Másodfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarok miatt öt megyére

eső, illusztráció, 2021 április 20, időjárás
Vágólapra másolva!
Másodfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok miatt hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), a déli megyékben jégeső, viharos széllökések is lehetnek. A következő napokban is marad majd a borongós idő, szerdán már csak 15 fok körül alakul a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

– Hétfőn egy nyugat, délnyugat felől kelet, északkelet felé vonuló csapadékzónához társulva több helyen várható 15-20 milimétert elérő, illetve meghaladó mennyiségű eső. Kiemelten a Dunántúli-középhegységben, Pest, Nógrád és Heves megyékben helyenként 30 miliméter körüli, vagy a feletti összeg is eshet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) figyelmeztető előrejelzésében.

Mint írják, nagyjából a déli óráktól kezdődően

egyre több zivatar kialakulására lehet számítani, a déli, délkeleti megyékben heves zivatarok is előfordulhatnak.

Az intenzívebb gócokat rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék, jégeső és viharos széllökés kísérheti. Estére a zivataros csapadékgócok a keleti, északkeleti országrészre korlátozódnak.

Az előrejelzés szerint az északnyugatira forduló szél a nap első felében a Dunántúlon, majd délutánra a középső országrészben is több helyen viharossá fokozódik.

A zivatarok, a szél és az eső miatt is figyelmezetést adtak ki

Az OMSZ ezért zivatarok miatt másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki hétfőre

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád
  • és Jász-nagykun-Szolnok megyékre.

Az ország többi részén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Az erős szél miatt elsőfokú, citromsárga figyelmezetést adtak ki Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre. A nagy mennyiségű csapadék miatt pedig szintén citromsárga figyelmeztetés van érvényben az egész országban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád megyék kivételével.

Borongós lesz a folytatás is

A koponyeg.hu előrejelzése szerint kedden kora délutánig a Tiszántúlon várható majd további eső, zápor, majd ott is csökken a felhőzet, és napos, gomolyfelhős idő várható.

Este aztán a Tiszántúlon újabb záporok, zivatarok fordulhatnak elő

és gyakran lesz erős az északnyugati szél. A hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul.

A következő napokban marad az esős, borongós idő Fotó: Koncz Márton - Origo

Szerdán ismét sokfelé lesz borongós az idő és többfelé fordul elő eső, zápor, néhol zivatar is. Erős marad az északnyugati szél is, és már csak 15 fok körüli értékeket mérhetünk.