A kampányban fontos volt egy hajléktalan a baloldali alpolgármesternek, ma már nem

Vágólapra másolva!
Az önkormányzati választás előtt Szücs Balázs párbeszédes képviselő többször is felszólalt a Dózsa György út 66.-ban élő hajléktalan ügyében. Ezt jól érzékelhetően azzal a szándékkal tette, hogy támadja a korábbi, fideszes városvezetést, ami egyébként komoly lépéseket tett a férfinak a társasházban való elhelyezése érdekében. Azonban miután a baloldali politikus alpolgármester lett, erős fordulatot vett a történet: a DK-s vezetésű, erzsébetvárosi önkormányzat végül másnak adta oda a hánytatott sorsú férfinak szánt lakást. A kampányban semmilyen hazugság sem drága, a baloldali szociális érzékenység így néz ki a valóságban - nyilatkozta az Origonak Bajkai István, Erzsébetváros fideszes parlamenti képviselője. 
Vágólapra másolva!

A Dózsa György úti társasház 34 lakásának egyikében él - átmeneti otthonként - immár négy és fél éve lányával és egy másik bérlővel a nehéz sorsú férfi, aki úgy került kapcsolatba a házzal, hogy takarítót kerestek oda.

Kampányban még fontos volt

A felek az évek során jobban megismerték egymást, kialakult közöttük egyfajta bizalom, így a férfi viszonylag rövid időn belül a ház mindenese lett. Egy idős asszonynál az ablakokat pucolja, hetente kiviszi a kukákat, takarít, ha kiég a villanykörte a lépcsőházban, kicseréli. Szorgalmával és megbízhatóságával levette a lábukról a lakókat, akik aztán úgy gondolták, viszonozzák a sok-sok segítséget. Úgy határoztak, az épület földszintjén álló, húsz éve lezárt önkormányzati szükséglakást megszerzik az önkormányzattól, és odaadják segítőjüknek.

Az ingatlan egyébként teljes mértékben használhatatlan, ennek ellenére az hatalmas segítség lett volna az új lakónak.

A házban élők 2018-ban közgyűlési határozattal megszavazták a tervet, 2019-ben pedig ennek megfelelően jelezték az akkori városvezetésnek, hogy a lakást szeretnék kedvezményesen megvásárolni, aztán felújítani. Az ügyet hamar felkarolta a politika: a lakók döntésének és elgondolásának szószólója Szücs Balázs, párbeszédes politikus, azaz Karácsony Gergely párttársa volt.

Nem véletlen, hiszen az eset tökéletesen illeszkedett a baloldal kampányába. Szücs a választás előtt folyamatosan nyomást gyakorolt a helyi vagyonkezelőre, az EVIN Kft.-re és a korábbi városvezetésre. Miért nem adják el az ingatlant, miért nem segítik a kezdeményezésben a lakóközösséget? - bombázta kérdésekkel a korábbi városvezetést. A fideszes vezetésű önkormányzat partnernek mutatkozott az ügyben és 2019 őszére független szakértővel értékbecslést végeztetett, és szeptember 2-án eladásra jelölte ki az ingatlant a társasháznak.

Szücs Balázs a kampányban még harcolt a hajléktalan férfi lakhatásáért, városvezetőként már nem találta fontosnak az ügyet - itt éppen Szabó Tímeával pózol Forrás: Facebook/Szücs Balázs

Csakhogy az önkormányzati választások után jelentős fordulat állt be az ügyben, és az addig a hajélktalan férfi szószólójaként mutatkozó Szücs kezdett kisaszézni az ügyből. A párbeszédes politikus alpolgármester lett, az ingatlan hasznosítási feladatát pedig a vagyonkezelő új apparátusa vette át.

Tavaly is voltak előjelei a fordulatnak, ami aztán az idei év elején bekövetkezett.

A ház lakói ugyanis arra lettek figyelmesek, hogy ismeretlenek jönnek be a társasházba, és a férfinak szánt ingatlant nézegetik. Mint kiderült, a folyamatban lévő ügy ellenére az önkormányzat árverésen meghirdette az ingatlant, ami miatt a lakók Szűcs Balázs alpolgármesterhez fordultak. Nem sok eredménnyel, ugyanis a politikus kikosarazta őket. Az önkormányzat álláspontja azért is nehezen érthető, mert arról írnak, hogy "minden rászoruló számára igyekszünk segítséget nyújtani, hogy senki ne kerüljön az utcára." Ennek ellenére a szóban forgó ingatlant április 7-én értékesítették.

A baloldal igazi arca

Az ügy kapcsán megkerestük Bajkai Istvánt, az erzsébetvárosi körzet fideszes vezetőjét, aki elmesélte, hogyan vett komoly fordulatot a történet. Mint elmondta, az előző, fideszes városvezetés úgy döntött, a társásház számára értékesíti a szóban forgó ingatlant, nem titkoltan abból a célból, hogy a hajéktalan férfi kapja meg azt.

Csakhogy ennek volt egy folyamata, ami értelemszerűen időigényes: Szücs Balázs ezt próbálta meg Vattamány Zsolték ellen fordítani, és "szívtelenséggel", "embertelenséggel" vádolta meg az önkormányzatot. A kormánypárti politikus ismertette, hogy az önkormányzati választás előtt a fideszes vezetés komoly tárgyalásokat folytatot a ház lakóival, akik valóban jó kapcsolatba kerültek a nehéz sorsú emberrel.

Forrás: Facebook/Bajkai István

"Ez egy igazi sikertörténet volt, hiszen kölcsönösen megkedvelték egymást a felek" - szögezte le Bajkai István, aki szerint ezt az állapotot "torpedózta meg" a korábbi döntést felülírva az új, DK-s vezetésű önkormányzat. Niedermüller Péterék végül úgy határoztak, hogy pályázaton értkesítik a lakást, aminek következtében a hánytatott sorsú ember ki fog kerülni az ingatlanból. "Az önkormányzat ezzel semmibe vette a társasháznak a szándékát" - kommentálta a történteket a kormánypárti politikus. Szerinte

"A kampányban semmilyen hazugság sem drága, a baloldali szociális érzékenység így néz ki a valóságban" - összegzett Erzsébetváros fideszes parlamenti képviselője.

Virágh Előd, az erzsébetvárosi Fidesz alelnöke is reagált a történtekre közösségi oldalán. "Hoppá! Az "emberarcú" "európai" "szolidáris" új Erzsébetvarosi városvezetés, és egy szernecsétlen sorsú embernek ígérgető Párbeszédes alpolgármester Szücs Balázs valódi arca. Kell még valamit mondanom, Ildikó?" - írta.