Mikor kezdődik a magyar vakcina gyártása?

NAGY Gabriella
Orosháza, 2021. május 14. Nagy Gabriella orvos beolt egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóhelyen 2021. május 14-én. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Magyarországon közel 100 évig gyártottak humán oltóanyagokat. Azonban a privatizáció után ezek megszűntek, így több alkalommal is előfordult, hogy az országban vakcinahiány lépett fel. A debreceni vakcinagyár létrehozásával azt akarják elérni, hogy hasonló többé ne fordulhasson elő - hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. AstraZeneca- és Szputnyik-oltás már csak korlátozottan érhető el, Pfizer-oltásra kedd helyett szerda éjfélig lehet regisztrálni.
Vágólapra másolva!

- mondta György László gazdasági stratégiáért felelős államtitkár az Operatív Törzs tájékoztatójának elején. Elmondása szerint ez azért is fontos, mivel a vakcinák életet mentnek.

- fogalmazott György László.

Többé ne legyen ilyen helyzet

Magyarországon közel 100 évig gyártottak humán oltóanyagokat. Azonban a privatizáció után ezek megszűntek, így több alkalommal is előfordult, hogy az országban vakcinahiány lépett fel. A debreceni vakcinagyár ezt akarja megelőzni, hogy többé hasonló helyzet ne forduljon elő.

- tette hozzá az államtitkár.

Jövőre már Magyarország is fog vakcinát gyártani Forrás: MTI/Rosta Tibor

A harmadik hullám leszálló ágában vagyunk

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 639 299 fő, közülük 2 727 165 fő már a második oltását is megkapta – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hétfőn is folytatódik a regisztrált és időpontot foglalt 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon. Őket arra kérik, hogy ne felejtsék otthon a szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Korlátozott mennyiségben lehet még foglalni Szputnyik- és AstraZeneca-oltásokat az időpontfoglalóban, és szerdáig még kevés Pfizert is azoknak, akik SMS-t kaptak.

A Sinopharm-oltásokat továbbra is folyamatosan hirdetik a kórházak köszönhetően a hazánkba érkezett bőséges szállítmányoknak

- tájékoztatott Müller Cecília. Hétfőn újabb 38 400 Janssen-vakcina érkezik Magyarországra – jelentette be az országos tisztifőorvos.

- mondta a tisztifőorvos. A lakosság 47 százaléka már beoltott, az uniós átlag 31 százalék.

Hangsúlyozta, fontos, hogy mindenki felvegye a második oltást is, hiszen a tartós, magas hatásfokú védettség csak akkor alakul ki, ha már megkaptuk a második oltásunkat is.

A mai nap a védőoltások előtti tisztelgés napja

Május 17-én született az első vakcina, a fekete himlő elleni oltóanyag feltalálója, Edward Jenner – hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján.

Müller Cecília arról az örömteli hírről is beszámolt, hogy a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve hozza létre a magyar vakcinagyárat, ahol akár már a jövő évben is gyárthatják a koronavírus elleni vakcinákat.

1927-ben az Országos Közegészségügyi Intézetben kezdték lerakni a vakcinagyártás magyar alapjait
„Az 1940-es évektől már a veszettség elleni oltást is gyártották, majd az '50-es évek közepén indult meg a gyerekbénulás elleni vakcina gyártása. Egy következő mérföldkő a 60-as években érkezett el, amikor jelentős eredményeket értek el a magyar szakemberek" – mondta Müller Cecília, aki hozzátette: a debreceni gyárban előállított magyar koronavírus elleni vakcina hasonló lesz az influenzavírus elleni oltóanyaghoz.

A harmadik hullám leszálló ágában vagyunk Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nagyon népszerű a védettséget igazoló alkalmazás

A Google Play áruházban EESZT alkalmazás néven, az App Store-ban pedig EESZT Lakossági néven megtalálható applikáció nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (pl. mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport és egyéb rendezvények szervezőinek, vagy akár éttermek) dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás Androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető, és az a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

Eddig már több mint 130 ezren töltötték le az alkalmazást.

A rendőri vezető elmondása szerint 1435 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Szombaton egy kiskocsmában intézkedtek a rendőrök, mivel este 11 óra után is nyitva tartott. A rendőrök a kocsma 30 napos bezárásáról döntöttek. 3315 hatósági házi karantént rendeltek el, és 16 297 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat