Nevetséges magyarázkodásba kezdett Karácsony Gergely, így próbálta elterelni a figyelmet arról, hogy miért került bele az önéletrajzába az, hogy rendelkezik doktori fokozottal és nyelvvizsgával. A baloldali politikus még egy nem létező fogalmat is kitalált, miszerint neki "hiperpasszív" nyelvtudása van. Sőt, azt is állította, ő jobban tudja az angolnak azt a részét, ami nehéz, mint azt, ami könnyebb.

Karácsony Gergely, baloldali főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd műsorában próbált magyarázatot adni az angol nyelvtudásával kapcsolatos hazugságaira. A Párbeszéd társelnöke, aki korábban egyenesen azt írta magáról, hogy doktori címet szerzett, most azt találta ki, hogy azt az önéletrajzát nem ő írta. Vagyis valaki meghamisította - a kérdés az, miért nem tett feljelentést.

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc embere szánalmas módon hazudozik angol nyelvtudásárólForrás: Origo

Karácsony az angol nyelvtudását érintő felvetésekre azt állította, hogy az angol egyik speciális szeletét tudja, ami nem feltétlenül mélyebb, mint az általános nyelvtudás, jobban megérti a szaknyelvet, mint a bulvárlapok szövegét.

Ezt a nevetséges magyarázatot csak az hiszi el, aki életében nem foglalkozott még idegennyelv-tanulással. Egyetlen szakember sem állított olyat, hogy a szaknyelvet meg lehet ismerni úgy, hogy valaki alapfokon nem ismeri a nyelvet. Hiszen hogyan foglalja mondatba a szaknyelvi szavakat, ha az alapszókincset nem tanulta meg? Karácsony tehát ebben az esetben is nyilvánvalóan hazudott. 

Egy nem létező fogalommal is elkezdett operálni Karácsony. Nekem egy ilyen hiperpasszív angoltudásom van. 

Ilyen fogalom nem létezik a nyelvtudásban. Karácsony tehát nem tud angolul, és ahelyett, hogy elkezdene igazat mondani, inkább szánalmas magyarázkodásba kezdett, és újabb nevetséges hazugságokba keveredett.