Ezt tudjuk eddig Karácsony Gergely angoltudásával kapcsolatos hazugságairól

Karácsony Gergely kocsiba ül mobiltelefon
Vágólapra másolva!
Miután kiderült, hogy egyáltalán nem tud angolul, Karácsony Gergely egyre erősebb hazugságokba keveredett. Mostanra eljutott odáig, hogy egy új kifejezést is kitalált arra, hogy egy szót sem beszél angolul: hiperpasszív nyelvtudás. Megmutatjuk, hogyan követ hazugság hazugságot Karácsony botrányában!
Vágólapra másolva!

1. Nem tud angolul

A főpolgármester nyelvtudásának hiánya az Economistnak adott májusi interjújából derült ki, a politikus a beszélgetés alatt végig tolmácsot használt. Ez azért számít különösen kínosnak, mert így akarta felvezetni indulását a baloldali miniszterelnök-jelölti előválasztási komédiában.

Márpedig a rendszerváltás után nem volt példa arra, hogy egy megválasztott miniszterelnök ne beszéljen nyelveket. Horn Gyula (1994–1998) is beszélt idegen nyelveken, Orbán Viktor (1998–2002; 2010– ) kitűnően beszél angolul, Medgyessy Péter (2002–2004) folyékonyan beszél franciául és románul, ért angolul és oroszul, Gyurcsány Ferenc (2004–2009) megtanulta az angolt, és Bajnai Gordon (2009–2010) is beszél angolul.

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Karácsony legfőbb hazugsága az, hogy tudott angolul, csak elfelejtett. Erről beszélt az ATV hétfői adásában is, ahol azt mondta, hiperpasszív nyelvtudása van. "Vadul nem kell tanulnom, de próbálom majd kicsit felfrissíteni, nekem egy ilyen hiperpasszív angoltudásom van, most egy kicsit aktivizálom" - magyarázta egészen nevetséges módon.

Csakhogy ilyen fogalom értelemszerűen nem létezik, ez egyfajta pótlólagos magyarázat arra, hogy nem beszéli a nyelvet. Az meg egyenesen megmosolyogtató, hogy állítása szerint jobban ismeri az angolnak azt a részét, ami nehéz, mint azt, ami könnyebb. Ezek nem szimplán szakmaiatlan kijelentések, hanem konkrét hazugságok.

Ezt erősíti, hogy a közel kétmilliós világvárost vezető politikus pályafutása során nem szólalt még meg angolul a nyilvánosság előtt. Sőt, tavaly májusban Szijjártó Péter külügyminiszternek kellett fordítania, amikor a Hableány-tragédia egyéves évfordulóján a dél-koreai küldöttség tagjaival szeretett volna beszélgetni.

Amikor pedig újságírók kérdezték angolul (itt és itt), akkor válasz nélkül elmenekült a helyszínről. Az angol nyelv ismeretének teljes hiányát mutatja továbbá, hogy szombati bejelentkező beszédében - szembemenve a fent idézett ATV-s nyilatkozatával - azt állította, hogy jelenleg is nyelvtanárhoz jár. Összefoglalva az előbbieket: a főpolgármester egész egyszerűen nem tud annyira angolul, hogy bármilyen szinten megszólaljon.

2. Hamisan írta egy angol nyelvű publikációra a nevét

"A nyelvtudás hiánya egy nagyon komoly képességbeli hiány, ami egy miniszterelnök-jelölt esetében akár végzetes is lehet" - értékelte a helyzetet az Origónak Deák Dániel politikai elemző. Szavaiból az következik, hogy Karácsony számára óriási a tét, hiszen az ügy könnyen ellehetetlenítheti az indulását. Éppen ezért nem véletlen, hogy az elmúlt napokban, hetekben mindent megtett annak érdekében, hogy elkenje a botrányt. Egyik korábbi bejegyzésében például azt írta, hogy Orbán Viktor beszélt angolja "alighanem jobb", mint az övé, azonban azt nem ismerte el, hogy nem tud angolul.

Csakhogy mindezzel párhuzamosan több olyan információ is napvilágot látott, amivel a nyelvtudása körüli botrány kiszélesedett. Hiába próbáltak a segítségére sietni baloldali politikusok és szereplők, a főpolgármester egyre súlyosabb hazugságokba keveredett.

Tóka Gábor, a Soros-egyetem tanára, Karácsony korábbi oktatója és - információink szerint - jelenlegi tanácsadója a hétvégén azt bizonygatta blogján, hogy a politikus annyira jól tud angolul, hogy az egyetem végén képes volt idegen nyelven megírni egy komoly tudományos munkát. Ennek alátámasztására megadott egy linket, ami elvezetett egy angol nyelvű tanulmányhoz, ahol szerzőként valóban Tóka és Karácsony neve volt feltüntetve. A CEU-s tanár még arra is utalt írásában, hogy a főpolgármester az órák előtt komoly, angol nyelvű szakirodalmat olvasott.

Tóka Gábor, a Soros-egyetem tanára (középen) azt állítja, hogy az angol nyelvet nem beszélő Karácsony Gergellyel közösen írt egy angol nyelvű tanulmányt Forrás: Youtube

Csakhogy mindezt Karácsony saját maga cáfolta meg a Népszabadságnak adott 2004-es interjújában. Megfogalmazása szerint Bozóki András és Tóka Gábor "úgy csináltak, mintha szerzőtársuk" lenne. Nyilatkozatából erősen az következik, hogy a fent említett oktatók hamisan jelölték meg szerzőként Karácsonyt a tudományos publikációikban. Így pedig kifejezetten visszás, hogy Tóka most úgy próbálja meg beállítani, mintha a főpolgármester nyelvtudásával korábban nem lett volna probléma.

Megkérdeztük az ügyről a Soros-egyetem tanárát, aki zavaros válaszában - a posztjában írtaknak megfelelően - azt bizonygatta, hogy nem történt hamisítás, Karácsony közreműködött az angol nyelvű tanulmány elkészítésében.

3. Nincs nyelvvizsgája

Bár nem feltétlenül a nyelvvizsga határozza meg, ki mennyire ismeri és beszéli az adott nyelvet, viszonyítási alapnak mindenképpen jó. Éppen ezért nem véletlen, hogy

Karácsony Gergely több alkalommal is úgy próbálta meg kivágni magát, hogy azt állította, letette a középfokú angol nyelvvizsgát.

Csakhogy ez nem igaz, hiszen mint utóbb kiderült, csupán egy, az ELTE Bölcsészettudományi Kara által kiállított lektorátusi igazolása van angol nyelvből, ami nem megfeleltethető az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal. Ez pedig leginkább azért problémás, mert a politikus a tudományos pályán is megfordult - itt pedig követelmény a nyelvvizsga.

4. Kirúgták a doktori iskolából

A főpolgármester 2000-ben, miután az ELTE Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetében szociológiadiplomát szerzett, a Budapesti Corvinus Egyetemen kezdte meg első doktori képzését. Ez a fentiek értelmében kiváltképp érdekes, hiszen az egyetemek szabályzatai a diploma előtt követelményként írják elő a nyelvvizsgát.

Az intézményből 2003-ban amiatt tanácsolták el, mert nem teljesítette a tudományos képzés kötelezettségeit.

Két alkalommal is eltanácsolták a doktori iskolából Fotó: Koncz Márton - Origo

Ennek ellenére nem sokkal később a Budapesti Corvinus Egyetem politikatudományi intézetének az oktatója lett, ahol Lánczi András, az intézmény jelenlegi rektora segítette. Először tanársegédként, majd 2008-tól adjunktusként, nyelvvizsga és tudományos fokozat nélkül, tehát megelőlegezett bizalomból dolgozhatott az egyetemen.

A professzor 2004-ben vette fel a tanszékre annak érdekében, hogy megoldja majd a módszertani képzési feladatainkat. Nem vált be a terv, hiszen 2012-ben lejárt a nyolc év, így szabályszerűen nem lehetett tovább alkalmazni őt. Mivel Karácsony nem teljesítette a követelményeket, ezért Lánczi személyesen közölte vele, hogy meg kell szüntetnie az egyetemi állását.

A főpolgármester azonban haladékot kért, amit megkapott. Ennek ellenére nem sikerült abszolválnia a képzést, így két év múlva megszüntették az egyetemmel való jogviszonyát. Lánczi arról is írt, hogy Karácsony nyelvi felkészültsége nem volt kielégítő.

Karácsony a 2018-as parlamenti választás előtt pártja, a Párbeszéd honlapján közzétett bemutatkozásában azt állította, hogy 2007-ben az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetében doktori (PhD) fokozatot szerzett. Ez nyilvánvalóan nem igaz, hiszen ahogyan a fentiekből következik, a főpolgármesternek nincs ilyen fokozata. Ezt az ATV-ben azzal próbálta megmagyarázni, hogy "soha nem használt ilyen címet, és bár az életrajzában valóban szerepelt doktori cím, de azt nem ő írta".

Szintén kérdéses, hogy a főpolgármester nyelvvizsga nélkül hogyan tudott PhD-zni, illetve adjunktusként tanítani. Mint a Magyar Nemzet mai cikkében megjegyzi, a 2005-ben elfogadott és 2007. január 1-től hatályos felsőoktatási törvény szerint adjunktus csak az lehetett, aki elvégezte a hároméves doktori iskolát, vagy pedig egyéni felkészülés után sikeresen számot adott a tudásáról egy vizsgabizottság előtt, és így doktorjelölti státuszba került. A doktorjelölteknek ezután pedig két év áll rendelkezésükre a PhD-fokozat megszerzésére. Fontos kiemelni azt is, hogy a doktori fokozat megszerzéséhez két középfokú nyelvvizsga kell, Karácsony pedig eggyel sem rendelkezik.

A főpolgármester a hazugságokat azzal próbálta elkenni, hogy a lektorátusi vizsgával pótolta mindezt. Csakhogy ilyen opció sem az ELTE-n, sem a Corvinuson nem volt.

5. Amikor angolul kérdezik, elmenekül

Forrás:Facebook

Karácsony Gergelyt az utóbbi napokban kétszer is megpróbálták angolul kérdezni, de elmenekült. Mutatjuk a videókat: