolgálatába állítani" - ilyen és ehhez hasonló szavakkal indokolta indulását.

Beszédében arra is kitért, miért várt eddig a bejelentéssel. "Bizonyos döntéseket hosszú töprengés után tudok meghozni" - magyarázta a nem túl határozott politikus képét mutatva Karácsony, aki természetesen igazat sem mondott, hiszen évek óta eldöntött tény volt, hogy - miként az Origo is számtalanszor megírta - Gyurcsányék őt fogják indítani. Karácsony korábbi, 2018-as kampányvideójához hasonlóan ezúttal is Nyírtasst és kertészmérnök szüleit állította középpontba. "Innen viszem magammal a föld szeretetét, innen viszem magammal a természetnek azt a közelségét, amit egy faluszélen csavargó, bogarászó, madarászó falusi kisfiú érezhet" - játszott rá vidéki származására Budapest főpolgármestere, aki mindebből azt akarta kihozni, hogy innen vitte magával a zöldpolitikát. Ezzel

kiteljesedett a baloldal előválasztási komédiája, hiszen teátrális módon színpadra lépett Gyurcsány Ferenc jelöltje is.

Gyurcsány Ferenc forgatókönyve szerint alakulnak a dolgok: Karácsony Gergely is szerepet vállalt a baloldali színházban Forrás: Origo

Mint ismert, a Demokratikus Koalíció elnöke már korábban eldöntötte, hogy a főpolgármester lesz a baloldal közös kormányfője. Karácsony közel két évtizede szolgálja Gyurcsányt.

A főpolgármester politikai pályafutásának elején a Miniszterelnöki Hivatal fizetett politikai tanácsadója volt a Gyurcsány-kormányok alatt, több mint hat évig, 2002 és 2008 között segítette tanácsokkal az akkori kormányfőt. Arról nem is beszélve, hogy 2006-2009 között munkahelyétől több mint 21 millió forintos megbízást kapott családi vállalkozásán, a Social Report Bt.-n keresztül. (Ahogy ezt az Origo tegnap megírta, múltjának ezt a részét eltitkolta hivatalos életrajzában.)

A Fidesz részéről Hollik István kommunikációs igazgató úgy kommentálta Karácsony bejelentkezését, hogy a „Gyurcsány-show újabb állomásához érkeztünk.”

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, az előválasztás egy előre megrendezett színjáték, ahol előre le vannak osztva a lapok. Ez nemcsak a miniszterelnök-jelöltre, hanem az egyéni körzetekre is igaz. Egyre több olyan hírrel lehet találkozni, miszerint az összefogás pártjai a háttérben megegyeztek arról, ki indul az adott körzetben. (A 106 körzetből több mint 90 helyen már előre mindent eldöntöttek.)

Mindenesetre eddig Jakab Péter, Jobbik-elnök; Fekete-Győr András, Momentum-elnök; Gyurcsányné, a DK uniós képviselője és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester jelezte, hogy kész statisztaszerepet vállalni Karácsony kampányában.