Hol van a papír Karácsony Gergely középfokú nyelvvizsgájáról?

Vágólapra másolva!
Május 10-én egy Facebook-bejegyzésben azt állította Karácsony Gergely, hogy középfokú nyelvvizsgája van angolból. Mivel a sajtóban megjelent információk ennek ellentmondanak, ezért megkérdeztük a főpolgármestert, milyen nyelvtudást igazoló dokumentuma van, és ezt nyilvánosságra hozza-e. Cikkünk megjelenéséig azonban nem válaszolt megkeresésünkre, így továbbra sem bizonyítja semmi, hogy bármi igazolja a nyelvtudását. Ez persze nem meglepő, hiszen mindeddig semmilyen jelét nem adta annak Karácsony, hogy egyetlen szót is tudna angolul.
Vágólapra másolva!

Középfokú nyelvvizsgával rendelkezik - ezt állította május 10-ei posztjában Karácsony Gergely, aki Orbán Viktor kormányfőhöz hasonlította nyelvtudását. Ebben a bejegyzésében azt írta, hogy annyival beszél rosszabbul angolul, mint amennyi a különbség a miniszterelnök oxfordi ösztöndíja alatt megszerzett tudás és az ő középfokú nyelvvizsgája között. Vagyis egyértelműen azt állította, hogy neki középfokú nyelvvizsgája van. Erről nyilvánvalóan papírja is kell, hogy legyen.

Korábban azt is állította Karácsony, hogy lektorátusi igazolása van a nyelvtudásáról, amit az ELTE Bölcsészettudományi Kara állított ki. Csakhogy ez a típusú dokumentum nem megfeleltethető az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, a kettő közel sem ugyanaz. Arról nem is beszélve, hogy a papír közel sem egyenlő a nyelvtudással. Karácsony több alkalommal is olyan helyzetbe került, amiből teljesen egyértelművé vált, hogy nem ért angolul, és nem is tud megszólalni a nyelven. Nem egyszer előfordult, hogy szabályszerűen menekülőre fogta, amikor újságírók angolul kérdezték.

Karácsony Gergely menekül az angol nyelvű kérdések elől

A képességbeli hiányosságait ezt követően azzal próbálta megmagyarázni, hogy "hiperpasszív angoltudása" van, azaz régen jól ismerte a nyelvet, de mára elfelejtette. Vagyis meglehetősen zavaros a történet, legalábbis Karácsony próbálja azzá tenni. Egy dolog biztos: a főpolgármester egyáltalán nem tud angolul. Éppen ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy mi az igazság az ügyben. A főpolgármester hivatali és az általa irányított városháza sajtós e-mail-címére is megküldtük a kérdéseinket, amelyek úgy hangoztak, hogy

Erős kérdőjelek bukkantak fel Karácsony Gergely nyelvvizsgája körül Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Cikkünk megjelenéséig azonban nem válaszolt megkeresésünkre, így továbbra sem bizonyította, hogy bármiféle igazolása van a nyelvtudásáról.

Az államilag elismert nyelvvizsga hiánya több szempontból is gond. A főpolgármester ugyanis a kétezres évek elejétől PhD-zett, illetve adjunktusként tanított, amihez szükség lett volna idegen nyelvek ismeretére. Az akkori jogszabályok szerint az adjunktusi álláshoz mindenképpen szükséges volt nyelvvizsga. A baloldali városvezető azt állította, hogy ezt a hiányosságot az ELTE által kiadott lektorátusi vizsgával pótolta. Csakhogy ilyen opció sem az ELTE-n, sem a Corvinuson nem volt.

Valószínűleg ezért kezdett el a nyelvvizsgáról beszélni, de bizonyítékot erre sem mutatott. Nyilvánvalóan azért, mert nincs.