Karácsony Gergely hamisan egy angol nyelvű tanulmány társszerzőjének tüntette fel magát

Vágólapra másolva!
Zavaros magyarázatot adott Tóka Gábor, a Soros-egyetem tanára - egyébként információink szerint Karácsony Gergely tanácsadója -  az Origónak arra a kérdésére, hogy a sajátja mellett miért tüntették fel hamisan az angolul nem tudó Karácsony Gergely nevét egy angol nyelvű tanulmányban. Mint hétvégén megírtuk, Tóka azzal próbálta védeni a semmilyen nyelven nem beszélő Karácsonyt, hogy amikor az egyetemen tanította, akkor még tudott angolul, hiszen közösen publikáltak egy angol nyelvű tanulmányt. Csakhogy erről maga Karácsony ismerte el 2004-ben, hogy Tóka (és másik tanára, Bozóki András) csak kedvezett neki, és úgy tettek, mintha társszerző lenne. 
Vágólapra másolva!

"(...) Amikor ezt a kis tanulmányt írtuk, akkor olyan végzős egyetemi hallgatóként Karácsony Gergely még tudott angolul, legalábbis Béla bácsi (Király Béla – szerk.), aki egy New York-i egyetemen volt történészprofesszor pár évtizedig, elégedett volt a szöveggel" - Tóka Gábor így próbálta meg bebizonyítani blogján, hogy a sajtóban megjelent hírek ellenére Karácsony Gergely tud angolul

Olyannyira, hogy az egyetemi éveinek utolsó éveiben képes volt angol nyelven megírni egy komoly tudományos munkát. Mint ismert, a főpolgármesterről az elmúlt napokban kiderült, hogy semmilyen szinten nem tud angolul - más nyelven sem -, így a nemzetközi találkozóin, sajtószereplésein tolmács segítségét veszi igénybe. Ennek ismeretében pedig felettébb furcsa, hogy tizenöt évvel ezelőtt egy felsőfokú angoltudást igénylő publikációt tett le az asztalra.

Hamisítás lehet a tanulmány

Tóka szombaton közzétett írásában megadott egy linket, ami elvezetett egy angol nyelvű tanulmányhoz, ahol szerzőként valóban Tóka és Karácsony neve volt feltüntetve. A Soros-egyetem tanára ezenkívül egy lapinterjúban azt is elmondta, hogy volt hallgatója szépen készült az általa tartott, választói magatartáskutatásról szóló szakkollégiumi órákra, pedig "az olvasmányok mind angol nyelvű szakirodalmak voltak." Magyarán Tóka - nyilván politikai okokból - azt állította, hogy Karácsony Gergely nyelvtudásával nem volt semmi probléma.

Csakhogy ezt maga az érintett cáfolta a Népszabadságnak adott 2004-es interjújában. "A legtöbb tudást a Széchenyi István Szakkollégiumban szedtem fel, Bozóki Andrástól és Tóka Gábortól, akik úgy csináltak, mintha szerzőtársuk lennék, így lettek a mestereim" - jelentette ki a politikus, aki Tókát és Bozóki Andrást, a Soros-egyetem oktatóját, a Gyurcsány-kormány korábbi miniszterét mestereinek nevezte. Szavaiból pedig erősen következik, hogy

Karácsony "mestere" a főpolgármestert hamisan tüntette fel az angol nyelvű tanulmány szerzőjeként.

Hamisítási botrány robbant ki Karácsony Gergely körül Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Zavaros magyarázat: Karácsony csak "szerénykedett"

Mondani sem kell, hogy Tóka cselekedete teljességgel értelmezhetetlen, hiszen egy komoly, magára valamit adó egyetemi oktató nem kivételezik a hallgatóival, főleg nem hamisítja meg egy tudományos publikációnak a szerzőit. Másik oldalról Karácsony szerepe is visszás: miért ment bele abba, hogy bármiféle nyelvtudás nélkül feltüntessék a nevét egy angol nyelvű írásban. Jellemző az erkölcstelenségre, hogy még el is dicsekedett azzal, hogy tanárai úgy csináltak, mintha a szerzőtársuk lenne.

A hamisítási botrány kapcsán az érintettekhez fordultunk, azt kérdezve, hogyan értékelik a főpolgármester fent idézett 2004-es interjúját, illetve meghamisították-e a tanulmány szerzőit, megtévesztően feltüntetve Karácsony nevét. Cikkünk megjelenéséig

csak Tóka válaszolt, aki egészen elképesztő zavaros magyarázatot adott a történtekre.

"Karácsony Gergely ok nélkül szerénykedett egy interjúban, és tréfásan azt mondta, hogy "dehogy csináltam én bármit", mert ilyen a személyisége" - mentegette a baloldali politikust, és persze saját magát a Soros-egyetem alkalmazottja.

Tóka Gábor, a Soros-egyetem tanára (középen) továbbra is azt állítja, hogy az angol nyelvet nem beszélő Karácsony Gergellyel közösen írt egy angol nyelvű tanulmányt Forrás: Youtube

Szerinte "magától értetődő, hogy nem hazudik itt senki", "ebben a példában nincs semmi, ami kifogásolható lenne." Még azt is hozzátette, hogy "a szerénykedés egy miniszterelnök-jelölt esetében is inkább rokonszenves". Saját szerepére kitérve pedig azt írta, hogy "jól tette a dolgát, mert kitalált egy érdekes pluszfeladatot" az egyik hallgatójának. Karácsonyt barátilag "tehetséges diáknak" és önbizalomhiányosnak nevezte (ez Tóka szerint nyilván pozitív tulajdonság egy vezetői posztra pályázó politikustól - a szerk.), aki annyira "jó fej", hogy most "(feleslegesen) szerénykedik". Erről más volt a véleménye Lánczi Andrásnak, a Corvinus Egyetem rektorának, de erről később.

Zavaros, zaklatott magyarázkodásában az angol nyelvű tanulmány kapcsán kiemelte: a főpolgármesternek direkt olyan feladatot adott, amiről tudta, hogy el tudja végezni, és amit ő nem tudott. "Nem zsákmányoltam ki a tehetségét, hanem megkapta a dicsőségből a munkája alapján neki járó részt" - védte rendíthetetlenül egykori tanítványát, aki a csodával határos módon - legalábbis Tóka szerint - azóta teljesen elfelejtett angolul.

El kellett tanácsolni a doktori iskolából

Mint ismert, Karácsony Gergely nyelvtudása, vagy inkább annak hiánya azóta téma, hogy nyilatkozott az Economistnak. Hamar kiderült, hogy a beszélgetés tolmács jelenlétében zajlott, hiszen a főpolgármester egyáltalán nem tud angolul.

Bár korábban több alkalommal is azt állította, hogy angolból középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, ez nem igaz. Karácsonynak ugyanis csak egy lektorátusi igazolása van angol nyelvből, ami nem megfeleltethető az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal.

Ez már önmagában véve is kellemetlen, úgy meg főleg, hogy a politikus a tudományos pályán is próbálkozott, ahol nyelvvizsga nélkül - legalábbis normális körülmények között - nem lehet érvényesülni. Az egyetemek szabályzatai ugyanis a doktori iskolákhoz követelményként írják elő a nyelvvizsgát.

Ehhez képest Karácsony, miután az ELTE Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetének szociológus diplomáját megszerezte, 2000-ben a Budapesti Corvinus Egyetemen kezdte meg első PhD-jét, ahol Lánczi András próbálta felkarolni. Csakhogy nem végződött jól a történet.

A főpolgármestert kénytelenek voltak eltanácsolni az egyetem doktori iskolájából, miután képtelen volt teljesíteni az előírt követelményeket. Annak ellenére, hogy a megszokottól eltérően két év haladékot kapott.

Lánczi András támogatta Karácsony Gergelyt, aki nem élt a lehetőséggel Fotó: Mudra László - Origo

"2012-ben lejárt az a nyolc év, amit az akkori törvény előírt, miszerint csak az alkalmazható egyetemen, aki maximum ennyi idő alatt megszerzi a doktori címet. Ő viszont ezt nem teljesítette, ezért 2012-ben személyesen közöltem vele, hogy emiatt az egyetemi állását meg kell szüntetnem" - emlékezett vissza vasárnap közzétett jegyzetében a professzor, aki azt is hozzátette, hogy ezek után két év haladékot adott neki, de Karácsony így sem tudta teljesíteni a követelményeket. "Az egyetem minden támogatást megadott neki, de ezzel a lehetőséggel ő nem tudott élni. Úgy távozott az egyetemről, mint aki képtelen az elvárt teljesítményeket elérni" - összegzett. Lánczi arról is írt, hogy

a baloldali politikus idegen nyelvi felkészültsége nagyon rossz volt.

A 2018-as parlamenti választás előtt pártja, a Párbeszéd honlapján közzétett bemutatkozásában Karácsony egyébként azt állította, hogy 2007-ben az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetében doktori (PhD) fokozatot szerzett. Ez az előzmények ismeretében nyilvánvalóan nem volt igaz.

Deák Dániel politikai szakértő az Origónak nyilatkozva azt mondta, hogy a főpolgármesterre ráéghetnek a nyelvtudásával és a nem létező nyelvvizsgájával kapcsolatos botrányok. A szakértő szerint a baloldali főpolgármesternek előbb-utóbb választ kell adnia a felmerült kérdésekre, különben kedvezőtlen fordulatot vehet a megítélése.