Érdemes lenne alaposabban megvizsgálni, hogy Karácsony Gergely miként szerezhetett megfelelő nyelvi ismeretek és publikációs tevékenység hiányában egyetemi tanársegédi, majd adjunktusi címet a kétezres években - nyilatkozta az Origónak ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég jogi szakértője kifejezetten furcsának tartja, hogy a baloldali kormányok alatt kontroll nélkül osztogatták neki az oktatói címeket. Meglátása szerint már a tanársegédi kinevezése is kérdéses volt, és 2012-es parlamenti vagyonbevallásában hamisan tüntethette fel az adjunktusi címet. (Mint az Origo korábban megírta, Karácsony Gergely akkor sem mondott igazat, amikor azt állította: középfokú nyelvvizsgája van.)

Az elmúlt napokban Karácsony Gergely újabb és újabb hazugságokba keveredett nyelvtudásának hiánya és állítólagos diplomája miatt. Mostanra már az is megkérdőjeleződött, hogy szabályszerűen szerezte-e meg a diplomáját és oktatott-e az egyetemen. Mivel az ügy egyre szerteágazóbbá vált, ezért egy elismert alkotmányjogász, ifj. Lomnici Zoltán segítségét kértük, adjon eligazítást a jogi útvesztőben. 

Rövid ideig tartó szerencse

"Karácsony Gergely nagy-nagy szerencséjére a diplomaszerzést teljes mértékben csak 2003-ban tették a nyelvvizsgától függővé, a főpolgármester pedig még 2000-ben szerzett szociológus diplomát" - magyarázta a Századvég jogi szakértője, hogy a baloldali városvezetőnek "erős mázlival" lett meg az oklevele.

Ma már ez kevés lenne: Karácsony Gergely lektorátusi vizsgáját 2003-at követően nem lehet a diploma kiadásához elfogadni. "Ennek fő oka, hogy a lektorátusi vizsgák nem feleltethetők meg az állami vagy államilag elismert nyelvvizsgáknak, amelyek megszerzése mindenképpen szükséges a diplomakiadáshoz" - emelte ki a jogász. 

Ugyanakkor az egyetemi tanulmányait követően, illetve a doktori képzés kezdetén "már az elkerülhetetlen nyelvvizsgaszerzés kényszerével találta magát szembe". A főpolgármester diploma utáni tudományos pályafutását úgy kommentálta, hogy 

hosszú távon egyértelmű kudarcot vallott az egyetemi elvárások teljesítésében.  

Az alkotmányjogász szerint kudarcot vallott a főpolgármester a tudományos pályán isForrás: Facebook/Karácsony Gergely

Kérdéses a tanársegédi állás is

Mint ismert, a főpolgármester 2000-ben a Budapesti Corvinus Egyetemen kezdte meg első doktori képzését, ahonnét viszonylag gyorsan, három év után eltanácsolták, mivel nem teljesítette a tudományos képzés előírásait. Egy évvel később a Budapesti Corvinus Egyetem politikatudományi intézetében kezdett el PhD-zni, ahonnét később szintén kicsapták. 

Arra a kérdésünkre, hogy a baloldali politikus nyelvvizsga nélkül elkezdhette-e volna a doktori iskolát, ifj. Lomnici Zoltán azt felelte, hogy "igen, de eredményesen teljesíteni már aligha tudhatta nyelvtudás nélkül". Ugyanis a tudományos címekhez feltétel a nyelvvizsga (vagyis a hivatalos dokumentummal elismert magas szintű nyelvtudás), ezt pedig a baloldal legújabb kormányfőjelöltje nem tudta teljesíteni.

Teljesen érthetetlen módon Karácsony Gergely a Corvinuson úgy kapott előbb tanársegédi, majd adjunktusi oktatói állást, hogy nem volt sem nyelvvizsgája, sem tudományos fokozata. Ezt a szakértő nem érti, hogyan történhetett meg. "A tanársegédi pozíció egyetemi vagy főiskolai végzettséget igénylő állás - a végzettséget igazoló diploma megszerzéséhez ma már kell a nyelvvizsga -, továbbá a publikálási tevékenység is elvárt" - ismertette, milyen feltételeket kellett volna Karácsonynak teljesítenie ahhoz, hogy tanársegédnek kinevezzék.

"Hiányos nyelvismerete és gyenge tudományos előmenetele mindezt elvileg nem tehette volna lehetővé – önállóan nem publikált, és csak társszerzőként jelent meg egyes kutatásoknál". Magyarán a szakértő szerint  

már Karácsony tanársegédi kinevezése is problémás volt. 

Ifj. Lomnici Zoltán: Már Karácsony tanársegédi kinevezése is problémás voltForrás: Századvég

Az adjunktusiról nem is beszélve, hiszen szerinte "a nem teljesített feltételek értelemszerűen felmerülnek" ebben az esetben is. 

Ennek kapcsán kiemelte, hogy Karácsony a 2012-es évre vonatkozóan vagyonnyilatkozatában foglalkozásaként az "egyetemi adjunktus" címet és annak szüneteltetését jelölte meg, úgy, hogy a Corvinus rektora egyébként munkaviszonyának megszüntetéséről beszélt egy interjúban. "A főpolgármester bejegyzése ellentétben állhatott a felsőoktatási törvénnyel, amely a korábbi gyakorlatnak megfelelően is rögzíti, hogy az alkalmazás megszűnésével - a főiskolai és az egyetemi tanári cím kivételével - megszűnik a munkaköri cím használatának a joga" - elemezte a helyzetet.

Álláspontja szerint amennyiben a felmerült gyanú beigazolódik a bejegyzés valóságtartalma tekintetében, úgy Karácsony Gergelynek tisztáznia kell, hogy miért tett ilyen tartalmú jognyilatkozatot.

Közéleti következmények

Amikor arra voltunk kíváncsiak, hogy a szabálytalannak tűnő kinevezések, a nyelvvizsga nélküli diplomája járhat-e bármiféle jogi vagy politikai következménnyel, a jogász azt mondta, hogy ezek elsősorban közéleti pályafutására lehetnek kihatással. "A biztos nyelvtudás hiánya miatti hátrány ugyanis könnyen végigkísérheti majd a politikai pályafutását" - húzta alá. 

Mint kiemelte, a rendszerváltozás utáni kormányfők sorában nem volt példa ilyen szintű nyelvi hiányosságra. Arra, hogy ebben a tisztségben milyen fontos a nyelvi felkészültség, két példát is hozott: Antall József elvárta minisztereitől a nyelvismeretük csiszolgatását, így például Balsai István akkori igazságügy-miniszter rendszeresen részt vett angolórákon; a Horthy-korban hadapródiskolába járó Boross Péter pedig fiatalon tanult meg németül. 

Európai uniós tagságunk 2004-es elnyerése óta pedig végképp megkerülhetetlenné vált a magabiztos angolnyelv-tudás a nemzetközi porondon. Mintha a többnyire sekélyes és középszerű intellektusú vezetőkkel operáló baloldal ebben a tekintetben is megpróbálná visszaforgatni az idő kerekét 

- értékelte a történteket, hozzátéve, hogy "a nagy miniszterelnök-jelölti bejelentésből egy kellemetlen vesszőfutás lett", és első körben meg kell küzdenie saját hazugságaival. 

Vizsgálni kellene az ügyet

Karácsony nyelvvizsga nélküli tanulmányairól összegezve elmondta, hogy az egyre szigorodó nyelvi kritériumokat a képesítési követelményekről szóló kormányrendeletek írták elő 1997-től felmenő rendszerben. Így a szigorítás nem vonatkozott a tanulmányait 1995-ben megkezdő főpolgármesterre.

Véleménye szerint az is megállapítható, hogy Karácsony a balliberális kormányok időszakában mindenféle tudományos előmenetel nélkül szerezhette meg egymás után az oktatói címeket. Annak ellenére, hogy csupán egy lektorátusi angolnyelvtudás-igazolást tudott felmutatni, ami 2003 óta biztosan nem elégséges még egy egyetemi diploma kiadásához sem. "Az pedig tény, hogy Karácsony a PhD-hez szükséges nyelvi és tudományos követelményeket sohasem teljesítette" - fűzte hozzá.

Mivel még mindig sok a kérdőjel, a tisztázatlan pont az ügyben, ezért ifj. Lomnici Zoltán szerint megérne egy alapos vizsgálatot annak a tisztázása, hogy Karácsony Gergely megfelelő nyelvi ismeretek és publikációs tevékenység hiányában miként is szerezhetett egyetemi tanársegédi, majd adjunktusi címet.