Idén megtartják az ottalvós Erzsébet-táborokat is, június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket - közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin azt mondta: tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők.

A biztonság garantálásáért a 18 év feletti dolgozók és látogatók csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt a táborokban - emelte ki, hozzátéve, hogy az esetleges megbetegedésekre is megfelelően tudnak reagálni.

A miniszter emlékeztetett, hogy Zánkán teljesen felújították a táborhelyet, így 21. századi körülményekkel várják a diákokat, Fonyódligeten pedig jelenleg is tart a felújítás, ott augusztus elsejétől jurtatáborban vehetnek részt a gyerekek.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter beszél az idei Erzsébet-táborokról tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériuma épületében 2021. május 17-énForrás: MTI/Bruzák Noémi

Az ottalvós táborok vasárnap estétől péntekig tartanak, ez alatt az étkezést biztosítják a résztvevőknek - ismertette.

Novák Katalin azt is mondta, hogy szülőknek a táborért jelképes összeget kell fizetniük, amelyet a diákok később elkölthetnek a büfében.Novák Katalin a csillebérci táborhelyről szóló kérdésre azt felelte, hogy ha lesznek rá források, a táborhely a következő időszakban megújul. A miniszter reményei szerint három éven belül már lehet majd gyermektáborokat szervezni Csillebércen is.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter beszél az idei Erzsébet-táborokról tartott sajtótájékoztatón, jobbról Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke az Emberi Erőforrások Minisztériuma épületében 2021. május 17-énForrás: MTI/Bruzák Noémi

Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke tudatta: a táborokra a felhívások hétfőn jelennek meg, jelentkezni május 28-ig lehet, a táborozásra lehetőséget kapókat június 11-ig értesítik.
Idén a tíz hét alatt 80 ezer gyerek vehet részt az Erzsébet-táborokban. Zánkán 3350-en, Fonyódligeten 800-an táborozhatnak egyszerre, összességében kétszer annyian, mint a korábbi években - emelte ki az elnök, aki szerint ez azt jelenti, hogy szinte mindenki részt vehet majd a táborban, aki jelentkezik.
A táborozók naponta 60 program közül választhatnak.A járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban elmondta: a táborokban a nap 24 órájában jelen lesznek az Országos Mentőszolgálat és a Bethesda Gyermekkórház dolgozói, kidolgozták a járványügyi protokollt és tesztelési lehetőséget is biztosítanak.