Fertőzésveszélyes klímákat szereltek fel a járvány idején Horváth Csabáék a zuglói rendelőkben

Vágólapra másolva!
Zugló baloldali vezetése olyan légkondicionálókat szerelt fel a kormány támogatásából felújított kerületi orvosi rendelőkben, amelyeknek a járvány miatt a mellőzését kéri a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) - értesült az Origo. A belső levegőt keringtető, úgynevezett split klímák ugyanis könnyebben terjesztik a fertőzéseket, ami vírusidőszakban kifejezetten veszélyes. Bár a kerületi rendelők és a háziorvosok összefogtak az érthetetlen lépés ellen, a baloldali városvezetés nem hajlandó leszerelni a készülékeket. Borbély Ádám, Zugló fideszes választókerületi elnöke az Origónak úgy értékelte a történteket, hogy a közpénz gazdaságos felhasználása Zuglóban nem biztosított.
Vágólapra másolva!

Zuglóban jelenleg is komoly egészségügyi fejlesztések vannak folyamatban, miután a városrész az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében közel 650 millió forintot kapott az orvosi rendelőinek a felújítására. Hiába érkezett meg a baloldali vezetésű önkormányzat számlájára időben, tavaly júliusban a kormányzati támogatás, a közbeszerzési eljárás és más okok miatt jelentősen csúszott a projekt kezdőidőpontja.

Mivel ennek kivitelezésére egy év áll rendelkezésre, ezért az amúgy is késésben lévő Horváth Csabáék komoly kapkodásba kezdtek, és a kerület valamennyi rendelőjében egyszerre indították meg a fejlesztéseket. Ebből aztán óriási fejetlenség lett, amiről több cikkben is beszámoltunk.

Szembementek az NNK ajánlásával

A napokban azonban minden eddiginél nehezebben értelmezhető lépésekre szánta rá magát a baloldali városvezetés, amelyek ellen a helyi orvosok jelentős része tiltakozik. Varga Péter zuglói háziorvos, önkormányzati képviselő arról tájékoztatta az Origót, hogy a napokban mind a tizenkét kerületi rendelőben belső levegőt keringtető, úgynevezett split klímát szereltek fel. Ez megfogalmazása szerint azért baj, mert

az ilyen típusú készülékek könnyebben terjesztik a vírust, hiszen ha egy fertőzött köhög egyet, akkor a bacilussal telített levegőt keveri újra a gép.

A háziorvos külön felhívta a figyelmet arra, ami egyébként magától értetődő, hogy ez a mostani vírusidőszakban különösen veszélyes. Ezt támasztja alá, hogy egy tavaly májusi kormányrendeletben megtiltották a split klímák alkalmazását a vendéglátóhelyeken. Ezek ugyanis a beltéri egység, a helyiség levegőjét keringtetik át a készülék alumíniumlamelláin.

Forrás: Facebook/Horváth Csaba

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jelenleg is érvényes gyakorlati útmutatójában szintén a belső levegőt keringtető légkondicionálók mellőzésére kérte az épületüzemeltetőket, így például az egészségügyi intézmények vezetőit. "A split klímák friss levegő pótlására nem alkalmasak, hanem csupán a belső levegőt forgatják, a levegőben tartják a vírusokat, így növelhetik a fertőzés kockázatát. E készülékek csak akkor használhatók, ha egyidejűleg folyamatos, intenzív levegő-utánpótlás történik a kültérből, mely a kórokozók koncentrációját lecsökkenti" - szól az iránymutatás, ami szerint az épülethasználatnak és üzemeltetésnek fontos szerepe van a vírus terjedésének leküzdésében.

Ez utóbbi kitétel nem valósult meg, és a zuglói rendelőkben - az NNK iránymutatásával ellentétesen - olyan klímaberendezéseket helyeztek el, ami nem alkalmas a levegőcserére. Varga Péter egyúttal kiemelte, jelen állás szerint nagyon úgy néz ki, hogy a baloldali városvezetés nem tervezi a megfelelő légtechnikai szellőzőrendszer kiépítését a kerület egészségügyi intézményeiben. Magyarán, egyelőre szóba sem került a hatóságok által "tiltólistára" tett légkondicionáló készülékek visszabontása.

Sűrűsödő problémák

A háziorvos szintén a problémák közé sorolta, hogy munkahelyének, a Kerepesi úti rendelőnek (és a kerület többi rendelőjének - szerk.) a korábbi, ráccsal ellátott, három zárral felszerelt, vasból készült bejárati ajtaját a felújítás keretében egy teleüveges, rács nélküli, egy zárral ellátott ajtóra cserélték május elején. Az csak súlyosbítja a gondokat, hogy a munkákat követően az ajtónál lévő falfelület megsérült, így könnyebb az épületbe behatolni.

"Ezzel védtelenné vált a rendelő a betörők előtt. Így mindenképp fel kellene szerelni egy biztonsági rácsot az üvegajtó elé, ami értelemszerűen csak a fal javítása után kivitelezhető" - írta körbe, milyen állapotok uralkodnak a nagy betegforgalmú intézményben. Teljesen nonszensznek tartja, hogy az önkormányzat eddig nem lépett az ügyben, hiszen ebben a helyzetben sem a tárgyi eszközöket, sem a betegek személyes adatait nem tudják biztonságosan tárolni. Éppen ezért kollégáival úgy döntöttek, hogy a rácsot önköltségen felszereltetik (ennek ára nagyjából 300 ezer forint), és utólag behajtják a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-n.

A baloldali városvezetés késlekedése miatt komoly kapkodás alakult ki a zuglói orvosi rendelők felújításával kapcsolatban. Így a Kerepesi úti intézményben is a feje tetejére állt minden Forrás: Google Maps

Az egészségügyi szakember elmondta, hogy több alkalommal is jelezte a felújítással és annak módjával kapcsolatos kifogásait a ZVK Zrt.-nek, azonban mindannyiszor "lappattant" valamelyik ügykezelőről. Érthetetlennek tartja, hogy az ötmilliárd forintos költségvetésű, több mint háromszáz főt foglalkoztató önkormányzati cég nem tud olyan személyt kiállítani, aki meg tudná válaszolni a kérdéseit, illetve aki heti rendszerességgel ellenőrizni tudja a kivitelezési munkálatokat.

Ugyanis Varga Péter szerint az a helyzet, hogy a több mint 650 millió forintos projekt megkezdése óta mindössze egy alkalommal jött ki hozzájuk valaki a ZVK Zrt.-től, sem Horváth Csaba baloldali polgármester, sem a vagyonkezelő igazgatója nem tette tiszteletét a Kerepesi úti rendelőnél. Pedig a szakember szerint erre legalább heti egy alkalommal szükség lenne. Ellenpéldaként hozta fel Kovács Pétert, a Fidesz XVI. kerületi polgármesterét, aki folyamatosan, személyesen felügyeli és ellenőrzi a munkálatokat. Szerinte jól mutatja Zugló baloldali vezetésének a hozzáállását, hogy Horváth Csabától mindössze annyira tellett, hogy egy alkalommal Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen meglátogatták a Hermina úti szakrendelőt.

A fideszes képviselőnek nem ez volt az egyetlen konfliktusa a városgazdálkodással, hiszen korábban azon ment a vita közöttük, hogy a munkálatokra mikor kerülhet sor. Ez a Kerepesi úti rendelő esetében kifejezetten izgalmas kérdés, hiszen egy társasház alján helyezkedik el, így a felújítás érthető okokból az átlagosnál jobban zavarja az ott lakókat. Varga és kollégái azon az állásponton voltak, hogy a hétvégén dolgozzanak a munkások, máskülönben akadályozná a rendelést. Erre az önkormányzat a feszített tempó miatt kitalálta, hogy hétvégén este is lehessen dolgozni, de ebből Varga és a lakók ellenállása miatt végül nem lett semmi, így maradt a hétvége napközben.

Egyelőre kérdéses, hogyan rendeződnek a problémák, mindenesetre a szakember szerint a felújítás soron okozott károkat, a csökkentett költségvetésű Zuglói Egészségügyi Szolgálatnak kell majd helyrehoznia.

Fidesz: A baloldal nem vállalja a felelősséget

"A baloldali kerületvezetés nem tudta jól megszervezni a kerületi rendelők felújítását, a felelősséget pedig nem vállalják" - kommentálta a történteket az Origo megkeresésére Borbély Ádám, a Fidesz választókerületi elnöke.

A kormánypárti politikus szerint Horváth Csabáék a kormánytól kapott 800 millióból megvalósuló projektre egy élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó céget bíztak meg. Úgy látja, a baloldali városvezetés hibák sorát követte el a felújítás során, a rendelőkben dolgozók most pedig magukra lettek hagyva a hiányosságokkal. "Úgy látszik, a pénz fontosabb volt, mint maga az "egészségügy" - élt hasonlattal Borbély Ádám, aki szerint a történet

Forrás: Facebook/Borbély Ádám

Régóta tartó fejetlenség

Ahogy korábban is említésre került, miután Horváth Csaba szocialista polgármester és stábja megcsúszott a felújításokkal, komoly káosz alakult ki a kerület egészségügyi ellátásában. Annyira, hogy még a Fővárosi Kormányhivatal is figyelmeztette Zugló baloldali vezetésű önkormányzatát, amiért a betegellátás alatt nem biztosította a higiénés szabályok betartását.

Ahogy az Origo elsőként számolt be róla, erre azért volt szükség, mert áldatlan állapotok alakultak ki az Erzsébet királyné útján található intézményben. Az önkormányzat által felbérelt emberek ugyanis a betegfogadás kellős közepén láttak neki az épület felújításának, amivel olyan szállóport okoztak, hogy egyes elmondások szerint ki kellett nyitni az ablakot.

A baloldali városvezetést azonban nem hatotta meg a dolog, és a fővárosi kormányhivatal határozatát követően ugyanúgy, rendelési időben folytatta a porral és kosszal járó munkálatokat.

Nem csak itt merültek fel problémák: a Tábornok utcai gyermekorvosi rendelő felújítása során úgy verték szét a tetőt, hogy azt nem fedték le semmivel, így az egész épület elázott. A beázás miatt katasztrofális állapotok alakultak ki, aminek következtében a rendelőt ki kellett költöztetni.