A szerző születésének centenáriumát a Libri Könyvesboltok és a Jelenkor Kiadó közös programja 10 000 ajándékkönyvvel ünnepli. A 20. század egyik legfontosabb magyar prózaírójának öt novelláját tartalmazó kötettel 10 000 magyar főiskolást, egyetemistát és középiskolást ajándékoznak meg - olvasható a Libri Könyvkereskedelmi Kft. közleményében.

Idén száz éve született a huszadik század egyik legnagyobb magyar írója, Mészöly Miklós.

Az évforduló alkalmából akciót hirdetett a Libri és a Jelenkor Kiadó: a könyvesboltokba betérő középiskolások, főiskolások, egyetemisták diákigazolványuk felmutatásával ingyen megkaphatják Mészöly Nem felelt meg neki című novelláskötetét

- olvasható a Libri oldalán. Az ajánlat addig tart, amíg a 10 ezer kötet el nem fogy.

Mészöly Miklós (1921- 2001), Kossuth-díjas magyar íróForrás: Fortepan/Hunyady József

Mészöly Miklós Molnár Miklósként született Szekszárdon, majd a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát. 1944 őszén behívták frontszolgálatra, és Észak-Poroszországba vitték, ahonnan kalandos úton szökött vissza Magyarországra. Hazatérése után közellátási felügyelőként alkalmazták, majd lapszerkesztő, később szabadfoglalkozású író lett. 1949-ben házasodott össze Polcz Alaine-nel, akivel hullámvölgyekkel teli kapcsolatuk ellenére több mint ötven éven át voltak társak.

Legismertebb művei: Az atléta halála (1966), a Saulus (1968), a Film (1976) és a Családáradás (1995) című regények, valamint a Jelentés öt egérről (1967) című novelláskötet, de írt esszét, drámát, verset, mesét és publicisztikákat is.

 

Életművét végigkíséri az elbeszélői technika tökéletesítésének vágya, aminek nagyszerű példái a születésének 100. évfordulójára összeállított, Nem felelt meg neki címet viselő novelláskönyvben szereplő történetek is.  

A Libri közleményében azt ís írták, hogy a kiadvány bolti forgalomban nem lesz kapható, mivel programjuk keretében a kötet 10 000 példányát ingyenesen bocsátják magyar egyetemisták, főiskolások és középiskolások rendelkezésére, így növelve a fiatalok között Mészöly Miklós ismeretségét.

A kampány május 14-én kezdődött, és arra kérik az oktatási intézményeket, hogy értesítsék a diákjaikat a programról, és bátorítsák őket arra, hogy minél többen vegyék át az ingyenes Mészöly-kötetüket.