Miután Karácsony Gergely szombat reggel egyszer bejelentette, hogy elindul az előválasztásnak nevezett komédián, délután megismételte ugyanezt. Egy átlagos politikustól szokatlan módon beszédének jelentős részében remegett a hangja, sőt, amikor egy idézetet felolvasott, jól láthatóan remegett a keze.  A főpolgármester nem volt a helyzet magaslatán, kérdés, mit szól ehhez legfőbb támogatója, Gyurcsány Ferenc. Karácsony egyébként beszédét a bukott kormányfő Köztársaság demagógiája köré építette, megmutatva, hogy ki diktál a baloldalon. Mivel valami mozgalomszerűséget is bejelentett, ahol 99 százalékról beszélt, azóta elterjedt a mondás: 99 százalék Gyurcsány, 1 százalék Karácsony.

Furcsa vágások, elcsukó hang, remegő kéz, és a 2010 előtti baloldal gondolatvilágának újracsomagolása - így nézett ki Karácsony Gergely első, miniszterelnök-jelölti fellépése, pedig csak azt jelentette be, hogy elindul az előválasztásnak nevezett, Gyurcsány által irányított műsorban. 

Furcsa beszéd Gyurcsány-elemekkel

Budapest vezetője jól láthatóan izgult, a hangja több alkalommal is megremegett. Beszédének első felében rendszeresen elcsuklott a hangja, amivel nem tudott mit kezdeni. Amikor pedig felolvasott egy idézetet, akkor a keze annyira remegett, hogy inkább elengedte a papírt.

Feltűnő volt, hogy beszédében irtózatos közhelyekkel operált, nagyjából azt hajtogatta, hogy egységesíteni kell Magyaroszágot. Ahogy az köztudott, Karácsony maximálisan élvezi a baloldal vezetőjének, Gyurcsány Ferencnek a támogatását, konkrétan a DK elnöke őt jelölte ki a baloldal közös kormányfő-jelöltjének az előválasztásnak nevezett baloldali színjátékban. 

Karácsony Gergely és Gyurcsány FerencForrás: Origo

Ennek megfelelően Karácsony újracsomagolta Gyurcsány Ferenc régebbi politikai üzeneteit. Beszédének egyik legfőbb motívuma az volt, hogy a halott köztársaságot fel kell támasztani, amiről az elmúlt években a DK elnöke számtalanszor beszélt. Szintén Gyurcsány Ferenc kampányszlogenje volt a "haza vagy haladás" helyett "haza és haladásra" van szüksége az országnak, ez ugyanúgy megjelent Karácsony mostani beszédében. De Bajnai Gordon egy egész mozgalmat épített erre a Kölcsey-idézetre. Ebből is az látszik, hogy - mint írtuk -

a főpolgármester felmelegítette, és újracsomagolta Gyurcsány korábbi gondolatait.   

Ez olyan szempontból nem meglepő, hogy a baloldali főpolgármester beszédírója az a Gál J. Zoltán, aki Gyurcsány Ferenc egyik legbizalmibb embere, és kormányában államtitkára tisztséget is viselt. Mint ismert, a kommunikációs szakember az elsők között jelent meg a Várásházán a 2019-es váltás után.

Szintén a DK elnökével való összjátékra utal, hogy beszédébe beleépítette Nagy Attila Tibor, baloldali tanácsadó gondolatait, miszerint a baloldali pártoknak a koronavírusban közvetlenül érintett, gyászoló családokat kellene megszólítaniuk. Emlékezetes, egy nap elteltével a Gyurcsány-házaspár pontosan ezt tette, ami után a baloldali politikusok egy emberként folytatták a halálkampányt.

Ismét felhúzta a zöld álarcot

Karácsony beszédében több, apróbb füllentést is tett. "11 éve adtam politizálásra a fejemet" - próbálta újramaszkírozni magát, és azt mutatni, hogy nincs köze a 2010 előtti bukott baloldalhoz. Pedig 2002 júniusától az SZDSZ-es Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) politikai államtitkárának tanácsadója lett. Arról nem is beszélve, hogy 2004-től Gyurcsány Ferenc irányítása alá került. Azaz, régóta politikus, ráadásul éppen - alapvetően - Gyurcsány jóvoltából.

Az LMP esetében is megpróbálta megmásítani a múltat, hiszen beszédében többször is arra hivatkozott, hogy lehet más a politika, pedig 2013 elején éppen ő árulta el, és próbálta szétrobbantani a zöld pártot. Fellépése során próbálta magát zöld, modern politikusnak mutatni, egy alkalommal a francia zöldekre hivatkozott. Mint ismert, az Európai Zöldpárt (EELV) egyik vezető politikusa, mint polgármester Bordeaux-ban betiltotta a karácsonyfát.

Mondandója végén Karácsony közölte, hogy valamilyen mozgalomszerűséget alapít. Ekkor derült ki, hogy Alföldi Róbert színész-rendező is szerepet fog vállalni a kampányában. Ez nem újdonság, hiszen a számos botránnyal körülvett Alföldi az önkormányzati választási kampányban is segítette Karácsony Gergelyt. 

Mivel a mozgalom nevébe a 99 százalékot beépítette, elég hamar elterjedt az interneten, hogy mit is jelent valójában ez a szám: 99 százalék Gyurcsány és 1 százalék Karácsony.