Bár Karácsony Gergely Nyírtasson jelentette be az előválasztáson való indulását, és beszédében többször is hivatkozott a szülőfalujára, a szavazók a legutóbbi parlamenti választáson látványosan elutasították az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként próbálkozó politikust.

Ahogy az a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján közzétett adatokból látszik, három éve rendkívül alacsony volt a baloldal támogatottsága Nyírtasson, ami azt jelenti, hogy 

szülőfaluja elutasította Karácsony Gergelyt. 

A két szavazókör (itt és itt) összesített eredményéből kitűnik, hogy míg a Fidesz-KDNP-s Seszták Miklós 68, addig a baloldali DK-s, gyakorlatilag közös baloldali jelölt, Rakóczki Dénesné kevesebb mint 5 százalékot kapott. Az MSZP és a Párbeszéd, amelynek a miniszterelnök-jelöltje volt Karácsony Gergely, nem is indított jelöltet.

Ahogy beszámoltunk róla, Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd kormányfőjelöltjeként szombaton jelentkezett az előválasztási komédiára. Közel tízperces, teátrálisan előadott beszédében többször is hivatkozott Nyírtassra. "Innen viszem magammal a föld szeretetét, innen viszem magammal a természetnek azt a közelségét, amit egy faluszélen csavargó, bogarászó, madarászó falusi kisfiú érezhet" - játszott rá vidéki származására Budapest főpolgármestere a Facebookra feltöltött videóban.