Remegő hangon, Gyurcsány régi szlogenjeit ismételgetve tartott élőnek mondott beszédet a Facebookon Karácsony Gergely

Gyurcsány Ferenc, DK, Demokratikus Koalíció, Karácsony Gergely, főpolgármester
Vágólapra másolva!
Miután Karácsony Gergely szombat reggel egyszer bejelentette, hogy elindul az előválasztásnak nevezett komédián, délután megismételte ugyanezt. Egy átlagos politikustól szokatlan módon beszédének jelentős részében remegett a hangja, sőt, amikor egy idézetet felolvasott, jól láthatóan remegett a keze.  A főpolgármester nem volt a helyzet magaslatán, kérdés, mit szól ehhez legfőbb támogatója, Gyurcsány Ferenc. Karácsony egyébként beszédét a bukott kormányfő Köztársaság demagógiája köré építette, megmutatva, hogy ki diktál a baloldalon. Mivel valami mozgalomszerűséget is bejelentett, ahol 99 százalékról beszélt, azóta elterjedt a mondás: 99 százalék Gyurcsány, 1 százalék Karácsony.
Vágólapra másolva!

Furcsa vágások, elcsukó hang, remegő kéz, és a 2010 előtti baloldal gondolatvilágának újracsomagolása - így nézett ki Karácsony Gergely első, miniszterelnök-jelölti fellépése, pedig csak azt jelentette be, hogy elindul az előválasztásnak nevezett, Gyurcsány által irányított műsorban.

Furcsa beszéd Gyurcsány-elemekkel

Budapest vezetője jól láthatóan izgult, a hangja több alkalommal is megremegett. Beszédének első felében rendszeresen elcsuklott a hangja, amivel nem tudott mit kezdeni. Amikor pedig felolvasott egy idézetet, akkor a keze annyira remegett, hogy inkább elengedte a papírt.

Feltűnő volt, hogy beszédében irtózatos közhelyekkel operált, nagyjából azt hajtogatta, hogy egységesíteni kell Magyaroszágot. Ahogy az köztudott, Karácsony maximálisan élvezi a baloldal vezetőjének, Gyurcsány Ferencnek a támogatását, konkrétan a DK elnöke őt jelölte ki a baloldal közös kormányfő-jelöltjének az előválasztásnak nevezett baloldali színjátékban.

Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc Forrás: Origo

Ennek megfelelően Karácsony újracsomagolta Gyurcsány Ferenc régebbi politikai üzeneteit. Beszédének egyik legfőbb motívuma az volt, hogy a halott köztársaságot fel kell támasztani, amiről az elmúlt években a DK elnöke számtalanszor beszélt. Szintén Gyurcsány Ferenc kampányszlogenje volt a "haza vagy haladás" helyett "haza és haladásra" van szüksége az országnak, ez ugyanúgy megjelent Karácsony mostani beszédében. De Bajnai Gordon egy egész mozgalmat épített erre a Kölcsey-idézetre. Ebből is az látszik, hogy - mint írtuk -

a főpolgármester felmelegítette, és újracsomagolta Gyurcsány korábbi gondolatait.

Ez olyan szempontból nem meglepő, hogy a baloldali főpolgármester beszédírója az a Gál J. Zoltán, aki Gyurcsány Ferenc egyik legbizalmibb embere, és kormányában államtitkára tisztséget is viselt. Mint ismert, a kommunikációs szakember az elsők között jelent meg a Várásházán a 2019-es váltás után.

Szintén a DK elnökével való összjátékra utal, hogy beszédébe beleépítette Nagy Attila Tibor, baloldali tanácsadó gondolatait, miszerint a baloldali pártoknak a koronavírusban közvetlenül érintett, gyászoló családokat kellene megszólítaniuk. Emlékezetes, egy nap elteltével a Gyurcsány-házaspár pontosan ezt tette, ami után a baloldali politikusok egy emberként folytatták a halálkampányt.

Ismét felhúzta a zöld álarcot

Karácsony beszédében több, apróbb füllentést is tett. "11 éve adtam politizálásra a fejemet" - próbálta újramaszkírozni magát, és azt mutatni, hogy nincs köze a 2010 előtti bukott baloldalhoz. Pedig 2002 júniusától az SZDSZ-es Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) politikai államtitkárának tanácsadója lett. Arról nem is beszélve, hogy 2004-től Gyurcsány Ferenc irányítása alá került. Azaz, régóta politikus, ráadásul éppen - alapvetően - Gyurcsány jóvoltából.

Az LMP esetében is megpróbálta megmásítani a múltat, hiszen beszédében többször is arra hivatkozott, hogy lehet más a politika, pedig 2013 elején éppen ő árulta el, és próbálta szétrobbantani a zöld pártot. Fellépése során próbálta magát zöld, modern politikusnak mutatni, egy alkalommal a francia zöldekre hivatkozott. Mint ismert, az Európai Zöldpárt (EELV) egyik vezető politikusa, mint polgármester Bordeaux-ban betiltotta a karácsonyfát.

Mondandója végén Karácsony közölte, hogy valamilyen mozgalomszerűséget alapít. Ekkor derült ki, hogy Alföldi Róbert színész-rendező is szerepet fog vállalni a kampányában. Ez nem újdonság, hiszen a számos botránnyal körülvett Alföldi az önkormányzati választási kampányban is segítette Karácsony Gergelyt.

Mivel a mozgalom nevébe a 99 százalékot beépítette, elég hamar elterjedt az interneten, hogy mit is jelent valójában ez a szám: 99 százalék Gyurcsány és 1 százalék Karácsony.